Vitamin Asas Set Kesihatan Wanita

As salam kawan-kawan

saya pasti majoriti pembaca blog picisan saya ini dikalangan wanita
bagi anda yg gemarkan pengambilan vitamin utk kebaikan diri
mari kiter baca vitamin aper yg sesuai utk kiter..

credit to* www.yoursupermom.com


Keperluan Vitamin dan Mineral Untuk Wanita
Banyak artikel yang menyatakan tentang kepentingan diet harian yang kaya dengan sumber buah-buahan segar dan sayur-sayuran untuk mengurangkan risiko pelbagai penyakit, termasuk beberapa jenis kanser. Walaupon masih banyak penyelidikan sedang di jalankan, namun, kebanyakan saintis bersependapat bahawa keperluan Vitamin A, C dan E sangat penting untuk memperbaiki kesihatan secara umumnya, memperkuatkan sistem imun dan melambatkan pertumbuhan atau progres penyakit.
Antara vitamin dan mineral asas yang diperlukan oleh wanita ialah:


(1) Vitamin A & Beta Carotene (di Shaklee dikenali sebgai CarotoMax)
Sumber : Buah oren, lobak, labu, dan sayuran hijau gelap seperti bayam dan brokoli.
Khasiat : Baik untuk mata & mencegah kanser.


(2) Vitamin C
Sumber : Buah oren, strawberi dan tomato.
Khasiat : Sumber kolagen, penyembuhan luka, memperbaiki antibodi dan sumber antioksida yang sangat mantap (Powerful antioxidants!). Keperluan vitamin C bertambah apabila seseorang menghadapi tekanan, dan bagi golongan warga emas (orang-orang tua).


(3) Vitamin D
Wanita yang jarang keluar dari rumah, terutama bagi mereka di negara 4 musim, iaitu di musim sejuk, mempunyai risiko kekurangan Vitamin-D yang serius.
Khasiat : Vitamin D membantu penyerapan kalsium di dalam badan.
Jumlah Vitamin D yang dicadangkan setiap hari ialah sebanyak 400 IU (bersamaan 250ml susu kalsium tinggi).


(4) Vitamin E
Sumber : Sejenis vitamin larut lemak yang banyak didapati di dalam bayam, kekacang, biji bunga matahari dan minyak sayuran.
Khasiat : Sumber antioksida, bantu stimulasi sistem imun badan, bantu dalam rawatan penyakit berkaitan kardiovaskular dan kanser.
Sekiranya anda mempunyai sejarah keturunan berpenyakit jantung yang kuat, adalah digalakkan untuk mengambil sebanyak 400 IU Vitamin E setiap hari.


(5) Kalsium
Sumber : Susu dan produk tenusu.
Khasiat : Pembentukan tulang, gigi dan darah.
Persatuan Osteoporosis Kanada mencadangkan orang dewasa agar mengambil 1000mg-1500mg kalsium setiap hari. Jika anda tidak dapat memenuhinya melalui pemakanan harian, anda perlu dapatkan melalui pemakanan tambahan.


Artikel ini telah saya olah ke Bahasa Melayu dari artikel asal di saveonfoods.


Jadi, bagaimanakah keperluan vitamin dan mineral di atas dapat anda penuhi melalui pemakanan tambahan Shaklee?


(1) Vitamin A & Beta Carotene :


Di Shaklee di kenali sebagai CarotoMax. Sebelum ini dikenali sebagai Beta Carotene. Namun, hasil penyelidikan berterusan di makmal Shaklee, Beta Carotene kami telah di formulasi dan di naik tarafkan, dan diberi nama sebagai CarotoMax, yang khasiatnya semestinya lebih baik daripada Beta Carotene sebelum ini.


(2) Vitamin C :


Di Shaklee dikenali sebagai Sustained Release Vit-C, yang mempunyai 500mg khasiat Vitamin-C untuk setiap biji Vit-C, di mana setiap biji pula bersamaan dengan 6.5 biji buah Oren. Ia dipanggil "Sustained Release" kerana hanya akan dilepaskan sedikit demi sedikit mengikut keperluan badan.


(3) Vitamin D & Kalsium :


Di Shaklee dikenali sebagai OsteMatrix, iaitu gabungan Kalsium-Magnesium, dan dilengkapi dengan Vitamin D. Sebiji OsteMatrix membekalkan 250mg Kalsium dan 100IU Vitamin D. Maka, untuk mendapatkan 100% nilai harian Vitamin D dan Kalsium, anda perlu ambil sebanyak 4 biji OsteMatrix setiap hari. Jangan risau, jika anda lupa berapa biji yang perlu anda ambil, ada tercatat pada label botol OsteMatrix tersebut yang anda perlu ambil 4 biji OsteMatrix setiap hari, dan lengkap dengan fakta suplemen nya.


"Kenapa Shaklee tak buat sebiji 'gedabak' terus macam Vita-Lea? Leceh laa nak kena makan 4 biji pulak."


Haaa, pernah terdetik sebegitu?


Inilah keunikan Shaklee. Anda boleh tentukan berapa jumlah kalsium-magnesium dan Vitamin D yang anda perlukan setiap hari. Andaikan, anda dah minum segelas susu penuh tinggi kalsium pada waktu pagi, tak perlulah anda makan sampai 4 biji. Anda kira sendiri, dan dapatkan baki jumlah kalsium & vitamin D harian yang anda perlukan melalui OsteMatrix. Kalau buat sebiji besar terus nanti, takkan anda mahu kerat 4 pula kan? Tak hygiene & accurate nanti. Maka, sebab itulah OsteMatrix didatangkan dalam sebiji pil yang comel, yang lengkap dengan khasiat Kalsium-Magnesium-Vitamin D dan banyak lagi yang mudah untuk anda ambil.


(4) Vitamin E:


Di Shaklee dikenali sebgai Vitamin E Complex. Ini paling best kerana sebiji Vit-E Shaklee memang dah lengkap dengan 400 IU Vitamin-E. Tak perlu nak ambil banyak-banyak kapsul Vit E.


Owhh, saya dah beritahu tak dalam banyak-banyak Vitamin Shaklee, saya paling suka dengan Vitamin E, nya? Sehingga mendorong saya menjadi Shaklee distributor. Hehehe. Kalau malas makan vitamin lain pon, vitamin E memang wajib, tak pernah tinggal! :D


(5) B-Complex:


Walaupon artikel itu tidak menyatakan tentang kepentingan B Kompleks, saya ingin galakkan pengambilan B Kompleks ini, bukan sahaja buat wanita, malah untuk kaum lelaki juga. B Kompleks tidak boleh dihasilkan di dalam badan, dan khasiatnya sangat penting buat badan kita, yakni - penting untuk saraf, penenang saraf, anti stress, bakar makanan kepada tenaga, melawaskan sistem penghadaman dan juga penting bagi pesakit diabetes.


Kesimpulannya, jika anda memilih Shaklee sebagai pemakanan tambahan anda, inilah vitamin asas harian yang perlu diambil oleh wanita dewasa:


(1) Untuk A, C & E (Powerful Antioxidants Trio):
      Sebiji sehari bagi CarotoMax, Vitamin C dan Vitamin E.
(2) Untuk Vitamin D & Kalsium : 4 biji sehari bagi OsteMatrix.
(3) B Complex : 1 biji B Complex sehari.
* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. 


Ingin mencuba vitamin Shaklee? Boleh hubungi saya di honeywawa85@gmail.com atau sms 0127111260 untuk keterangan lanjut atau membuat pesanan. (^_^)


Comments

Popular posts from this blog

Tips Atau Cara Untuk Dapat Anak Perempuan

Susu Ibu Berlainan Waktu Perahan Boleh Campur

Betul ke makan vitamin jadi gemuk? ~ sila baca