..: alhamdulillah.. saya suka :..



Alhamdulillah.. nie hasil saya pam pagi tadi...
suka sgt sbb da lama xdpt hasil sebanyak nie.. pada saya byk yea.. ibu2 yg lain mesti lbh byk dr saya kan..
sebelum2 nie saya biasa gak dpt hasil sebanyak nie.. bkn berlagak yea.. tp sejak2 ziqri masuk umur 9bln dan akan 10bln pada minggu depan, saya perasan hasil susu saya agak kurang.. klau dulu skali perah cecah gak ar antara 11oz-12oz, tp skang dpt antara 7oz-8oz jek.. itu pun amik masa yg lama skali pam.. tp saya tetap syukur yea ader gak bekalan utk ziqri ke nursery..


benda2 sejuk mempengaruhi masalah nie ke..
saya akui, akhir2 nie saya rajin dan kerap makan aiskrim, ABC, minum air sejuk..
selama nie sejak amik keputusan mahu menyusukan ziqri ngan susu saya, saya jauhkan diri saya ngan benda2 sejuk tue.. tp ntah ar.. skang nie terasa gian sgt nak mkn aiskrim jek...kawan-kawan, agak2 betul ke, benda2 sejuk nie mmg akan menggangu penghasilan susu kiter.. huhuhuhu


tp saya xpanik atau gusar..
saya tetap relax dan tak bape nak susah hati sangat..
saya tak nak susah hati sbb bl kiter terlalu memikirkan sangat masalah nie, pengeluaran susu makin kurang plak..

apa yang penting... kiter cuba ikut tips dan rahsia yg kak hadha dan kak cery sarankan nie..

  • jangan panik..
  • terus susukan anak macam biasa.. yang pam pun pam ikut jadual macam biasa - kekerapan pam sehari minimum 6x sehari..
  • lebih berdisplin makan suplement.milk booster - saya pengguna Shaklee yea..
  • solat/doa/extra - solat hajat.. - amalkan zikir ya matiiiin byk2..
  • makanan seimbang - saya xpasti saya mkn seimbang ke x, tp saya mtk tlng en.Shaklee imbangkan.. hehehe
  • fikir positif/yakin.. kiter BOLEH!!
  • pengambilan air..
  • HAPPY.. 


saya amik stock Shaklee kat mommy icha.. so klau mahu maklumat lanjut leh jengah kat http://www.yoursupermom.com , http://arissazoela.blogspot.com/ , http://ibuhakimhaikal.blogspot.com/ dan rakan2 seangkatan mereka..

2 comments:

Arissa Zoela said...

syukur...akak pun lately perasan mmg susu tu drop skit..yelah tak meriah mcm awal2 dulu..betul org ckp once anak dah start mkn mmg kurang skit..tp tak kisahlah sbb cukup untuk arissa n zikri kan..itu yang penting :)

promote lah lagi shaklee..muahhhsss.

nursalwa said...

tue ar kan.. mmg ader dgr gak mcm tue.. anak da makin besar susu mcm drop sikit..

hehehe bleh aje tolong promote..