Tidak Cantik Selepas Melahirkan Anak? Betul Atau Tidak

kenapa xnak beranak? antara alasannya :..
  • Nanti aku gemuk bila beranak, badan tak solid dah...
  • Perut akan buncit...
  • Nipple akan hitam dan hodoh...
  • Perut akan penuh dengan stretchmark ...
  • Pigmentation yang banyak...
  • Keinginan seks berkurang....
  • Muka mula nampak tua ....
  • Buah dada akan lembik dan melayut jika menyusukan anak....


Benarkah ini semua akan terjadi selepas kita melahirkan anak?

Jawapannya: Ya jika kita tidak menjaga pemakanan.Bagaimana nak mengatasinya?1. Jika takut gemuk, pastikan si ibu menyusukan anaknya exclusively 6 mths dan lagi bagus sehingga 2 tahun. Penghasilan susuibu itu sendiri akan membantu si ibu membakar kalori dalam badannya. Pengambilan vitamin sekadar cadangan agar badan lebih sihat, pembakaran gula menjadi tenaga, pembakaran lemak melalui pengambilan lecitin dan omega dan membantu dalam mendapatkan metabolisme yang optimum.2. Bagi mengelakkan perut buncit, pastikan si ibu tidak mengamalkan minuman ber ais dan jangan sesekali mandi selepas makan. Ini antara faktor yang membantu perut si ibu cepat kelihatan buncit.


3. Nipple pastinya akan sedikit gelap dan kawasan earola akan membesar. Melalui kajian ibu sendiri, lagi ramai anak maka lagi gelaplah kawasan earola tersebut. Bagaimana nak mengatasi? Jika berkemampuan, makanlah vitamin E beserta selenium ...kawasan earola akan pulih seperti sediakala dan warnanya akan kembali asal. Ibu dah lakukan ujian ke atas ramai ibu dan mereka mengakuinya.


4. Perut akan penuh dengan stretchmark jika si ibu tidak menjaga pemakanan. Amalkan memakan buah2 yang tinggi kandungan vitamin C. Vitamin C juga dikenali sebagai vitamin yang membantu menghilangkan selulit disamping protien dan b complex.5. Pigmentation yang banyak...ada ibu2 yang mengalami pigmentation yang teruk terutama di kawasan muka. Bagaimana nak mengatasinya? Pengambilan vitamin C, Vitamin E beserta selenium dan Protien sangat membantu mengurangkan dan menghilangkan pigmentation jika diamalkan dengan konsisten.6. Keinginan seks yang berkurang selalunya dikaitkan dengan faktor hormon terutama buat ibu yang menyusu. Semasa penyusuan hormon estrogen yang merundum dan hormon prolaktin akan meningkat maka si ibu akan merasa dingin untuk bersama selain kekeringan. Untuk mengatasinya ialah pengambilan vitamin E beserta selenium di samping pengambilan alfalfa yang konsisten.7. Muka kelihatan tua dari umur atau ertikata lain kelihatan kusam. Ianya boleh terjadi jika si ibu tidak menjaga pemakanannya. Pemakanan yang seimbang sangat membantu ibu2 mendapatkan semula zat yang telah digunakan sepanjang mengandung dan penyusuan. Jika zat ini tidak diganti dengan sempurna, si ibu akan kelihatan kusam, tidak bermaya, lesu , swing mood dan stress serta akhirnya susuibu akan mula merundum kerana si ibu sendiri tubuhnya tidak sustained dengan kesihatan yang sering terganggu.8. Buah dada akan lembik dan melayut... ini akan terjadi apabila pemakaian coli yang tidak menampung bentuk buah dada itu sendiri selain pemakanan yang tidak seimbang. Makanan yang mengandungi kandungan protien yang baik membantu mendapatkan keanjalan buah dada serta pengambilan alfalfa membantu mencantikkan bentuk buah dada itu sendiri.Namun ini tidak akan berlaku ke atas lelaki yang mengamalkan pengambilan alfalfa.dan akhirkata:


Melahirkan anak adalah satu tuntutan dalam agama kerana meramaikan umat... dan mendapat pahala meramaikan umat nabi Muhammad. Kecantikan itu bersifat subjektif namun kita boleh berusaha ke arah kecantikan. Bak kata orang kecantikan adalah milik setiap insan. 

credit to* kak N

_________________________________________

Ingin mencuba vitamin Shaklee? Boleh hubungi saya di honeywawa85@gmail.com atau sms 0127111260 untuk keterangan lanjut atau membuat pesanan.  (^_^)

Comments

Popular posts from this blog

Tips Atau Cara Untuk Dapat Anak Perempuan

Susu Ibu Berlainan Waktu Perahan Boleh Campur

Betul ke makan vitamin jadi gemuk? ~ sila baca