supplemen untuk ibu hamil

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. 
alhamdulillah.. syukur pada ALLAH swt atas sambutan menggalakkan daripada kawan-kawan untuk trial set yang kami sediakan ni. paling mendapat sambutan ialah  Set B (Breastfeeding). seronok rasanya sebab ibu-ibu masakini semakin tahu kepentingan breastfeed. siang tadi saya ada dapat soalan daripada junior saya tentang suplemen yang sesuai untuk mak buyung yang sedang menyusukan anak. so, lepas dapat consultation dari mentor saya, dan juga research yang saya buat.. nah! harap2 dila faham serba-sedikit tentang keperluan suplemen dila ye?

apapun, perlu diingat, suplemen (makanan tambahan) adalah alternatif bukan perkara wajib. seumpama kita buat solat sunat yang bertujuan nak menampung lompong-lompong dalam ibadat khusus kita kepada ALLAH swt, inshaALLAH.

basically, untuk mak buyung yang menyusukan anak, makanan yang diambil akan dibahagikan kepada 3 bahagian - diri sendiri, baby dalam perut, anak yg bf dengan kita. so, kalau mak buyung tadi tak bekalkan/ dapatkan cukup vitamin semua dari makanan yang diambil, tak mustahil akan efek pada penghasilan susu, malah mak buyung tu sendiri pun akan lemah.

jadi, pengambilan makanan tambahan yg disyorkan utk golongan mak buyung ini: -

Ia sangat perlu demi memastikan si ibu mendapat cukup zat yang diperlukan iaitu 12 vitamin dan 7 galian untuk kesihatan optimum ibu, anak yang dikandungnya serta meningkatkan nutrisi dalam susuibu yang terhasil.

penting dalam membantu memetabolismekan karbohidrat, lemak & protein, Anti stress (sebagai penenang), Membantu meninggikan sistem pertahanan badan, Mengurangkan risiko kecacatan kelahiran seperti kecacatan otak dan kecacatan saraf tunjang, Asid Folik, B6 dan B12 membantu merendahkan paras homosisteina dalam darah dan perlu bagi urat saraf (essential to initiate nerve transmission).

penting untuk menjaga salur darah, sebagai antioksidan dan membantu meningkatkan antibodi ibu dan pengambilan Vitamin C membantu meningkatkan kandungan antibodi di dalam susuibu untuk anak yang sedang menyusu.

Walaupun ianya terdapat dalam bentuk tenusu namun bukan semua ibu yang mengandung boleh "tolerate" dengan minuman susu. Maka pengambilan tablet sangat digalakkan demi memastikan ibu dapat membekalkan cukup kalsium kepada bayi yang sedang dikandung, untuk anak yang sedang menyusu susuibu serta keperluan ibu sendiri agar tidak mendapat osteoporosis bila tua nanti.Tanda2 kekurangan kalsium boleh dilihat apabila si ibu merasa keletihan melampau, sakit belakang dan sakit di telapak kaki.

ESP 
protein diperlukan untuk membina sel. Dari sel akan terbentuk organ. Dari organ akan terhasilnya sistem. Betapa pentingnya protien untuk pembentukan janin kepada bayi. Secara langsung ia membantu penghasilan susuibu dengan baik bagi anak yang sedang disusukan 
  
walaubagaimanapun, ada pilihan bagi mak buyung (di awal pregnancy ni) yang tak tahan dengan ESP kerana alahan, untuk mengambil Meal Shake. namun, ini bergantung kepada individu. 
  
merupakan multivitamin Shaklee dalam bentuk serbuk selain terdapat sedikit kandungan protien di dalamnya. Ia berperasa vanilla. Anggaran satu canister Meal Shake boleh tahan untuk 1 hingga 1.5 bulan. (sama dengan ESP) 
  
kemudian, disarankan kepada para mak buyung sekelian, apabila memasuki trimester ketiga kehamilan (usia kandung 7 bulan ke atas), untuk mula ambil Omega Guard. OMEGA GUARD sangat penting dalam membantu pembentukan otak bayi dari peringkat awal pembentukan. Mengandungi DHA yang sangat penting untuk otak. 


jadi, saya harap ini telah menjawab persoalan tentang suplemen yang sesuai untuk mak2 buyung (bukan yang tandem nursing aje!). kalau ada apa2 persoalan, boleh email/ sms saya.

~* credit to kak anne, kak cery dan mommy lyna for all infos
Sebarang pertanyaan atau ingin mengetahui maklumat lanjut, sila berhubung dengan saya melalui :

SMS/ WhatsApp : 012 711 1260
Facebook Fanpage  : Nur Salwa E-Shoppe


Comments

Popular posts from this blog

Tips Atau Cara Untuk Dapat Anak Perempuan

Susu Ibu Berlainan Waktu Perahan Boleh Campur

Betul ke makan vitamin jadi gemuk? ~ sila baca