Susu Ibu Berlainan Waktu Perahan Boleh Campur

Dulu saya memang tak berani sangat nak campur-campur susu perahan nie.
memang agak pening nak menyimpannya.
yea ar, bukan setiap kali pam kita akan dapat amaun yg sama.
ada masanya banyak, ada masanya sedikit 

Stok Susu Ibu Untuk Mohammad Ziqri

nak buat macamaner tue?
gali punya gali dari blog ibu-ibu menyusu, 
kebanyakkan mereka mencampurkan saja perahan itu
tapi kena pastikan syarat-syaratnya

ada syarat gak tau.
sekarang saya boleh dikatakan mahir untuk urus ebm ( susu perahan ) ini. 
anak pun dah masuk sebelas bulan
ada sikit-sikit ilmu penyusuan yang boleh dikongsikan 

hari tue, adakawan saya mesej saya melalui facebook.
dia bertanyakan tentang mencampurkan susu perahan nie.
masa saya belajar dulu, banyak tempat yang saya gali
tak ingat dari blog mana
tapi antara blog yang saya rajin singgah ada cerita pasal mencampurkan ebm ini.

Jom kita baca celoteh kak hayatie yang merupakan seorang 'Lactation Counselor' (maaf jika saya salah)

Bolehkah kita campur EBM yang diperah pada dua waktu yang berbeza?
Kalau mengikut pemahaman aku adalah 'boleh' as long as ianya adalah dalam tempoh masa 24 jam dan haruslah kedua2nya berada dalam keadaan suhu yang sama ketika dicampur itu. Tetapi ada juga yang berkata-kata tidak boleh dicampur EBM yang diperah pada waktu yang berlainan pula atas alasan jangka suhu yang berlainan pada waktu ebm diperah dikhuatiri akan merosakkan susu tersebut kerana suhu negara kita berlainan dengan negara2 barat tu.
Aku tak tahulah sejauhmana authority kedua2 guideline ini kerana kebanyakan tiada atau tidak dijumpai exact research yang telah dibuat mengenai isu ini. So praktikal aku adalah berdasar teori2 yang aku dengar dari mereka2 terdahulu dan juga info-info yang aku kutip di internet. Aku quote la balik yang mana sempat aku baca dulu.

Can I mix breast milk that I pump at two different times? 
Expert Answers 
Jan Barger, R.N., M.A., IBCLC, lactation consultant,
Yes, certainly. If you're doing a lot of pumping, try to mix batches pumped around the same time. The most common scenario is pumping on Tuesday and adding it to milk that you pumped on Monday. If the milk is already frozen, be sure that you cool the milk before adding it to what's already pumped.
In other words, if you have 1 ounce pumped, cool it and add only that ounce to the frozen supply. Only add cold milk to cold milk or cold milk to frozen milk. Because you never want to waste breast milk, you might consider freezing it in relatively small amounts. This way, if your baby doesn't take it all, you won't be throwing it out.



Can I mix frozen breastmilk?
I have been expressing and freezing my breastmilk. I have bags with 1oz, 2oz and 3oz in - can I put the contents of different bags together to make up a 4oz feed?
Answer from Becky Flora, BSed, IBCLC http://www.breastfeed-essentials.com/storagehandling.html

While it was originally thought that a mother had to cool her fresh breastmilk before combining it with previously expressed cooled milk, the latest research now shows that you may pump directly into already refrigerated or cooled milk as long as the milk is added within 24 hours of the first milk expressed. You should then follow the storage recommendations based upon the time and date of the first milk expressed. You may pump directly into milk that has been stored at room temperature as long as you do so within 10 hours. This milk would need to then be used.
You may add your fresh milk to what you have already frozen as long as you chill the fresh milk first for about half an hour and it is a smaller amount than the amount that you are adding it to.

Kalau based dari quote yang kedua ni, even ada yang kata boleh terus campur ebm yang baru diperah dengan yang sedang sejuk. Tapi still aku tak follow gak yang itu. Aku still ikut guideline yang campur dalam keadaan suhu yang sama. Maksudnya, sejuk dengan sejuk etc.
Kalaulah tak boleh campur setiap ebm yang diperah itu maka jawabnya banyaklah botol-botol yang diperlukan dan penuhlah fridge, lagilah kalau EP macam aku ni. Apa-apa pun, by the end, jika nak beri ebm pada baby tu, katakanlah baby tu minum 4 oz, kena juga campur kesemuanya juga. Bagus juga kalau ada yang tidak campur EBM tersebut cuma samada leceh atau tidak sahaja. So again, terpulanglah pada masing-masing nak praktis yang mana satu idaman kalbu.

Ok, selamat mengumpul stok susu perahan ya ibu-ibu. alhamdulillah saya berjaya menyusukan anak selama 2 tahun. Dan untuk mengurus stok susu perahan itu memang saya baca dan cari info kemudian amalkan. Untuk mencampurkan susu perahan berlainan waktu saya ikut gak tips seperti kebanyakan ibu lain buat iaitu; pastikan susu perahan dalam tempoh 24 jam dan suhu susu perahan sama waktu hendak mencampurkannya. 

Saya ada menyimpan koleksi stok susu perahan anak pertama saya di facebook. boleh klik link Album Susu Ibu Untuk Ziqri jika kawan-kawan nak 'cuci mata'. Ambil semangat katanya. hihi

Sepanjang menyusukan anak saya mengamalkan atau senang kata milk booster saya adalah Set Menyusu Shaklee.