Tidak jejas penyusuan malah digalakkan untuk mengambilnya* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.  


credit : Majalah Pa & Ma Ogos 2011 ; S&J Sihat Segar 

Soalan :
Adakah vitamin C dan minyak evening primrose (EPO) boleh di ambil bersama pil perancang? Bolehkah ia menjejaskan penyusuan bayi saya yang kini berusia 11 bulan?

Jawapan :
Oleh kerana pengambilan sesetengah pil perancang boleh menurunkan tahap simpanan vitamin C sehingga 30%, pengambilan vitamin C sangat digalakkan semasa mengambil pil perancang.. Pengambilan pil perancang turut mengakibatkan penurunan aras pyridoxine (vitamin B6) dan vitamin E di dalam darah. Oleh itu supplemen tambahan seperti vitamin B kompleks dan vitamin E sangat membantu..

Terdapat wanita yang mengalami ketidakselesaan pada bahagian payu dara semasa mengambil pil perancang. Ini boleh diatasi dengan pengambilan EPO 1000mg sekali sehari sepanjang penggunaan pil perancang.

Terdapat dua jenis pil perancang. Satu hanya mengandungi progestin atau progestron dan satu lagi mengandungi progestin dan estrogen. Pil perancang yang mengandungi estrogen TIDAK sesuai untuk diambil semasa tempoh penyusuan kerana ia akan mengurangkan penghasilan susu badan. Progestron pula tidak memberi sebarang kesan terhadap penghasilan susu badan. Namun, sebahagian hormon sintetik tersebut akan memasuki susu badan tetapi tidak mendatangkan kesan buruk kepada bayi.

EPO selamat untuk diambil semasa tempoh penyusuan. Bahan aktif EPO ialah GLA (Omega 6). Asid lemak ini sangat penting untuk pembentukan sel-sel badan terutamanya pembentukan sel-sel saraf yang sangat pesat terbentuk pada bayi dan kanak-kanak.

boleh baca lagi entry tentang pengambilan pil perancang di SINI
________________________________________________


Shaklee tiada suplemen yang bernama EPO (Evening Primrose Oil)

.. tetapi Shaklee mempunyai suplemen yang dikenali sebagai GLA Complex
yoursupermom_shaklee_glacomplex
GLA (asid linolenik gama) digunakan oleh ramai wanita untuk memelihara kesihatan sepanjang kitaran haid setiap bulan. GLA merupakan sejenis asid lemak Omega-6 yang digunakan oleh badan kita untuk membentuk prostaglandin - bahan berkesan berupa hormon yang membantu badan mengawalatur proses-proses badan yangg normal. Minyak benih bunga matahari adalah satu lagi sumber asid-asid lemak Omega-6. Ia mengandungi vitamin E yang membantu melindungi dinding arteri dan menyokong sistem imun dengan memelihara integriti sel.

  • Menggalakkan kesihatan semasa kitaran haid
  • Menyokong sistem imun
  • Setiap kapsul Shaklee GLA Complex mengandungi asid-asid lemak utama daripada campuran minyak bunga matahari dan vitamin E, serta Shaklee Guard, iaitu sistem antioksidan semulajadi Shaklee yang eksklusif untuk memastikan keberkesanan penuh dan kesegarannya
  • Vitamin E membantu melindungi dinding arteri dan menyokong sistem imun dengan memelihara integriiti sel
Pastikan anda mendapakan konsultasi secukupnya sebelum memulakan pengambilan, terutama bagi yang mengambil GLA Complex untuk kecantikan dan kesuburan!Sebarang pertanyaan atau ingin mengetahui maklumat lanjut, sila berhubung dengan saya melalui :

SMS/ WhatsApp :             012 711 1260      
Facebook Fanpage  : Nur Salwa E-Shoppe
Comments

Popular posts from this blog

Tips Atau Cara Untuk Dapat Anak Perempuan

Susu Ibu Berlainan Waktu Perahan Boleh Campur

Betul ke makan vitamin jadi gemuk? ~ sila baca