Muhammad Ziqri ~ setahun sudah

alhamdulillah

12hb Mac yg lepas 
muhammad ziqri genap setahun 
sudah setahun gak saya membawa gelaran ibu
xsangka 
dan yang paling best
alhamdulillah saya berjaya mendapat degree dalam misi penyusuan saya
hehehehe

semalam bawa ziqri ke klinik kesihatan untuk check up bulanan
kena cucuk dan hehehehe kali nie kena cucuk xnangis pun 
da besar kannn
berat skang da 7.8kg dengan ketinggian 67cm
berat naik 800gram dari last check up dua bulan lepas
tp graf berat masih lg di kolum kuning
xper ar
yg penting ziqri sihat dan lincah

cakap bab lincah
aduhhhh memang makin lincah dan ligat skang
walaupun belum lagi berjalan tapi dah kemaner² dah diberada aper punya ayat laa nie
sekarang nie ziqri masih belum lg berjalan 
tapi kalau berjalan sambil pegang dinding atau sofa memang laju
kalau kiter ajak dia bertatih pun, dia yg laju menarik tangan kiter berjalan
cuma tue ar 
untuk dia berjalan sendiri belum ader keberanian
hahaha sesekali tue ader gak ar lepas²kan dia suh jalan 
empat lima langkah gak ar dia berani pastue trus duduk
sangat suka  main kat tangga
xtau ar aper yg best sangat kat tangga tue kan
pintu umah pun pantang terbuka
cepat jek dia merangkak ke pintu nak kuar
nia gara² atuk dia kat kampung ar ajar dia main luar
da pandai mcmaner nak melangkah kuar dari pintu
siap duduk dulu, pegang dinding then pelan² kuarkan kaki keluar
kalau kiter xpasan, dia g ke kete, berjalan pegang kete, 
jap jek dia da sampai gate depan
aduhhhh

di nursery plak ade gak cter anak bujang saya nie
satu ari tue, nak amik dia balik
teacher dia ngadu yg ziqri pukul anak orang
wahhhhhhh gengster anak ibu nie
mentang² dia da besar bukan main dia buli kawan dia plak
pukul anak dara orang plak tue
pastu ade lg aduan
aduan yg nie mmg kelakar sikit
ziqri jadi kapten bg kerja² menyelongkar almari baju
dia selongkar, baling ke belakang, member di belakang beratur sambut pampers yg ziqri baling.. ala² QC la bak kata teacher dia..
aduhh pening kepala teacher dia 

gigi plak da tumbuh empat batang 
dua atas dua bawah
tapi jangan xcaya yea
ziqri punya dua batang gigi atas yg da tumbuh tue gigi taring tau
yg bawah plak dua gigi tengah
memang npk kelakar tapi xper ar
asalkan ader gak gigi yg tumbuh
sekurang²nya time dia menggigit b time menyusu xder ar sakit sangat  
tapi tetap membuatkan ibu dia menjerit gak

bl time bab nak nyusu
da paham ngan sebutan 'susu'
bl dia nangis nak susu, baringkan dia
kiter kata 'anak ibu nak susu heh'
sambil tue ar dia sengeh², angguk kepala sikit, goyang² badan ckit ngan kaki pun menendang² keatas ckit
kalau lambat kiter bg b , lg lama ar aksi menggoyang badan tue dia wat
heheheh ibu dia suka nyakat
lagi satu posisi menyusu
sebelum nie biasa menyusu baring mengiring ngan dia
skang da xnak da
jap jek dia nyusu kalau baring mengiring mcm tue
dia lg bestttt nak ibu dia baring telentang then dia yg akan baring atas ibu dia atau dia menonggeng sambil minum
pastue mcm² aksi lain ar
kekadang tue dia nak ibu dia duduk, then dia pun duduk atas riba
bayangkan aje laaaa
kalau kat umah ok lagi
kalau kat luar atau kat umah orang (balik kpg)
memang wat xlayan jek ar kalau dia nak ajak ibu dia wat posisi kesukaan dia tue

nangis...!
birthday boy main bedakkkkkk
bab nangis pun ade gaya tersendiri skang
skang punya nangis nada agak tinggi dan nyaring
nangis jap jek pun kuar airmata
aduhhh anak ibu nie
murah sangat ngan air mata
anak bujang tue air mata meleleh²
kekadang tue menangis xder ar sbb aper sgt 
tapi air mata melimpah² hahahaha
ade masa nangis siap guling² atas lantai
bila diangkat, mesti nak lentik²kan badan tue sambil menangis

aper² pun perangai dan gelagat muhammad ziqri nie
memang bersyukur sangat Allah beri peluang untuk kami melihat anak kami membesar dengan sihat dan sempurna
Alhamdulillah
mudah²an anak ibu dapat membesar menjadi anak yg bijak, baik dan soleh..



untuk misi penyusuan saya
InsyaAllah saya akan meneruskan ke setahun lagi
mudah²an Allah memberi saya peluang untuk saya menyusukan anak saya - muhammad ziqri bin muhammad fauzie dengan jayanya..


1 comment:

fadhdeela said...

dah besar dah dia..comey2 :P hapi belated besdayy semoga jadi anak yg soleh erk :P

Meh singgah: Aku Masih Dara!!!