Bukan sekadar menghaluskan kulit ~ Vitamin E

Ya..bukan sahaja menghaluskan kulit..Tetapi boleh healing wound jugak! Tak percaya? Tengok apa sudah jadi dengan si Razim ni :)

Credit to Aula & kak rin 


Hari ini saya nak bercerita sikit pasal anakanda saya Azib Razim yang sangat bijak dan aktif…

Semalam die terjatuh dan terhantuk di bucu meja sampai luka di kelopak matanye… habis ilang hensem anak mommy …hurmm

Saya punyala panik bergegas balik siap emergency leave terus…. Pulang melihat alhamdulilah tuhan lindungi dia dari kesan luka ke mata… Dah bawak klinik Doc gelak je tgk razim yang tak lekang dari mommy tak nak doctor check…
Tapi finally he gives in and doctor confirms he is fine dan tak perlu ape2

Saya ade terbaca dalam group diskusi kesihatan Shaklee ~thank you Wafi, Alom, Iffa, Along  and Kak N~ tentang testimonial bagaimana Vitamin E dapat menyembuhkan luka , apalagi saya pun ambil satu kapsul dan pecah kan amik minyak terus sapu ke atas luka dia.

2 hours after Vit E application
Razim mmg jenis aktif dah terhantuk pun boleh lompat2 lagi… tapi alhamdulilah tak sampai 3 jam saya Nampak perubahan pada luka nya.. tidak berdarah dan seolah olah baru selepas letak gam nak rapatkan kesan koyak luka itu…
"Pagi esoknya 7 pagi.. nie before nak pegi keja"

Amazingnya besok paginya terus kering dan kesan lukanya mengecil… Laa nie dah tunggu kulit kering itu tanggal naturally..

Amazing!Tapi kenapa ya?

Fungsi vitamin E
  • Vitamin E membuatkan si pengamal nampak muda kerana vitamin E melambatkan proses penuaan. Pengambilan vitamin E yang konsisten sangat membantu dalam mendapatkan tekstur kulit yang cantik. Ianya juga membantu menghilangkan parut dan jeragat.Membantu wajah nampak lebih berseri dan tidak kusam. 
  • Vitamin E mencegah segala pertumbuhan abnormal sel terutama kanserVitamin E membantu mengecutkan pertumbuhan abnormal sel dan melancarkan saraf terutama bagi ibu yang menyusu dan dapat mengelakkan bengkak susu yang berlarutan.(pengakuan Ibu addin :Pengalaman ibu sendiri bila mengalami bengkak susu yang ketara, ibu akan mengambil dua biji vitamin E namun ianya bukanlah diamalkan secara berterusan cuma pada saat melalui saat bengkak susu atau clog duct.Seorang teman sebelum ini mengalami masalah dimana tempat kemaluannya didapati mempunyai benjolan seperti bengkak ketumbuhan, beliau mengamalkan dua biji vitamin E selama 7 hari dan alhamdulillah ketumbuhan itu mengecut dengan sendirinya)
  • Vitamin E sangat membantu dalam aspek kesuburan. Bagi ibu yang menyusu, kedinginan adalah masalah biasa yang bakal dilalui disebabkan hormon prolaktin yang lebih tinggi dari hormon estrogen. Walau bagaimanapun pengambilan vitamin E membantu mengatasi masalah kedinginan.~Asyik citer nak bf je kan..en hubby tu kena jaga  jugak tau.Awww..
  • Vitamin E membantu pengaliran darah dengan lebih lancar. Membantu mengatasi masalah saraf belakang terutama mereka yang sering mengadu masalah sakit bahagian belakang badan.~Sesuai untuk ibu-ibu yang bf sambil berbaring tu...Tentu2 lah sakit belakang kan?
  • Vitamin E membantu mempercepat proses baik luka. Sangat membantu apabila si ibu yang menyusu mengalami luka di bahagian nippleRata2 ibu yang menyusu akan melalui saat sukar apabila puting susunya melecet ataupun luka. Pengambilan Vit E yang konsisten sangat membantu si ibu recover dari kesakitan yang dilalui.~Betul ni..
  • Bagi wanita yang pernah melahirkan anak,perasankah anda kawasan aerola iaitu kawasan bahagian puting susu menjadi besar dan gelap.Semakin banyak kelahiran akan membuatkan ianya semakin gelap. Ianya merupakan pigmentation after kelahiran. Namun dengan pengambilan vitamin E yang konsisten  membantu kawasan gelap itu mengecil dan warna puting menjadi cerah semula. (VERY VERY TRUE.....based on customer feedback...Saya pun same..hehe)
  • Bagi yang mempunyai masalah pre-menstrual yang teruk, vitamin E membantu mengurangkan kesakitan akibat  pre-menstrual.
  • Membantu sel-sel memperolehi lebih oksigen.
  • Mengurangi keperluan oksigen agar jantung dapat mengepam dengan lebih efisen.
  • Merangsang sistem imun badan agar dapat memerangi jangkitan dengan lebih efisen.   
credit to Kak N dan Kak Cery


* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. 

_________________________________________________


Ingin mencuba vitamin Shaklee? Boleh hubungi saya di honeywawa85@gmail.com atau sms 0127111260 untuk keterangan lanjut atau membuat pesanan.  (^_^)

Mahu kelihatan MUDA??? ~ Ini rahsianya...!

Tahukah anda.Shaklee mempunyai vitamin E yang mengandungi keperluan lengkap oleh tubuh iaitu 400iu dan beserta selenium. ....Yang saya nak share di sini bagaimana vitamin E ini membantu si ibu itu kelihatan cantik, muda, sihat disamping membekalkan susu yang lebih berkhasiat.

1. Vitamin E membuatkan si pengamal nampak muda kerana vitamin E melambatkan proses penuaan. Pengambilan vitamin E yang konsisten sangat membantu dalam mendapatkan tekstur kulit yang cantik. Ianya juga membantu menghilangkan parut dan jeragat.Membantu wajah nampak lebih berseri dan tidak kusam.


2. Vitamin E mencegah segala pertumbuhan abnormal sel terutama kanserVitamin e membantu mengecutkan pertumbuhan abnormal sel dan melancarkan saraf terutama bagi ibu yang menyusu dan dapat mengelakkan bengkak susu yang berlarutan.(pengakuan Ibu addin :Pengalaman ibu sendiri bila mengalami bengkak susu yang ketara, ibu akan mengambil dua biji vitamin E namun ianya bukanlah diamalkan secara berterusan cuma pada saat melalui saat bengkak susu atau clog duct.Seorang teman sebelum ini mengalami masalah dimana tempat kemaluannya didapati mempunyai benjolan seperti bengkak ketumbuhan, beliau mengamalkan dua biji vitamin E selama 7 hari dan alhamdulillah ketumbuhan itu mengecut dengan sendirinya)



3. Vitamin E sangat membantu dalam aspek kesuburan. Bagi ibu yang menyusu, kedinginan adalah masalah biasa yang bakal dilalui disebabkan hormon prolaktin yang lebih tinggi dari hormon estrogen. Walau bagaimanapun pengambilan vitamin E membantu mengatasi masalah kedinginan.

4. Vitamin E membantu pengaliran darah dengan lebih lancar. Membantu mengatasi masalah sarah belakang terutama mereka yang sering mengadu masalah sakit bahagian belakang badan.

5. Vitamin E membantu mempercepat proses baik luka. Sangat membantu apabila si ibu yang menyusu mengalami luka di bahagian nipple. Rata2 ibu yang menyusu akan melalui saat sukar apabila puting susunya melecet ataupun luka. Pengambilan Vita E yang konsisten sangat membantu si ibu recover dari kesakitan yang dilalui.



6. Bagi wanita yang pernah melahirkan anak, perasankah anda kawasan erola iaitu kawasan bahagian puting susu menjadi besar dan gelap.Semakin banyak kelahiran akan membuatkan ianya semakin gelap. Ianya merupakan pigmentation after kelahiran. Namun denganpengambilan vitamin E yang konsisten  membantu kawasan gelap itu mengecil dan warna puting menjadi cerah semula.(VERY VERY TRUE.....based on customer feedback)



7. Bagi yang mempunyai masalah pre-menstrual yang teruk, vitamin E membantu mengurangkan kesakitan akibat  pre-menstrual.


credit to* kak N

Wahhhh.....best tak Vitamin E Shaklee ni......

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. 


Ingin mencuba vitamin Shaklee? Boleh hubungi saya di honeywawa85@gmail.com atau sms 0127111260 untuk keterangan lanjut atau membuat pesanan.  (^_^)


PERLU TAHU ~ Kesan Sampingan Bila Consume Vitamin Shaklee

credit to* kak N

Buat yang masih baru mengenali vitamin Shaklee, berbesar hati ingin ibu nyatakan kelebihan Shaklee ialah kerana ianya telah lebih 50 tahun berada dalam pasaran Malaysia. Apakah beza sebenar produk Shaklee dengan vitamin lain yang boleh di dapati dari klinik kerajaan dan farmasi? 

Pertama sekali yang buat ibu sangat puashati ialah kerana tiadanya silika gel seperti dalam rata2 botol vitamin. Ini menandakan ianya asli dan bukan sintetik (tiruan). Vitamin Shaklee tidak mempunyai perasa tambahan, pengawet tambahan malah tiada bahan tambahan yang tidak diperlukan oleh badan.

Permintaan set B yang kami sediakan dalam bentuk pakej adalah sangat sesuai buat ibu yang sedang menjayakan penyusuan susuibu. Apakah vitamin yang terkandung dalam trial pack set B sebenarnya? Dalam pakej ini mengandungi 30 Multivitamin @ Vitalea, 30's B complex, 30's Vitamin c dan 60 biji Alfalfa.



Namun ramai yang tidak tahu kepentingan utama pengambilan vitamin ini. Hakikatnya pengambilan vitamin ini membantu tubuh ibu sihat dan sustained iaitu kekal bertenaga walaupun bekerja. Macam ibu walau tidak bekerja namun vitamin sangat membantu agar ibu kekal bertenaga dan sihat untuk menguruskan 2 anak bujang ibu terutama bila abah tiada di sisi. Bukan mudah nak uruskan semuanya jika kita sakit atau mudah jatuh sakit kan?


KESAN UTAMA setelah mengambil vitamin  Shaklee ini ialah :


  1. Badan rasa lebih bertenaga kecuali mereka yang kurang air maka badan akan menjadi semakin letih.
  2. Perasaan yang gembira dan mood yang lebih stabil.
  3. Badan tidak mudah rasa lesu dan letih.
  4. Sentiasa rasa bersemangat.
  5. Fikiran lebih positif.
  6. Tidak mudah stress dan mudah menangani masalah dengan baik dan tenang.
  7. Kita  tidak akan mengalami kurang darah dan tekanan darah lebih stabil.
  8. Membantu melancarkan sistem perkumuhan dengan lebih lancar terutama apabila consume cukup air dalam sehari. 
  9. Badan mempunyai sistem imun yang tinggi dan mudah recover jika sakit.

Maka kerana kesan utama inilah ramai wanita yang dulunya makan Shaklee hanya untuk tujuan penyusuan kini masih meneruskan makan vitamin Shaklee kerana merasa kelebihan dan kebaikkan walau sudah tidak menyusu lagi.


Namun sesuatu yang telah buat ibu sedar, rupa-rupanya terdapat KESAN SAMPINGAN bila makan vitamin ini terutama bagi ibu yang menyusu kerana ramai TESTIMONI yang menulis dan ianya diakui oleh ramai ibu yang mengamalkan set B Shaklee ini antaranya ialah :

  1. Susuibu menjadi lebih pekat.
  2. Susu berubah menjadi lebih kekuningan atau sedikit kehijauan
  3. Penghasilan susu mula menampakkan peningkatan terutama apabila kerap menyusukan bayi mahupun sesi perahan yang konsisten sehingga payudara kosong.
  4. Payudara mudah rasa bengkak terutama apabila si ibu tidak skip makan dan membuat perahan @ direct feeding sehingga payudara benar2 kosong SECARA KONSISTEN.

rezki anak saya.. alhamdulilah




Ada yang bertanya, penting ke SUSUIBU PEKAT atau CAIR?

Susu pekat atau tidak : ia balik kepada kepuasan individu (si ibu). Khasiat susu ibu mmg terbaik. Cuma nasi kalau makan berlauk lagi sedap dari di makan begitu sahaja. Jika mampu then amik supplement, jika ada kekangan dan rasa tak perlu, tak perlu amik pun tiada masalah. setiap individu punya taste yang berbeza. Ada org suka minum sbg cth milo yang cair, tetapi tidak kurang juga ada yg suka minum milo yg pekat.Hakikatnya ia tetap milo dan tidak berubah menjadi air sirap..... Sama dengan susuibu.




Pemakanan atau fokus pengambilan supplement bukanlah utk memekatkan susu tetapi membantu tubuh ibu...   untuk sustained iaitu kekal bertenaga, ceria, mood yang stabil namun secara tidak langsung kesan vit membuatkan susu menjadi lebih pekat. sekali lagi dimaklumkan susu pekat bukan fokus utama pengambilan vit tetapi kesan lain selain membantu si ibu sustained. Bagi working mom yang punyai jadual makanan tak teratur mmg digalakkan amik supplement supaya badan tak mudah penat, tak mudah stress and etc. Supplement ada byk, tidak semestinya Shaklee namun dapatkan yang tiada pewarna, tiada perasa tambahan supaya badan menyerap vit dengan sepenuhnya dan lebih baik. Walau bagaimanapun yg punyai kekangan cuba dptkan dr klinik kerajaan.



Namun bagi yang TIDAK menyusukan anaknya ,mereka tidak akan mempunyai kesan sampingan ini sekiranya mereka consume semua vitamin dalam set B.


Apakah kepentingan setiap vitamin ini sebenarnya?

a) Vita-Lea Iron Formula/multivitamin
Dilengkapi dengan 12 vitamin, 7 galian dan zat besi. Kebiasaannya, sekitar usia anak mencecah 6 bulan, kita di syorkan untuk memperbanyakkan sumber zat besi ke dalam makanan anak...contoh terbaik ialah ikan bilis dan bagi ibu menyusu multivitamin atau nama lain vitalea telah di lengkapi dengan iron bagi membantu pembesaran anak dengan lebih baik lg...Ada sesetengah doktor menasihatkan agar ibu yang menyusu perlu memastikan pengambilan zat besi dalam menu harian agar si ibu tidak mudah pitam atau pening selepas memerah mahupun menyusukan anak. Zat besi sangat penting dalam pembentukan sel darah merah. Walaubagaimanapun multivitamin beserta formula zat besi ini tidak disarankan diambil dengan  minuman susu kerana ianya akan mengurangkan efisiensi penyerapan zat besi oleh badan.

b) B Complex
Sangat penting dalam membantu memetabolismekan karbohidrat, lemak & protein, Anti stress (sebagai penenang), Membantu meninggikan sistem pertahanan badan, menukarkan makanan(glukos) kepada tenaga dan membantu ibu2 berfikiran positif sentiasa(mood baik..)...so, bila kurangnya stress dan mood happy, secara automatik penghasilan susu akan lebih lancar. Pengambilan pil perancang memerlukan pengambilan b complex yang konsisten kerana pengambilan pil perancang memusnahkan zat vitamin B yang sedia ada di dalam badan si ibu.
 Vitamin B juga dapat melahirkan wajah ibu yang cantik berseri dan tidak kusam.

c) Vitamin C
Sangat penting untuk menjaga salur darah, sebagai antioksidan dan membantu meningkatkan antibodi ibu dan pengambilan Vitamin C membantu meningkatkan kandungan antibodi di dalam susuibu untuk anak yang sedang menyusu. So, sekiranya anda atau baby demam, cuma tingkatkan pengambilan vit c ke 2 biji sehari ...dan bagi ibu2 yg menghadapi puting melecet/luka/berdarah,insya allah akan mudah sembuh...satu lg kesannya kulit makin bersih, cerah & cantik. Vitamin C membantu pembentukan kolagen dengan lebih baik.

d) Alfalfa
Merupakan supplement penting utk boost penghasilan susu kerana mempunyai 1001 khasiat. Turut membantu dalam memekatkan susu dan menjadikan susu ibu lebih lemak berkrim.Namun pengambilan dan keberkesanan pada setiap ibu adalah berbeza. Ada yang hanya mengambil 2 biji sehari telah mempercepatkan proses penghasilan susu sehingga mengalami bengkak susu namun tidak kurang juga yang memerlukan 4 atau 6 biji sehari bagi membantu badan stimulate untuk menghasilkan susu dengan lebih cepat.Turut membantu perkumuhan (lebih lawas)dan membuang angin dalam badan...secara automatik kesan baik pd bby..susah nak kena kembung.
Bagi yang tidak menyusukan bayi, Alfalfa yang dikenali sebagai raja tumbuh2an ini mempunyai banyak khasiat kesihatan. Ianya dikatakan banyak membantu meningkatkan kelancaran proses perkumuhan dan bagus untuk buah pinggang. Ianya juga adalah dalam kategori fiber dan mengenyangkan. Pengambilan Alfalfa memerlukan pengambilan air yang seimbang dengan pengambilan kuantiti alfalfa. The more we take the more we have to drink. 

Shaklee tidak membanyakkan susu. Shaklee Alfalfa membantu penghasilan susu dengan lebih cepat namun ibu yang menyusu perlu tahu, untuk meningkatkan penghasilan susuibu...3 perkara utama ini iaitu perah dengan konsisten sehingga payudara benar2 kosong, minum 3 L air sehari (biar sedikit2 tetapi berterusan) dan doa yang berterusan.


* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

________________________________________


Ingin mencuba vitamin Shaklee? Boleh hubungi saya di honeywawa85@gmail.com atau sms 0127111260 untuk keterangan lanjut atau membuat pesanan.  (^_^)

Dulu saya cerita Shaklee di FB

kalau kawan-kawan nak tau, saya nie baru jek berjinak² dalam dunia blog.. semuanya gara-gara kak hadha.. hehehe so semua cerita saya tentang ebm, tentang anak, tentang kesan shaklee saya kongsi di FB... saya try nak copy semula gambo di FB ke blog nie, tapi xbleh plak.. mmg xbleh ke atau saya yg xpandai.. xtau ar tue.. hehehe

untuk permulaan cerita saya tentang Shaklee dan hasil ebm saya, saya cter di gambo nie.. best bila berbual atau share cter dengan kawan² di FB.. saya xreti nak copy kat sini.. saya bagi link jek ar.. hehehe

jom tengok dan baca... ini untuk permulaan ebm saya dan Shaklee pada bulan Ogos.. sambil² tue bleh tgk hasil ebm saya.. bukan nak berlagak yea.. cuma nak kongsi kegembiraan dan sebagai penggalak jek..


itu pendapat saya dan kesan kepada saya.. kekadang kesan dan hasil susu ibu berbeza antara ibu² yg lain yea.. 

__________________________________________________

Ingin mencuba vitamin Shaklee? Boleh hubungi saya di honeywawa85@gmail.com atau sms 0127111260 untuk keterangan lanjut atau membuat pesanan.  (^_^)

Ceramah Keselamatan & Mempertahankan Diri ; Selamatkan Diri Anda

alhamdulillah selesai sudah program yang dirancang
hampir sebulan gak kami bersiap bagi menjayakan program nie
kemuncaknya dua minggu sebelum majlis, kami mmg busy
banyak keje hakiki yang tergendala.. huhuhu smpai nak update blog pun xsempat gak..
ekceli.. Ceramah Keselamatan & Mempertahankan Diri ini anjuran Biro Helwa Kelab Sukan Ibu Pejabat JKR Johor.. program nie adalah program pertama bagi sesi 2011-2012 biro helwa.. dan program nie juga adalah dibawah tanggungajawab saya selain dibantu oleh ajk biro helwa yang lain.. 
program ini mendapat kerjasama dari pihak IPD Nusajaya dan saya yang pertama kali berurusan dengan pegawai² polis memang pengalaman yg best ar.. 
selalu kan bl nampak polis wat roadblock kan takut xtentu pasal walhal xder salah aper pun.. hehee
entry nie saya xnak bcter panjang
nak tayang gambo sepanjang majlis, blum dpt lg gambonya dr juruphoto.. hehe
ape yg saya dapat share skang nie, aksi anggota polis dari T-Baton yang sempat saya rakam menggunakan BlackBery saya
hehehe

video

berdiri bulu roma tengok aksi mereka..
kalau dah perempuan yg tgk aksi tue, mmg dewan tue bergema dengan jeritan ajer ar.. 
hehehe
ok.. nnt saya sambung lagi cter pasal program nie yea bl da dapat gambo..

yg nie gambo dr BB saya

 alamak.. muka saya nampak bulat... arggghh tidakkkk.
encik² polis dan para penonton tgh tgk aksi T-Baton

terima kasih kepada Puan Pengerusi serta ajk Biro Helwa dalam membantu saya menjayakan program ini.. next program saya bantu anda pula.. hehehe
aper yang penting...
KERJASAMA!!!!

___________________________________________


Anda bagaimana? Berminat untuk mencuba vitamin Shaklee? Kami menyediakan Trial Pack untuk 30 hari consume dengan harga serendah RM80 dan FREE DELIVERY serta FREE GIFT. Boleh email pesanan dan pertanyaan di honeywawa85@gmail.com atau sms 012-7111260

saya bermula dengan set B

seperti yg saya pernah cter sebelum ini.. saya rajin bw untuk mencari info berkaitan dengan penyusuan susu ibu.. saya akan g ke blog² sehingga ar tersinggah di blog kak hadha.. memang menarik blog beliau.. selain cerita tentang icha, kak hadha bercerita juga tentang Shaklee.. semua testimoni saya baca.. sehingga ar saya juga tergerak untuk mencuba.. untuk permulaan saya membuat pesanan utk mencuba Trial Pack dahulu..

Apa tujuan saya amik Shaklee..? saya dan suami sangat gemar dengan fastfood terutamanya mcD.. wah bleh dikatakan seminggu tue dua atau tiga kali gak.. kami tau pengambilan fastfood tue  tidak elok lagi² kepada saya yang masih menyusukan anak.. tapi nak wat macamaner itu jek yg terfast.. kamu nie alasan jek salwa.. hehe selain itu saya akui saya tidak dapat lengkapkan menu harian saya dengan diet yg seimbang.. makan tue hentam kromo jek.. asal dapat hilangkan lapar cukup ar tue.. sedangkan sepatutnya ibu yg menyusu perlu untuk menjaga pengambilan makan hariannya supaya memperolehi kesihatan yg  baik.. saya juga mengambil pil perancang untuk merancang keluarga.. saya pernah terbaca tentang info pil perancang yang memusnahkan zat Vitamin B yang sedia ada di tubuh kita.. dengan bermacam² alasan lain itu ar saya mengambil keputusan untuk mencari makan tambahan bagi membantu saya memperolehi kesihatan yang baik..

saya punya ~ set B, ESP, Nutriferon dan Noriday


Trial Pack Set B ( Vite-Lea, B-Complex, Alfalfa, Vitamin C ) adalah  kegunaan untuk sebulan yang boleh diumpamakan sebagai bulan percubaan bagi saya.. dalam tempoh percubaan itu, banyak kesan awal yg saya perasan.. terutamanya dari segi pe'lawas'an.. saya dari dulu ader masalah untuk melabur di tandas.. saya pernah mengambil ubat di klinik bagi masalah nie.. tetapi dengan mengambil Shaklee dari hari pertama hingga sekarang saya tiada lagi masalah untuk 'melabur'.. hehe pelaburan yg berbaloi.. masalah keputihan juga berkurangan.. bangun pagi lebih senang dan segar.. kiter bf mom merangkap isteri nie mcm² keje kena wat di awal pagi tue kan.. walau saya tidur lambat untuk membereskan keje² umah selain mengadap lappy kemudian terjaga di tengah malam untuk menyusukan anak serta suami alhamdulillah senang jek saya bangun awal pagi.. klau dulu, untuk bangun pagi nie ambil masa sikit.. mata dah celik tapi aduhhh malas sungguh badan nie nak bangun.. sekarang xder lagi mcm tue.. celik jek terus bangun macam kesiangan walhal masih pagi.. kiranya sekarang nie saya sentiasa cergas.. bila di opis pula, saya rasa macam dah lama saya tidak tidur waktu rehat.. sebelum nie asal jam menunjukkan kul satu jerk kekadang lagi awal mata terus ngantuk.. kecuali ar klau sebelum rehat tue saya da amik lunch yg agak berat.. ohhh memang lepas tue akan ngantuk.. hehehe kalau da xder masalah xcukup tidur of coz dalam masa yg sama mood saya ok.. hehehe try ar tny kat opismate saya.. saya nie memang happy jek ar.. hahaha yea ke..  satu lagi paling penting dan paling best.. Shaklee membantu saya memperolehi kulit wajah yang lebih sihat dan ceria membuatkan en.suami makin sayang.. hehehe

bila saya sudah memperolehi kesihatan dan mood yang baik, secara tidak langsung membantu penghasilan susu saya.. penghasilan macamaner tue..? yea ar.. bila saya cergas.. bila mood saya selalu baik.. tiada lagi stress², membuatkan saya rajin untuk mengepam.. bila aktiviti mengepam tue kerap dan berjalan dengan lancar serta hati yang gembira sudah semestinya susu saya akan banyak..  kalau dah susu banyak cukup untuk keperluan anak bujang saya pasti juga dalam kepala saya nie tidak akan ada masalah tentang susu kurang yang kadang² menjadi masalah biasa bf mom runsingkan.. ape yg lagi penting dalam penghasilan susu ini ialah konsep "supply VS demand".. minum air mencukupi iaitu tidak kurang 3L sehari serta doa yang berpanjangan.. mudah-mudahan rezki anak saya Allah panjangkan..  

saya teruskan dengan membeli fullpack.. sememangnya.. membeli fullpack lagi berbaloi-baloi yea kawan²..

ringkasan kepada cerita SET B

Vite-lea ( multivit ) - lengkap dengan 12 vitamin, 7 galian dan zat besi.. Ada kajian mengatakan kandungan zat besi dalam susu ibu akan berkurangan selepas enam bulan pertama menyusu bayi dan ibu juga digalakkan menambah ikan bilis (salah satu sumber zat besi) ke dalam makanan pertama si comel. Maka pengambilan Vite-lea iron fortifed ini membantu si anak membesar dengan baik..

B-Complex - sangat penting dalam membantu memetabolismekan karbohidrat, lemak dan protein, anti-stress (sebagai penenang), membantu meninggikan sistem pertahanan badan, menukarkan makanan (glukos) kepada tenaga dan membantu ibu² berfikiran positif sentiasa (mood baik). So bila kurangnya stress dan mood happy, secara automatik penghasilan susu akan lebih lancar. Pengambilan pil perancang juga memusnahkan vitamin B yang sedia ada di dalam badan si ibu. Vitamin B juga dapat melahirkan wajah si ibu cantik berseri dan tidak kusam.

Vit - C - Antihistamine semulajadi, meningkatkan antibodi dalam susu ibu. Jika si ibu atau si anak demam, anda hanya perlu tingkatkan pengambilan Vit-C ke dua biji sehari. mungkin xperlukan ubat demam. kadangkala bila pumping ataupun digigit oleh si anak, puting akan mudah luka maka luka akan cepat baik  selain dari kulit makin bersih , cerah dan cantik..

Alfalfa - mempunyai 1001 khasiat.. antaranya, sebagai penggalak susu.. dalam penyusuan, alfalfa membantu memekatkan susu di mana ia akan menambahkan jumlah lemak di dalam susu ibu.. Maka susu ibu lebih lemak bkrim!. Selain itu, ibu akan jadi lebih lawas ( membantu turunkan berat badan ), dan bantu buang angin dalam badan. bayi anda akan kurang kolik ( angin dalam badan )..


p/s : 1) InsyaAllah next saya akan cter kenapa saya ambil ESP dan Nutriferon

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.
__________________________________________________


Ingin mencuba vitamin Shaklee? Boleh hubungi saya di honeywawa85@gmail.com atau sms 0127111260 untuk keterangan lanjut atau membuat pesanan.  (^_^)


Anda MALAS.. Saya ader CARANYA..

... sekiranya anda malas nak mkn byk2 vitamin..sekurang2nya..amalkan pengambilan sehari sebiji multivitamin..mulakan dari sekarang..dan bukannya bila dah sakit... kenapa saya kata sebiji sehari?..jom baca apa kata penulis sususejat.com

10 sebab mengapa anda harus mengambil 1 biji pil multivitamin sehari (tak kiralah brand apa yg anda pilih yer..)

1 – Nutrien yang mencukupi ketika menurunkan berat badan
Dalam entri bhg 1, aku berulangkali menyebut istilah ‘metabolik’ (metabolisma) dan ‘kuning telur’. Kuning telur, tak dinafikan merupakan makanan paling tinggi nutriennya, dan tak keterlaluan jika aku katakan kuning telur merupakan ‘multivitamin’ yang di ambil oleh orang zaman dahulu pada sebelah pagi. Namun sayangnya, kuning telur tinggi kandungan kolestrolnya, disamping nilai kalorinya juga tinggi memandangkan ia kaya dengan lemak.
Kebanyakan mereka yang mengamalkan diet untuk turun berat badan pasti akan mengelak makanan-makanan berkalori tinggi seperti ini. Itu baru aku ambil contoh satu jenis makanan, bagaimana pula dengan yang lain? Tubuh badan kita sememangnya memerlukan nutrien yang mencukupi untuk terus berfungsi. Kadar metabolisma pastinya terjejas apabila kekurangan nutrien tertentu, sekaligus ia menjadi rendah dan akhirnya progres untuk turun berat badan akan menjadi semakin perlahan!
Pernah dengar ungkapan ini, “ko ni aku tengok lemah lesu, macam tak cukup makan..”. Salah satu faktornya adalah disebabkan kekurangan micronutrient dalam diet.

2 – Faktor sibuk
Faktor kesibukan di zaman moden menyebabkan corak pemakanan kadang-kadang tidak seimbang (dari segi kandungan micronutriennya), terutamanya jika anda sering bekerja di luar dan jarang memasak di rumah.

3 – Termusnah akibat dimasak
Haba merupakan faktor utama yang boleh menyebabkan satu-satu vitamin itu terurai. Vitamin boleh bekerja pada suhu optimum iaitu suhu badan manusia (dalam 35 darjah celcius), lebih daripada itu, ia mungkin akan musnah. Oleh sebab itu, belum terjamin 100% vitamin-vitamin yg terkandung dalam sesebuah makanan yang dimasak dapat digunakan oleh badan kita.

4 – Stress (tekanan perasaan, kerja)
Dalam dunia yang serba sibuk dan mencabar, tidak sah jika seseorang itu menghidap tekanan mental. Kehilangan magnesium dan beberapa nutrien penting adalah lumrah dek kerana tekanan perasaan, mental, dan sebagainya.

5 – Kualiti makanan yang semakin rendah
Kualiti sayur-sayuran (juga buah) yang ada kini mungkin tidak lagi setanding kualitinya berbanding sayur-sayuran yang ditanam (secara organik) beberapa dekad yang lalu. Sayur-sayuran zaman kini terlalu banyak ‘dimanjakan’ dengan bahan-bahan kimia, yang mungkin memusnahkan kualiti nutrien yang terkandung di dalamnya.

6 – Pencemaran Alam sekitar
Kemodenan dan kepesatan teknologi mengakibatkan alam sekitar kian tercemar berbanding beberapa dekad yang lalu. Saban hari, sistem ketahanan tubuh kita kian terancam, dan micronutrient yang hanya diperolehi daripada makanan sahaja (rujuk no.3 dan no.5) mungkin tidak mencukupi.

7 - Tabiat makan memilih
Terdapat individu yang tidak suka makan sayur, dan hanya bergantung kepada daging dan makanan laut sahaja untuk mendapatkan sumber micronutrient, dan ini tidak mencukupi kerana kebanyakan vitamin dan mineral wujud dalam tumbuh-tumbuhan. Terdapat pula individu yang mengamalkan diet vegetarian (tak makan daging, ayam, telur) dan individu sebegini mungkin tidak mendapat cukup vitamin B12, zinc dan calcium.
8 – Tahap penyerapan nutrien yang rendah
Tidak semua individu mampu menyerap nutrien dengan baik, terutamanya golongan yang sudah berumur. Supplemen multivitamin membantu dalam memastikan bekalan vitamin dan mineral kepada tubuh badan sentiasa mencukupi.

9 – Harganya yang murah
Secara purata, sebiji pil multivitamin yang diambil sebiji setiap hari, harganya tidak sampai RM1 pun. Jika anda boleh menghabiskan wang anda dengan sekotak rokok sehari, atau sebungkus Keropok Moni (hari-hari tengok iklan ni di TV), mengapa harus memberikan 1000 alasan untuk membeli multivitamin yang baik untuk kesihatan?

10 – Role Model kita
Salah satu rahsia mengapa Tun Dr. Mahathir berjaya mengekalkan kesihatan hingga ke usianya sekarang ialah beliau mengamalkan pengambilan 1 pil multivitamin setiap hari (kalau tak salah jenama yang beliau ambil ialah “Shaklee”).

Itulah dia 10 sebab munasabah mengapa kita memerlukan supplemen multivitamin dalam dietary kita. Buat yang sudah memilikinya, bagus, teruskan amalan mengambil 1 pil multivitamin setiap hari. Buat mereka yang belum, apa yang ditunggu lagi? Setiap rakyat Malaysia seharusnya memiliki sebekalan multivitamin dalam beg tangan (buat yang wanita), beg bimbit (buat lelaki tampan dan maskulin), dan beg sekolah (buat adik-adik yang masih belajar). Semua orang harus memilikinya, dan ia tidak terhad untuk mereka yang ingin menurunkan berat badan sahaja

sekilas fakta:Multivitamin merujuk kepada supplemen diet yang mengandungi vitamin larut lemak (A, D, E, K), vitamin larut air (B1, B2, B6, B12, C, Folic Acid, Niacin, Pantothenic Acid, Biotin) dan mineral-mineral penting(calcium, phosphorus, iron, iodine, magnesium, manganese, copper, zinc, dan berbagai lagi).Vitamin dan mineral diistilahkan juga sebagai micronutrient dan diperlukan dalam badan dalam kuantiti yang sangat kecil. Micronutrien ini berbeza dengan ‘macronutrien’ (Karbohidrat, Lemak dan Protein) yang bertanggungjawab kepada distribusi kalori. Bermaksud, micronutrien tidak membantu dalam distribusi kalori, atau bahasa mudahnya ‘kosong kalori’.saya petik fakta di atas dari sini yer~~. Thanks Ida

Memang menarik fakta2 di atas.. 10 sebab yang tak boleh kita semua nafikan...... dan sebab tu saya kongsikannya di sini untuk kita semua...tak kiralah brand apa yang anda pilih... pastikannya multivitamin anda adalah yg terbaik...

Didalam Shaklee..pil multivitamin juga dikenali dengan nama Vitalea (lengkap dgn iron formula)....Cubalah hari ini dan rasai kehebatannya sendiri.. belum cuba belum tahuuu.... Vitalea ..killer product Shaklee..



credit * kak cery

_________________________________________________



Ingin mencuba vitamin Shaklee? Boleh hubungi saya di honeywawa85@gmail.com atau sms 0127111260 untuk keterangan lanjut atau membuat pesanan.  (^_^)