Posts

Showing posts from August, 2011

Salam Aidilfitri 2011

Image
alhamdulillah dah masuk 2 syawal.. rasanya masih belum terlambat untuk saya mengucapkan Selamat Hari Raya dan maaf zahir batin kepada semua pengunjung blog ini .. salam kemerdekaan juga  yea kepada semua rakyat malaysia..  kami sekeluarga masih lagi berada di sabah.. ini kali kedua saya menyambut raya di sabah dan kali pertama ziqri beraya di sini.. memang menjadi tumpuan ramai la si bujang kecil ini.. sian dia.. hehehe alhamdulillah ziqri pun xbyk ragam bila g beraya.. bl mkn dia mkn.. bl masuk kereta dia tdo.. bl haus cari ibu.. hehehe balik umah, siap mandi, penat trus tdo..  juadah di sini juga agak berbeza.. di semenanjung terutama skali di tempat saya di johor pastinya akan jupe ketupat, rendang, lodeh dsbnya.. tapi di sini amat payah nak jupe juadah seperti itu.. di sini ada kelupis.. pergi beraya ke rumah-rumah pun pastinya juadah utama ialah kelupis.. insyaAllah nnt saya akan cter dalam next entry pengalaman menolong MIL membuat kelupis.. hehehehe so, setakat ini saja

GLA – Kegunaan dan Kepentingannya

Image
*   These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease Asid lemak Omega-6 adalah dianggap sebagai asid lemak perlu (EFA), yang bererti bahawa mereka adalah penting untuk kesihatan. EFA tidak boleh dibuat di dalam badan dan oleh itu mesti diperolehi dari makanan yang kita makan atau suplemen. Asid gamma-linolenik (GLA) adalah asid lemak yang penting dalam keluarga Omega-6. EFA yang diperlukan untuk: fungsi otak pertumbuhan kesihatan tulang merangsang pertumbuhan kulit dan rambut metabolisme proses pembiakan Kekurangan dalam EFA boleh membawa kepada: masalah pertumbuhan ruam bersisik yang dikenali sebagai dermatitis kemandulan kekurangan keupayaan untuk melawan jangkitan dan menyembuhkan luka Apakah Omega-6 dan Omega-3? Kekurangan asid lemak omega-6 amat jarang didapati. Walau bagaimanapun, biasanya diet kita mengandungi omega-6 yang terlalu banyak ber

Persediaan Raya Saya

Image
*   These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease salam semua.. semangat raya sudah mari ke? (^_^) pasti da berkobar² nak pulang ke kampung kan.. lagi² bila tiap masa asyik dengar lagu raya jek nie.. pastinya ade yg da mula atau da siap berkemas beg baju kan.. bukan takat beg baju, kuih-muih yg nak bawak kat kampung dan segala benda lain lagi mesti da siap bersusun.. tinggal masukkan dalam kete jek tue.. hehe tapi macamaner plak dengan persiapan kesihatan kawan-kawan.. bekalan vitamin da packing skali x.. da masukkan ke dalam beg x.. raya² gak, tp kesihatan perlu lah dijaga.. semlm, saya dan suami juga sudah mula mengemas barang² utk dibawa sepanjang bercuti raya nnt.. saya pilih jek baju n barang² yg nak dibawa, en.suami yg akan menyusun/masukkan ke dalam beg nnt.. hehe tq abg.. :) so bl en.suami sibuk ngan acara susun baju ke dalam beg, saya pun sibuk

Tonik Anti-penuaan & Penawar masalah kesihatan ~* VIVIX *~

Image
*   These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease Vivix  adalah produk terbaru Shaklee : Vivix™ Minuman campuran botani merupakan revolusi terbaru di dalam pemakanan polifenol. Vivix ™ mengandungi campuran unik botani Polygonum Cuspidatum, Anggur Muscadine, Elderberi Eropah dan Lobak Ungu yang kaya dengan polifenol. Polifenol adalah kumpulan fitokimia yang terdiri daripada sebatian tanaman yang mengandungi khasiat antioksidan dan sel anti-penuaan semulajadi. Apakah sebenarnya Vivix ini? - rujukan : disini Memperbaiki DNA. Setiap hari, tubuh kita mengalami kerosakan DNA ( salah satunya akibat radikal bebas ) yang menyebabkan proses penuaan terjadi begitu cepat. Vivix membantu melambatkan dan melindungi DNA sel tubuh kita dan melambatkan proses tersebut. Vivix sesuai diambil oleh mereka yang selesai menjalani rawatan pemulihan kanser, misalnya kimot

Bengkak GOUT? Bagaimana mengatasinya?

*   These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease Dalam entry yg lepas, saya ade terangkan sedikit ape itu GOUT dan siapa yg berisiko utk mendapat GOUT.. kali nie nak share plak ape yg kiter bleh lakukan atau ape yg bleh kiter amik bagi mengatasi masalah GOUT ini.. Bagi pesakit gout, mereka disarankan TIDAK mengambil makanan yang berprotien tinggi terutama makanan laut seperti ketam, udang termasuklah ikan bilis. Ikan pula boleh tapi berpada2 juga terutama ikan sardin, memang boleh membuatkan lebih worst keadaan pesakit gout itu. Sayuran kekacang juga perlu dikurangkan. Buahan2 juga seperti pisang cuba dielakkan kerana ada sesetangah pisang memberi impak kepada pesakit gout yang boleh mengakibatkan sendi2 menjadi bengkak. Makanan lain pula, disarankan pesakit gout mengambil dengan kadar berpada2. Bagaimana untuk mengurangkan serangan gout kepada pesakit? Apa

Apa itu GOUT?

*   These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease Penyakit radang sendi akut. Kebiasaannya melibatkan satu sendi sahaja terutamanya sendi ibu jari kaki. Terjadi akibat dari kadar uric acid yg tinggi didalam darah hyperuricaemia. Terbahagi kepada 2 kumpulan Gout Prima: Sejenis penyakit keturunan yang terjadi akibat dari gangguan proses meabolisme lantas. Menyebabkan hyperuricaemia. Gout sekunder : terjadi pada semua peringkat umur dan terjadi akibat dari penyakit kegagalan ginjal kronik, kanser seperti Leukimia dan Lymphoma Siapa yang berisiko? Lelaki Wanita menopos Obes / berat badan berlebihan Makanan berprotein tinggi yg diambil secara berlebihan Makan makanan dari organ dalaman haiwan seperti hati,limpa dsd. Bagaimana mengelakkan dari terjadi? Hindarkan perkara perkara yang meningkatkan risiko seperti yang tersenarai di atas.  Sebarang pertanyaan a