susu drop bila berpuasa?


* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.  

Bulan puasa itu biasanya disambut dengan penuh rasa seronok kerana kelebihan bulan Ramadhan itu sendiri. Namun tidak kurang yang berasa gundah gulana sepanjang bulan Ramadhan iaitu ibu2 yang mengandung dan menyusukan anak. Golongan ini khuatir sekiranya kesihatan ibu dan anak terganggu dan bagi yang menyusu pula, penghasilan menunjukkan tanda semakin terjejas.

Benarkah puasa itu akan menyebabkan penghasilan susu terjejas?

Hakikatnya TIDAK jika si ibu mengambil langkah yang berjaga-jaga pada peringkat awal lagi.


Ibu menerima banyak email dan mesej dari customer sehingga kenalan² baru yang bertanyakan mengapa penghasilan dan pengeluaran susu mereka terganggu pada bulan puasa.
 Antara mesej tersebut berbunyi :
"Saya pump konsisten setiap hari sama seperti sebelum bulan puasa namun mengapa susu saya masih down? Kini makin hari makin merosot, sedih la...."

Memang benar perkata ini boleh terjadi apabila si ibu tidak monitor pengambilan air sepanjang selepas iftar sehingga waktu imsak keesokkannya. Ramai antara kita mudah leka, terutama selepas kenyang dengan makanan dan sedikit minuman, golongan ini hanya akan minum beberapa gelas sebelum tidur dan mungkin segelas waktu sahur.

Jika kita adalah golongan yang alert, tentu kita sedari bahawa waktu iftar sehinggalah waktu imsak keesokkannya, kiter mempunyai hampir sebelas jam. Jika kiter menyediakan langkah awal iaitu minum air dengan secukupnya, InsyaAllah susu tidak akan terjejas sebenarnya terutama apabila si ibu itu memastikan sesi perahan yang konsisten. 

Memang tidak dinafikan adakala kita leka sebab dan terbiasa sepanjang hari tidak minum maka adakal terbawa-bawa sehingga malam. Namun jika si ibu itu seorang yang realy consern dengan penyusuan anaknya, InsyaAllah si ibu akan memastu\ikan minum air secukupnya sepanjang malam.

Banyakkan 3 liter itu sebenarnya? Secara jujur tidak banyak jika kita minum sedikit tetapi istiqomah iaitu berterusan. Bagaimana nak menjayakannya?

Cara yang paling mudah ialah...


[1] Sediakan air di dalam 2 botol sukatan 1.5l.

[2] Letakkan botol tersebut di tempat yang mudah dilihat agar sentiasa menjadi peringatan.

[3] Pastikan selepas bayi menyusu atau selepas ke tandas, minum air 1-2 gelas agar menggantikan air yang keluar tadi.

[4] Pastikan air yang disediakan di dalam 2 botol tadi akan habis sehingga sebelum masuknya waktu Imsak. 


InsyaAllah untuk minum 3L air tidak akan menjadi satu masalah kepada si ibu atau sesiapa jua pengamal tegar vitamin sepanjang bulan puasa ini. Pengambilan Performance Drink adalah sebagai satu langkah demi memastikan badan tidak dehydrate atau jika kita tidak dapat melengkapkan keperluan 3L air tadi.

Sesungguhnya bila kita mempunyai indicator atau dengan nama lainnya penyukat. Kita akan dapat tahu dengan mudah adakah keperluan air oleh badan dipenuhi atau tidak. Namun apa yang terjadi hari ini, ramai ibu² yang menyusu anak merungut apabila hasil perahan mula menunjukkan tanda berkurangan, tetapi hakikatnya mereka ini tidak mengamalkan konsep istiqamah dalam kehidupan seharian mereka.

Sekali lagi ibu nyatakan kejayaan penyusuan dengan pengambilan supplement memerlukan si ibu commit dengan 3 perkara ini:


  1. Memastikan sesi perahan yang konsisten setiap 2-3 jam sekurang-kurangnya Walaupun breast tidak menunjukkan tanda bengkak atau berat dengan susu, si ibu perlu teruskan perahan agar susu akan terus terhasil.
  2. Minum air sebanyak 3 liter. Minum sedikit tetapi istiqamah, insyaAllah 3 liter itu sedikit sebenarnya.Ibu dan anak2 (terutama abah ke offshore) kami cuba minum 19 liter untuk 4 hari. Air sangat bagus untuk kesihatan luar dan dalaman tubuh kita.
  3. DOA yang berterusan. Doa yang ibu maksudkan bukan sekadar niat menyusu dan tadah tangan semata-mata. Sebagai muslim kita perlu mendirikan solat kerana ia tiang agama, ada pendapat mendapati si ibu yang tidak menjaga solat akan sedikit lemah semangat untuk meneruskan perjuangan penyusuan. Wallah hu alam
credit kak N..


Semoga panduan bagaimana untuk memastikan puasa tidak menggangu penghasilan susu memberi manfaat kepada ibu² yang sedang menyusukan anaknya.SMS/ WhatsApp :             012 711 1260      
Facebook Fanpage  : Nur Salwa E-Shoppe

Comments

Popular posts from this blog

Tips Atau Cara Untuk Dapat Anak Perempuan

Susu Ibu Berlainan Waktu Perahan Boleh Campur

Betul ke makan vitamin jadi gemuk? ~ sila baca