Posts

Showing posts from November, 2011

apa itu RELAKTASI?

*These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.





salam semua.. dah lama saya x menghadap lappy di tengah malam.. apatah lagi menaip serangkap dua untuk entry blog.. hehe tapi mlm nie alang2 dan berjaga rasa nak kuarkan satu entry la.. saya nak share ckit info yg saya baca dr blog 'mommy' saya tentang relaktasi.. info nie sesuai untuk kawan-kawan yang sedang relaktasi atau mahu relaktasi..
Definisi relaktasi (relactation) menurut Dr. Jack Newman, Relactation refers to restarting breastfeeding with the same baby after it has been stopped for some reason. Sebab-sebab sesetengah ibu berusaha untuk relaktasi adalah kerana bayi tidak sesuai dengan susu formula, masalah kesihatan bayi, kekesalan kerana berhenti menyusukan bayi terlalu awal atau mungkin kerana perubahan tugas sepeti berhenti kerja dan menjaga bayi sepenuh masa.
Usia 6 bulan ke bawah adalah usia yang realisti…

Alfalfa dan Lecithin ~ ape yg anda perlu tahu

Image
*These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.





Gabungan dua vitamin ini iaitu Alfalfa dan Lecithin oleh individu yang mempunyai niat untuk pengurusan berat badan malah ibu menyusu sekalipun adalah sangat sesuai. Namun seperkara yang perlu kita tahu tentang dua vitamin ini, pengambilan vitamin ini memerlukan kita minum banyak air. Banyak air yang dimaksudkan bukanlah di minum sekaligus tetapi secara berperingkat atau sedikit-sedikit yang berkadaran dengan masa.

Bagaimana kita nak tahu kita masih kurang air dengan pengambilan vitamin - vitamin ini? Sekiranya anda mengambil salah satu dari vitamin ini iaitu Alfalfa ataupun Lecithin atau kedua duanya sekali, maka anda perlu pastikan antara tanda-tanda kekurangan air ialah

badan kita ditumbuhi ruam, tekak mudah rasa haus, kulit wajah ditumbuhi jerawat halus, kulit menjadi kering dan gatal, kulit bibir kering, ulser mulut…

testimoni - dapat berat yg diidamkan dengan bantuan ....?

Image
*These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.





salam semua.. alahai lamanya xberupdate blog nie.. walaupun xberupdate, tp biz shaklee saya masih beroperasi seperti biasa ya.. order anda juga saya terima dan proses seperti biasa.. dalam kepala nie bersusun entry yg ingin saya kongsikan tapi huhuhuhu.. insyaAllah ade kesempatan nnt saya kongsikan.. 
so untuk hari nie.. saya ingin kongsikan testimoni dari kak Hasmah. mmg btul2 teruja dengan perubahan kak hasmah.. saya pernah bertemu ngan kak hasmah nie masa hadir kelas teknik marmet tahun lepas xsilap.. mmg chubby kak hasmah (^_^) jgn marah kak.. hehe alih2 skang da kurusssssss sebegitu.. wahhh menambah semangat saya utk jadi seperti beliau.. jom baca ape petua kak hasmah dapat berat yg dia idamkan tue.. 
owhhh sangat jeles tau bl tgk picca di bawah ini..

Ini lah saya sebelum dan selepas (sekaranglah tu)..
Saya mula sedar yang b…

sedang hamil.. khas utk anda

*These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.





Bagi ibu-ibu yang sedang mengandung dan mempunyai matlamat serta niat untuk menyusukan bayi, pastikan anda telah mempunyai persediaan mental dan fizikal yang sempurna. Pengambilan vitamin ketika mengandung turut membantu.. 
Anda juga harus tahu bahawa ~  Semua ibu digalakkan menyusui anaknya dengan susu ibu sahaja dari lahir hingga berumur enam bulan dan meneruskannya sehingga mencapai umur dua tahunSet manakah yang sesuai jika anda sedang berpantang?
cadangan saya adalah Euphoria Confinement Set iaitu mengandungi multivitamin, b complex, vitamin c dan zinc. 
a] Zinc ~ seperti kita sedia maklum bahawa ia sangat penting dalam membantu mempercepatkan proses baik luka disebabkan kelahiran
b] Vita-Lea Iron Formula/multivitamin ~ dilengkapi dengan 12 vitamin, 7 galian dan zat besi. Kebiasaannya, sekitar usia anak mencecah 6 bulan, kita d…

Testimoni : Dua minggu sudah nampak kesan

Image
*These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.







credit info dr : http://alinalan.blogspot.com/2011/11/baru-dua-minggu-dah-nampak-kesan-pada.html
teruja kan.. tapi ingat yea.. kesan pada seseorang adalah berbeza.. ada yg seawal 5hari da nampak kesan.. ade yg dua minggu dan ade gak yg sebulan pun masih belum nampak sebarang perubahan. huhu tapi jangan risau.. 
Skin ni ambil masa sebab kulit organ terbesar kat badan kita. lagipun untuk skin kena ambil at least 2-3 bulan kalau nak tengok kesan sbb consume vitamin tak macam kita ambil produk farmaseutikal. produk farmaseutikal org gelarkan magic bullet, ia terus tuju pada tempat yang di rawat, tapi ada kesan sampingan sbb ia kebanyakkan dibuat dari drugs. tapi vitamin biasanya ia pulihkan sistem badan kiter dulu.  baru effectnya nampak di luar. biasanya kalau kita sihat, kulit kita nampak berseri² dan glowing.. ~ kredit : khairani 

saya pilih untuk ambil supplemen. anda?

Image
*These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.





trend atau keperluan?





Jika anda mempunyai menu harian yg seimbang seperti saranan piramid makanan di atas, maka ANDA TIDAK PERLUKAN SUPPLEMEN.
saya.. yea saya memillih untuk mengambil supplemen kerana saya tidak mampu melengkapkan diet seharian saya seperti piramid di atas tue. supplemen atau dalam erti kata lain ialah makanan tambahan yg bertujuan membantu melengkapkan keperluan dalam badan kiter yang kurang. 
saya mula mengenal apa itu supplemen ketika anak saya berumur lebih kurang lima bulan. masa tue masih fully bf.. dan alhamdulillah saya tiada masalah dalam pengeluaran susu.. semuanya baik² saje hehe dan bekalan ebm juga alhamdulillah memenuhi df maaf bukan niat utk riak.. masa tue tiada sebarang supplemen atau pil tambah susu yg saya amalkan.. cuma saya pastikan breast saya sentiasa di kosongkan.. time nie sungguh berdispl…

Period Pain? Anda perlukan Kalsium!!

Image
*These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.





Anda perlu mendapatkan Ostematrix daripada Shaklee ini sekiranya anda :- Ibu yang mengandung, ibu yang menyusukan anaknya dan wanita yang pernah melahirkan anak.  Mereka yang mempunyai masalah kekangan pengambilan bahan2 tenusu seperti susu. Mereka yang selalu mengalami sakit2 kaki, sakit2 sendi, sakit di bahagian tulang belakang, sejuk2 badan, rasa bisa di tapak kaki, kebas atau terasa seperti kaki dicucuk2 dengan jarum.Mereka yang mudah keletihan dan tidur yang kurang membuatkan golongan ini mudah letih dan sukar untuk bangun tidur. Sakit kepala yang teruk dan berhari-hari. Mereka yang sedang menjalani fisioterapi. Mereka yang mempunyai masalah pecah2 di telapak kaki dan rekahan di tumit kaki.Mereka yang mengalami PMS yang sangat teruk sehingga terpaksa mengambil pil penahan sakit setiap kali datang bulan. Mereka yang mempunyai…

Sebab-sebab Anda Patut Jatuh Cinta dengan B Complex

Image
*These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.




Orang yang mudah stress akan menampakkan kesan stress di kulit wajah ...kulit mudah nampak kusam, bergarisan sedikit , dan paling kiritikal nampak lebih tua dari umur yang sebenar. Mengapa ianya terjadi? sebab bila kita stress, badan kita akan menggunakan B-complex yang sedia ada supaya badan mampu bertahan. Secara langsung stress yang berterusan mampu merosakkan vitamin  yang sedia ada. Maka pentingnya makanan yang mengandungi vitamin B diambil dalam menu harian kita demi memastikan keperluan vitamin ini oleh badan sentiasa dapat dipenuhi. Apakah makanan yang mengandungi zat B sebenarnya? Antara makanan yang mengandungi vitamin B ialah gandum, daging, susu, kacang hijau, ragi, beras, telur, buah-buahan, gandum, ragi, hati, ikan, ginjal, kentang manis dan sebenarnya banyak lagi. Namun kita perlu tahu bahawa vitamin B yang LENGKAP…