Supplemen bantu KEKAL CERGAS

Pengambilan makanan seimbang penting semasa menyusukan bayi kerana ia membantu membekalkan diet yang mencukupi bagi menggantikan simpanan tenaga yang berkurangan semasa menyusukan bayi.. ia juga bagi menggalakkan penghasilan susu yang mencukupi untuk perkembangan bayi selain membantu memperoleh kembali berat badan ideal (mengurangkan berat badan yang meningkat semasa mengandung).. Tidak kurang pentingnya untuk menggelakkan pengurusan pemakanan yang salah dan boleh memudaratkan diri sendiri dan bayi..

Bagi ibu yang mengambil makanan mengikut saranan panduan pemakanan semasa menyusukan anak, supplemen tidak diperlukan .. Tetapi, terdapat ibu menyusu yang perlu mengambil supplemen bagi memenuhi keperluan nutrien khusus jika pengambilan diet tidak mencukupi. Perlu diketahui, supplemen tidak boleh menggantikan hidangan makanan yang tetap walau bagaimanapun tidak dinafikan ia membantu ibu kekal cergas dan bertenaga sepanjang hari di samping memastikan rehat yang mencukupi..

Multivitamin, vitamin C, vitamin E dan kalsium merupakan supplemen tambahan yang sangat digalakkan untuk diambil semasa menyusukan anak .. Sekiranya perlu, supplemen vitamin B boleh membantu pembakaran karbohidrat menjadi tenaga..

sumber : PA & MA ( S&J Sihat Cergas ) keluaran April 2011

set Breastfeeding Shaklee 

a) Vita-Lea Iron Formula/multivitamin
Dilengkapi dengan 12 vitamin, 7 galian dan zat besi. Kebiasaannya, sekitar usia anak mencecah 6 bulan, kita di syorkan untuk memperbanyakkan sumber zat besi ke dalam makanan anak...contoh terbaik ialah ikan bilis dan bagi ibu menyusu multivitamin atau nama lain vitalea telah di lengkapi dengan iron bagi membantu pembesaran anak dengan lebih baik lg...Ada sesetengah doktor menasihatkan agar ibu yang menyusu perlu memastikan pengambilan zat besi dalam menu harian agar si ibu tidak mudah pitam atau pening selepas memerah mahupun menyusukan anak. Zat besi sangat penting dalam pembentukan sel darah merah. Walaubagaimanapun multivitamin beserta formula zat besi ini tidak disarankan diambil dengan  minuman susu kerana ianya akan mengurangkan efisiensi penyerapan zat besi oleh badan.


b) B Complex

Sangat penting dalam membantu memetabolismekan karbohidrat, lemak & protein, Anti stress (sebagai penenang), Membantu meninggikan sistem pertahanan badan,menukarkan makanan(glukos) kepada tenaga dan membantu ibu2 berfikiran positif sentiasa(mood baik..)...so, bila kurangnya stress dan mood happy, secara automatik penghasilan susu akan lebih lancar. Pengambilan pil perancang memerlukan pengambilan b complex yang konsisten kerana pengambilan pil perancang memusnahkan zat vitamin B yang sedia ada di dalam badan si ibu.  Vitamin B juga dapatmelahirkan wajah ibu yang cantik berseri dan tidak kusam.

c) Vitamin C
Sangat penting untuk menjaga salur darah, sebagai antioksidan dan membantu meningkatkanantibodi ibu dan pengambilan Vitamin C membantu meningkatkan kandungan antibodi di dalam susuibu untuk anak yang sedang menyusu. So, sekiranya anda atau baby demam, cuma tingkatkan pengambilan vit c ke 2 biji sehari ...dan bagi ibu2 yg menghadapi puting melecet/luka/berdarah,insya allah akan mudah sembuh...satu lg kesannya kulit makin bersih, cerah & cantik. Vitamin C membantu pembentukan kolagen dengan lebih baik.

d) Alfalfa
Merupakan supplement penting utk boost penghasilan susu kerana mempunyai 1001 khasiat. Turut membantu dalam memekatkan susu dan menjadikan susu ibu lebih lemak berkrim.Namun pengambilan dan keberkesanan pada setiap ibu adalah berbeza. Ada yang hanya mengambil 2 biji sehari telah mempercepatkan proses penghasilan susu sehingga mengalami bengkak susu namun tidak kurang juga yang memerlukan 4 atau 6 biji sehari bagi membantu badan stimulate untuk menghasilkan susu dengan lebih cepat.Turut membantu perkumuhan (lebih lawas)dan membuang angin dalam badan...secara automatik kesan baik pd bby..susah nak kena kembung.
Bagi yang tidak menyusukan bayi, Alfalfa yang dikenali sebagai raja tumbuh2an ini mempunyai banyak khasiat kesihatan. Ianya dikatakan banyak membantumeningkatkan kelancaran proses perkumuhan danbagus untuk buah pinggang. Ianya juga adalah dalam kategori fiber dan mengenyangkan. Pengambilan Alfalfa memerlukan pengambilan air yang seimbang dengan pengambilan kuantiti alfalfa. The more we take the more we have to drink. 


AMARAN : Alfalfa TIDAK BOLEH diambil oleh pesakit SLE


Shaklee tidak membanyakkan susu. ShakleeAlfalfa membantu penghasilan susu dengan lebih cepat namun ibu yang menyusu perlu tahu, untuk meningkatkan penghasilan susuibu...3 perkara utama ini iaitu perah dengan konsisten sehingga payudara benar2 kosong, minum 3 L air sehari (biar sedikit2 tetapi berterusan) dan doa yang berterusan.

dapatkan lebih banyak maklumat set breastfeeding shaklee di sini..

Dapatkan set breastfeeding Shaklee (trial pack = pos percuma + hadiah percuma!) dengan hanya RM80 untuk 30-hari dan full set dengan hanya RM241 (bg Semenanjung) untuk 4 bulan.

Comments

Popular posts from this blog

Tips Atau Cara Untuk Dapat Anak Perempuan

Susu Ibu Berlainan Waktu Perahan Boleh Campur

Betul ke makan vitamin jadi gemuk? ~ sila baca