Perlu untuk anda jatuh cinta dengan B Complex

Orang yang mudah stress akan menampakkan kesan stress di kulit wajah ...kulit mudah nampak kusam, bergarisan sedikit , dan paling kiritikal nampak lebih tua dari umur yang sebenar. Mengapa ianya terjadi? sebab bila kita stress, badan kita akan menggunakan B-complex yang sedia ada supaya badan mampu bertahan. Secara langsung stress yang berterusan mampu merosakkan vitamin  yang sedia ada. Maka pentingnya makanan yang mengandungi vitamin B diambil dalam menu harian kita demi memastikan keperluan vitamin ini oleh badan sentiasa dapat dipenuhi.
Apakah makanan yang mengandungi zat B sebenarnya?
Antara makanan yang mengandungi vitamin B ialah gandum, daging, susu, kacang hijau, ragi, beras, telur, buah-buahan, gandum, ragi, hati, ikan, ginjal, kentang manis dan sebenarnya banyak lagi. Namun kita perlu tahu bahawa vitamin B yang LENGKAP atau nama lainnya ialah B Kompleks terdiri daripada lapan (8) vitamin B.Apakah B Complex ?
B complex terdiri dari kumpulan lapan (8) vitamin B iaituthiamin (B-1), riboflavin (B-2), niacin (B-3), pantothenic acid (B-5), pyridoxine (B-6), folic acid (B-9) and cobalamin (B-12) dan Biotin.Apa kebaikan vitamin B complex sebenarnya?
Banyak keperluan vitamin B complex ini, antaranya ialah untuk
 • mengurangkan tekanan emosi dan kelesuan, 
 • Membantu dalam kestabilan saraf dan meningkatkan proses pemikiran, 
 • Menukarkan makanan kepada tenaga-menolong memetabolismekan karbohidrat, lemak dan protein,
 • Mencegah barah serviks, penyakit jantung dan kecacatan spina  
 • menggalakkan kesihatan system kardiovaskular yang lebih baik.
Pengalaman Kak Norita sendiri dengan B complex :
Saya pernah makan sehingga 10 biji sehari masa zaman student bila nak exam. Terutama yang melibatkan paper yang kena banyak mengingat macam subjek Undang-undang atau subjek yang banyak Teori. Memang seronok menjawab exam dan idea memang mencurah-curah bila hendak menulis. Seharian saya jadi seorang yang sangat periang sehingga tidak boleh melelapkan mata pada malam hari kesan  B complex.
10 tahun dulu saya pernah makan 5 biji B complex selepas sarapan apabila hendak pergi menemuduga supaya saya tidak gugup dan dapat menjawab soalan temuduga dengan nada yang lebih confident. Alhamdulillah memang dapat jawab soalan temuduga dengan baik.
Kini saya makan b complex 2-3 biji sehari apabila saya banyak kerja atau ada rasa tertekan demi mengelakkan saya melalui stress. Namun pengambilan sehari biasanya 1 biji dah memadai.Apa kelebihan vitamin B complex Shaklee?
Selain lengkap dengan lapan kumpulan vitamin B , vitamin B Complex Shaklee dilengkapi dengan Sistem penyerapan Boaktif Berpaten. Lebih tepat lagi asid Folik, iaitu sejenis vitamin B tidak dapat diserap dengan mudah. Namun begitu Shaklee telah menghasilkan suatu selaput asid folik yang unik ntuk menjadikan zat tersebut lebih mudah diperolehi dan digunakan dalam badan.Teknologi berpaten ini adalah ekslusif bagi Shaklee.
Secara ringkasnya Vitamin B yang lebih baik mempunyai ciri2 berikut :
 • § Sistem penyerapan bioaktif berpaten
 • § Kesemua lapan jenis vitamin B yg diperlukan termasuk Biotin
 • § Peningkatan penghantaran zat
 • § Tablet mudah ditelan
Siapa sebenarnya yang perlu B complex?
Semua individu perlukan vitamin B terutama mereka yang...
 1. Terdedah kepada sinaran matahari
 2. Terdedah kepada tekanan kerja dan beban kerja yang banyak
 3. Mereka yang mempunyai sakit kencing manis , tekanan darah tinggi, migraine
 4. Mereka yang tidak dapat focus dalam pekerjaan  yang dilakukan.
 5. Mereka yang hendak menjaga kecantikan tubuh badan
 6. Mereka yang nak nampak cantik dan muda
 7. Mereka yang mengandung dan menyusukan anaknya
 8. Wanita yang mengambil pil perancang
Maka, jika anda mempunyai kekangan dalam memastikan pengambilan vitamin B yang lengkap, cubalah amalkan pengambilan makanan tambahan seperti vitamin B Complex supaya badan lebih bertenaga, kita lebih sihat, ceria dan mood lebih stabil di samping dapat mengawal tekanan yang kita hadapi.


Kenapa jatuh cinta dengan vitamin B?
Jawapannya sebab ia vitamin yang larut air dan selamat.
Consume lebih bila keadaan memerlukan sahaja.

credit to ALIN

Anda ingin mencuba? Kami menyediakan Trial Pack untuk 30 hari consume dengan harga serendah RM80 dan FREE DELIVERY dan FREE GIFT. Boleh email pesanan dan pertanyaan di honeywawa85@gmail.com atau sms 012-7111260

Comments

Popular posts from this blog

Tips Atau Cara Untuk Dapat Anak Perempuan

Susu Ibu Berlainan Waktu Perahan Boleh Campur

Betul ke makan vitamin jadi gemuk? ~ sila baca