Kepentingan Vitamin Untuk Lelaki dan Wanita

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.


Ini adalah kisah seorang ahli farmasi yang bernama Dr. Earl Mindell. Sebagai seorang ahli farmasi, beliau banyak didedahkan kepada ubat-ubatan (ubat, bukan supplement). Semasa beliau membuka farmasinya sendiri, Dr Mindell menjual ubat-ubatan kepada pelanggannya, bukan sahaja kepada orang yang sakit, tapi ada orang yang memang ambil ubat ubat meneruskan kehidupan, misalnya ubat anti-depresi.
Farmasi yang dibuka oleh Dr Mindell ni adalah partnership dengan kawannya. Mereka bekerja 15 jam sehari, tapi Dr Mindell mendapati pertnernya ni tetap cergas, kekal ceria, tak lesu-lesu macam yang dia rasa.
Lalu Dr Mindell bertanya.. “Saya tengok kamu maintain saja sepanjang hari, layan customer, buat itu buat ini, sedangkan saya rasa macam nak pitam dah ni. Apa rahsia kamu?”
Temannya itu menjawab “Tak ada rahsia pun. Cuma saya ambil vitamin
Tersentak Dr Mindell sebab selama ni apa yang dipelajarinya.. seperti kebanyakan kita faham – vitamin diambil bila kita memerlukan, iaitu bila kita dah sakit, mengandung, dah tua, etc. Pendek kata vitamin tu, pada pemahamannya lebih kurang macam ubat, dan ubat pun takde beza dengan vitamin, sedangkan perbezaannya sangat2 lah ketara… ubat adalah berasaskan drug (dadah) dan vitamin berasaskan bahan organik yang diperlukan oleh tubuh.
Akhirnya Dr Mindell menjadi seorang pengkaji vitamin, nutrisi dan perubatan alternatif.
Saya juga mengalami perkara yang sama. Ramai yang bertanya, saya tak penat ke, kerja lagi, di rumah tak ada pembantu, bisnes lagi, anak-anak, rumahtangga dan sebagainya… memang tiada rahsia.. kerana apa yang saya amalkan ialah pengambilan vitamin.
shaklee online
Ramai yang skeptikal terhadap pengambilan vitamin ni… sebanarnya ramai yang tak mengetahui tugas2 vitamin yang sebenar… ada juga yang mengambil vitamin tanpa ilmu, maka terjadilah overdose, ketagihan dan sebagainya, terutama jika vitamin yang diambil adalah dari jenis sintetik.
Vitamin bukanlah semata2 untuk mengubati selesema, kulit kering dan sebagainya, ia adalah untuk (merujuk kepada multivitamin dan vitamin2 asas):
  • Mencegah stress
  • Antioksidan sebagai penjaga sel dan mencegah kerosakan sel
  • Menghapuskan radikal bebas dalam tubuh
  • Memberi tenaga yang optimum dan mencegah kelesuan
  • Menjaga sistem saraf
  • Mengawal hormon
  • Memberi kerehatan kepada tubuh
Kerana itulah Dr Mindell mendapati business partner-nya mampu bekerja sehingga 15 jam tanpa kepenatan.
Jika anda sering merasa letih, lesu, penat… tak perlulah nak ambil ubat-ubat lain, cukupkan keperluan tubuh anda dengan vitamin dan mineral yang diperlukannya.
credit * kak rin & mommylyna
Boleh hubungi saya di honeywawa85@gmail.com atau sms ke 012 711 1260 untuk info lanjut dan pesanan.

No comments: