Cara saya uruskan EBM ke Nursery

kali nie nak kongsi ngan kawan-kawan mcmaner cara saya uruskan EBM untuk bekalan anak saya di Nursery ..

mlm sebelum ke nusery..



  •  pilih dulu EBM yg nak digunakan.. gunakan tarikh yg paling awal..


  • rendamkan EBM ke dalam bekas dan simpan dalam ice box tempat suhu biasa semalaman.. kekadang malam tue terlupa nak rendam, bangun pagi baru rendam pun bleh.. tapi amik masa sikit.. rendam guna air paip biasa jek..
awal pagi sebelum ke nursery



  • EBM dah mencair.. SEE!!! atas tue yg kaler putih lapisan lemak dan yg kaler cair kehijauan kekuningan tue lapisan air.. kenapa kaler mcm tue.. sbb saya mengamalkan Shaklee Set B..
  • JANGAN GONCANG!!! hanya perlu kasi goyang² manja saje susu ibu itu.. 


  • dah bersatu antara lapisan lemak dan air.. nampak berlemak berkrim disukai ramai kan..

  • bila da cair dan bersatu mcm kat atas tue, tuangkan ar ke dalam botol mengikut keperluan anak kiter.. saya sukat stiap botol 4oz saje untuk ziqri..


  • lima botol bekalan ke nursery.. botol pertama susu fresh.. botol ke kedua hingga lima EBM..
  • Siap disusun ke dlm coolerbox.. di nursery, botol susu nie di simpan dlm nie jek.. xperlu pindahkan ke ice box..




  • nota cara handle EBM untuk pengasuh.. memandangkan ader pengasuh baru saya tampal mcm tue.. untuk rujukan mereka.. pengasuh lama yg dah biasa, mmg da mahir da urus EBM untuk ziqri.. 


  • chiller dan cooler box yg saya pakai..

  •  yeahhhh bersiap sedia untuk dibawa ke nursery..
  • beg biru pink - dalam ader tarmos makanan dan biskut.. tempat baju kotor balik petang nanti
  • coolerbox bekalan susu
  • beg hitam - beg pam saya.. hehehe itu saya bawa ke opis..


Ingin mencuba vitamin Shaklee? Boleh hubungi saya di honeywawa85@gmail.com atau sms 0127111260 untuk keterangan lanjut atau membuat pesanan.  (^_^)

10 comments:

kakyong said...

salam salwa,

kakyong singgah sini.. amboi.. byk tu bekalan utk si kecil..

watermark tu besarkan lagi pun okay.. nampak kecik sgt..

1 lagi.. resize gambar ke 500px ;)

masa publish tu, pilih original size... so jimat ruang utk simpanan gambar..

lydzar said...

berapa rm yer cooler box coleman ni?

nursalwa said...

kak yong : tq kak yong.. akan salwa perbaiki dari masa ke semasa.. ehehehe jawapan standard bl kena audit kat opis.. hehe

nursalwa said...

kak lydzar : sulu hasben beli coleman nie 3size.. ader offer.. 3size - yg kecik mcm kat atas nie, yg bentuk botol tue, dan yg besar betul tue = rm137.. mmg berbaloiiiiii.. offer kat jusco..

Anonymous said...

salam salwa...nk ty, EBM yg direndam tu x pyh letak kat chiller ke? blh rendam semalaman kat luar je ke?

nursalwa said...

wslm.. saya ader tulis rasanya.. utk tempoh semalaman, kiter rendam dan simpan di dalam ice box.. tapi kalau rendam dalam tempoh sekejap contoh bangun pagi baru nak cairkan, rendam ajer dlm bekas berisi air ataupun lalukan saje ebm di bawah air paip yg mengalir..

UmmiUmmarMuaz said...

Salam..nak tanya..if kita trus masukkan ebm dari freezer ke dlm bekas coleman tu xpe tak?so nanti pengasuh trus rendam dlm air panas je bila kuarkan..bleh tak?sori ye..saya budak baru belajar..;)

nursalwa said...

wslm.. maaf lmbt reply..

bleh aje kalau adik nak wat mcm tue.. kak salwa siap cair dr umah sebab nak mudahkan keje pengasuh.. kalau pengasuh adik just jaga anak adik sorang jek, xmenjadi masalah utk dia cairkan susu tue..

Siti Asiah said...

susu yg cair tu tk pyh letak dalam peti lg ye?letak dlm box tu je?-sy pun bdak br bljar...2minggu lg nk naik keje...

nursalwa said...

ha'ah saya xletak dlm peti pun.. sepanjang seharian kat nursery, mmg stock susu tue buh dlm cooler box tue jek.. tp dlm coolerbox tue pastikan ade icepack yg bleh bertahan lama la.. so susu akan sentiasa sejuk.. :)