panduan makan suplemen untuk preggy mommies

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. 




dalam entry sebelum ni (di sini), saya telah pun menyenaraikan suplemen yang disarankan diambil oleh preggy mommies. antara lain : -

- vitalea
- vitamin B complex
- vitamin C
- ESP/ MealShake
- ostematrix
- omega guard
 



agak banyak kan? so, timbul persoalan macam mana seorang mak buyung yang selalu penat-penat ni nak ambik suplemen yang sebegini banyak sekaligus? so entry kali ini, saya kongsikan sedikit panduan nak makan suplemen ni semua yang saya ( yang bukan preggy mommies pun boleh buat nota ye? very useful)

(1) B-Complex - 1 tab daily. Tak perlu ambil acid folic separately, because this B-Complex dah lengkap dgn 8 kumpulan B, termasuklah asid folik.

(2) Vita-Lea with Iron - 1 tab daily. Vita-Lea adalah multivitamin. jadi preggy mommies tak perlu ambil obimin lagi.
(3) Vit-C - 1 tab daily. Improve your antibodi, natural antihistamine and collagen source, so will reduce stretch mark effect.

(4) OsteMatrix - 4 tab daily, will give you 1000mg calcium needed daily. Setiap satu tab ada 250mg Calcium. Ibu mengandung perlukan 1000mg-1300mg calcium sehari untuk pembentukan tulang yg kuat dan gigi utk baby. kalau preggy mommies rajin minum susu penuh kalsium segelas sehari, ambil 2 biji OsteMatrix sehari sudah memadai.

(5) Protein (ESP) - Bancuh satu sudu ESP ke dalam secawan air dan diminum. Sekali sehari ajer. air mestilah air suam - plain water or any fave drinks (milo/ susu. ESP ini akan berikan tenaga berterusan, supaya preggy mommies tak cepat letih, selain mencantikkan kulit. kurang stretch-mark effect.

(6) OmegaGuard - 1 tab daily is enough. Selebihnya, khasiat DHA ni boleh didapati dari pemakanan seharian. DHA dan EPA dari Omega nie penting untuk pembentukan otak dan mata baby. untuk preggy mommies pula, ia membantu mengawal paras kolesterol dalam badan.

disyorkan kawan2 makan suplemen pada waktu malam untuk penyerapan nutrien yang lebih baik. tapi, kalau nak ambil semua serentak memang agak sukar, kan? jadi, kawan2 boleh follow cadangan jadual di bawah :-

(1) Selepas breakfast : Secawan ESP dan 1 biji Vita-Lea.

(2) Selepas lunch : B-Comp, Vit-C & Omega.

(3) Selepas Dinner : 4 biji OsteMatrix.

nota : penyerapan kalsium bergantung kepada berapa kerap kita buang air kecil. pada waktu malam, kita kurang ke toilet, jadi tubuh lebih mudah menyerap lebih banyak kalsium. sebagai bonus, kawan2 akan dapati boleh bangun pagi keesokannya dengan lebih mudah, tiada cramp dengan badan yang lebih ringan.

walaubagaimanapun, semua ni sekadar cadangan, dan semestinya flexible ye.. ikut keselesaan kawan2.





Sebarang pertanyaan atau ingin mengetahui maklumat lanjut, sila berhubung dengan saya melalui :

SMS/ WhatsApp : 012 711 1260
Facebook Fanpage  : Nur Salwa E-Shoppe

No comments: