..: tak mahu tapi kena mahu :..

hehehehe aper punya tajuk da...
begini cternya..
saya nie dari awal lg da ckp ngan en.suami yg saya xmahu bg ziqri duk dlm walker..
nak si chumel tue blaja jln sendiri..
lagi pun saya pernah terbaca tentang keburukan memakai walker..
tapi lupa kat maner n bila saya baca..
tetapi kan..
sejak2 si chumel tue sangat kemaruk utk berjalan..
memang dia sangat rajin memapah² kat tepi² sofa, kat badan ibu n papa dia time kitorang duduk..
sesekali bler ibu n papa dia terlepas pandang, si chumel tue dah panjat tangga plak..
yg paling xbestnya.. sibuk dia memapah² tue, silap step n silap pegang, jatuh terlentang trus ke lantai..
aduhhhhh 
sian anak ibu..
bleh dikatakan sekali sehari mesti akan tergolek dok jatuh terlentang..
kami sian n risau kat kepalanya tue..
so kami pun amik ar keputusan utk mencari gak sebiji walker untuk si chumel nie.. 
jom layan picca semasa pencarian kami membeli 'kenderaan' baru utk si chumel ini..

dlm kete.. hehehe 
testing²
sangat suka.. smpai ibu n papa panggil pun wat derkkk jek..
kami cari kat Jusco 
khusyuk tue.. semangat btul ke sana ke sini..
tuan empunya 'kete' tue..
si chumel ngan papa.. 
kena diri da.. kotak besar..
ini sayer punyer...
budak encem
maner papa nie..

selain mencari 'kete' dia, ibu sempat minta papa belikan si chumel kasut baru.. hehehe pas bayar trus pkai..
kat umah da...

itu ari pertama menaiki kete tue..
sekarang masuk seminggu dah kete tue kat umah..
menangis plak da biler kami buh dia dlm tue..
melalak² nak kuar dari situ..
nak gak dia memapah² tepi sofa..
aduhhh anak oh anakkk

2 comments:

teacher bonda said...

doc yg akk slalu g inject anak tu pon ckp jgn guna walker sbb dia kata nnt baby akn miss 1 important step dlm life dia.tp kn, akk rs depends pd parents la.

nursalwa said...

kak isq @ teacher bonda : tue ar kan.. sebolehnya mmg xnak tp sian kat dia asyik jatuh jek.. tp mmg silap.. salwa belikan dia walker umur dia da 10 bln.. dia xnak naik sgt da.. opismate salwa kata klau nak ajar dia naik walker time dia baru blaja² nak jln tue, time tue bagus..