apa itu RELAKTASI?


* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.  






salam semua.. dah lama saya x menghadap lappy di tengah malam.. apatah lagi menaip serangkap dua untuk entry blog.. hehe tapi mlm nie alang2 dan berjaga rasa nak kuarkan satu entry la.. saya nak share ckit info yg saya baca dr blog 'mommy' saya tentang relaktasi.. info nie sesuai untuk kawan-kawan yang sedang relaktasi atau mahu relaktasi..

Definisi relaktasi (relactation) menurut Dr. Jack Newman,
Relactation refers to restarting breastfeeding with the same baby after it has been stopped for some reason.
Sebab-sebab sesetengah ibu berusaha untuk relaktasi adalah kerana bayi tidak sesuai dengan susu formula, masalah kesihatan bayi, kekesalan kerana berhenti menyusukan bayi terlalu awal atau mungkin kerana perubahan tugas sepeti berhenti kerja dan menjaga bayi sepenuh masa.

Usia 6 bulan ke bawah adalah usia yang realistik untuk kejayaan relaktasi namun ibu-ibu masih boleh berusaha untuk relaktasi jika usia bayi lebih daripada 6 bulan.

Dalam usaha untuk menjayakan relaktasi, ada 2 perkara yang perlu diambil perhatian:
  1. memujuk bayi untuk kembali menyusu daripada payudara ibu;
  2. mencetuskan penghasilan susu (jika susu sudah “tiada”) atau meningkatkan penghasilan susu (jika susu ibu kurang).
Kebarangkalian untuk kejayaan relaktasi bergantung kepada beberapa faktor:
Faktor #1 – Pengeluaran susu sebelum berhenti
Jika ibu pernah menghasilkan susu yang banyak sebelum berhenti menyusu dahulu, kemungkinan untuk menghasilkan susu semula adalah lebih tinggi.
Namun begitu jika bayi berhenti menyusu dahulu kerana ibu “kurang susu”, ibu masih boleh mencetuskan susu semula kerana kemungkinan “kurang susu” berlaku kerana kesilapan teknikal.
Faktor #2 – Berapa lamakah bayi sudah berhenti menyusu daripada ibu?
Semakin lama bayi sudah berhenti menyusu, semakin sukar untuk memujuknya kembali menyusu daripada ibu.
Memang lebih sukar untuk memujuk bayi yang lebih besar untuk kembali menyusu daripada ibu kerana kebiasaan yang “selesa” dengan penyusuan botol dan susu formula.
Namun begitu ibu-ibu masih boleh berusaha untuk relaktasi, walaupun tidak berjaya untuk menyusu secara eksklusif tetapi sekurang-kurangnya sedikit itu lebih baik daripada tiada.
Faktor 3# – Berapa lamakah tempoh bayi pernah menyusu daripada payudara ibu?
Semakin lama tempoh bayi pernah menyusu daripada ibunya semakin mudah untuk memujuknya menerima susu ibu semula.

Jika bayi pernah menyusu secara eksklusif selama 16 minggu (4 bulan), lebih mudah untuknya kembali menyusu daripada ibu berbanding bayi yang hanya menyusu 2 bulan sahaja.
Namun sekali lagi ditegaskan, ibu-ibu masih boleh berusaha untuk relaktasi.
Faktor #4 – Kesediaan ibu.

Relaktasi memerlukan kesediaan yang bersungguh-sungguh daripada ibu.
Ibu yang tidak bekerja memang lebih mudah untuk relaktasi kerana relaktasi memerlukan usaha dan kesabaran yang tinggi.
Sesetengah ibu yang bekerja mengambil cuti panjang untuk menjayakan relaktasi.
Bagaimana caranya?
1. Relaktasi apabila bayi bersedia menyusu daripada payudara ibu.
Jika bayi dapat menerima puting payudara ibu maka usaha relaktasi menjadi lebih mudah.
Bagaimana melatih bayi menerima payudara ibu semula?
  1. Kebiasannya ibu-ibu mula melatih bayi menerima payudara ibu pada waktu malam sebelum tidur;
  2. Tawarkan puting payudara ibu pada ketika bayi dalam keadaan relaks, tidak terlalu lapar, tidak terlalu mengantuk, dalam bilik yang agak gelap, dan tiada gangguan bunyi bising;
  3. Ambil masa untuk mendakap, membelai dan mengusap bayi dengan lembut dan mesra;
  4. Jadikan sesi penyusuan sebagai sesi yang membahagiakan;
  5. Jika bayi menolak payudara ibu, jangan berputus asa, bersabar dan cuba lagi.
  6. Jangan memaksa bayi menerima payudara kerana ini menyebabkan bayi stress.
Ada 2 paten penerimaan bayi terhadap payudara ibu;
  1. bayi menghisap puting payudara ibu untuk ketenangan seolah-olah seperti menghisap pacifier (puting kosong) dan bayi tidak kisah dengan pengeluaran susu ibu yang sedikit.
  2. bayi menerima payudara ibu kerana merasa ada susu dihasilkan tetapi berhenti sebaik penghasilan susu berkurang.
Paten 1. Jika bayi hanya menghisap payudara untuk menenangkannya, ibu-ibu wajar memberhentikan pemberian puting kosong secara perlahan-lahan. Gantikan dengan penyusuan daripada payudara ibu.
Namun begitu ibu masih perlu menggunakan lactation aid (sejenis peralatan khusus) yang diisi dengan susu formula.
Biarkan bayi menghisap payudara ibu untuk merangsang pernghasilan susu ibu.
Jika susu ibu dihasilkan dengan baik, kurangkan pengaliran susu melalui lactation aid.
Paten 2. Sebaliknya jika bayi menghisap payudara ibu kerana mahukan susu ibu, lactation aid yang diisikan susu formula boleh digunakan.
Susu formula di dalam lactation aid perlu diberikan supaya bayi tidak mengamuk kerana kekurangan susu.
Rasionalnya ialah jika bayi mengamuk dia mungkin menolak terus payudara ibu maka rangsangan terhadap payudara ibu tidak dapat dilakukan.
Jika bayi terus mengamuk dan tidak mahu menyusu lagi daripada payudara ibu, jangan putus asa… tawarkan susu formula kepada bayi tetapi beri bayi minum menggunakan sudu/cawan dan bukannya botol dan puting tiruan kerana bayi akan keliru puting dan usaha menggembalikan bayi kepada payudara ibu akan terganggu.
2. Relaktasi apabila bayi tidak mahu menyusu daripada payudara ibu.
Jika bayi tidak mahu menyusu daripada puting payudara ibu, harapan ibu adalah kepada usaha peningkatan penghasilan susu ibu.
Jika susu ibu bertambah kemungkinan untuk bayi kembali menyusu daripada ibu adalah lebih cerah.
Atau sekurang-kurangnya ibu boleh memerah susu dan memberikannya kepada bayi.
Dalam pada itu ibu boleh melatih bayi secara perlahan-lahan untuk kembali menyusu terus daripada ibu.
Bagaimana meningkatkan penghasilan susu?
  • perah/pam dengan kerap
  • makan makanan berkhasiat dan seimbang
  • makan makanan penambah susu seperti Fenugreek
  • menggunakan ubat-ubatan (minta nasihat doktor) seperti Domperidone (motilium)
  • kurangkan stress
  • berfikiran positif
Kesimpulan: Relaktasi bukanlah usaha yang mudah. Ia boleh mengambil masa secepat 2 minggu atau selewat-lewatnya sebulan untuk berjaya atau langsung gagal. Namun ibu-ibu wajar berusaha dengan yakin dan bersungguh-sungguh jika benar-benar mahu menjayakan penyusuan semula kepada bayi. Minta nasihat doktor atau pakar laktasi untuk bimbingan yang lebih sempurna.
Sumber: The Ultimate Breastfeeding Book of Answers by Jack Newman, M.D., and Teresa Pitman; kellymom.com, naturalchildbirth.org, idahopublichealth.com

Sebarang pertanyaan atau ingin mengetahui maklumat lanjut, sila berhubung dengan saya melalui :

SMS/ WhatsApp :             012 711 1260      
Facebook Fanpage  : Nur Salwa E-Shoppe

Alfalfa dan Lecithin ~ ape yg anda perlu tahu


* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.  






Gabungan dua vitamin ini iaitu Alfalfa dan Lecithin oleh individu yang mempunyai niat untuk pengurusan berat badan malah ibu menyusu sekalipun adalah sangat sesuai. Namun seperkara yang perlu kita tahu tentang dua vitamin ini, pengambilan vitamin ini memerlukan kita minum banyak air. Banyak air yang dimaksudkan bukanlah di minum sekaligus tetapi secara berperingkat atau sedikit-sedikit yang berkadaran dengan masa.



Bagaimana kita nak tahu kita masih kurang air dengan pengambilan vitamin - vitamin ini? Sekiranya anda mengambil salah satu dari vitamin ini iaitu Alfalfa ataupun Lecithin atau kedua duanya sekali, maka anda perlu pastikan antara tanda-tanda kekurangan air ialah


  • badan kita ditumbuhi ruam,
  • tekak mudah rasa haus, 
  • kulit wajah ditumbuhi jerawat halus,
  • kulit menjadi kering dan gatal,
  • kulit bibir kering, 
  • ulser mulut 
  • mudah rasa nak demam.
  • sembelit


Maka apa yang dapat saya kongsikan ialah, pengambilan dua vitamin ini tidak digalakkan sama sekali diambil pada kuantiti yang banyak secara sekaligus kecuali anda memang pengamal tegar air kosong. Ini kerana air kosong membantu melancarkan penyerapan vitamin dan perjalanan darah itu sendiri.



credit 

Sekiranya anda ingin mengamalkan dua vitamin ini, dapatkan panduan dan nasihat tentang cara pengambilannya supaya anda dapat menikmati kesihatan yang sebenar seperti yang anda idamkan..


Sebarang pertanyaan atau ingin mengetahui maklumat lanjut, sila berhubung dengan saya melalui :

SMS/ WhatsApp :             012 711 1260      
Facebook Fanpage  : Nur Salwa E-Shoppe

testimoni - dapat berat yg diidamkan dengan bantuan ....?


* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.  






salam semua.. alahai lamanya xberupdate blog nie.. walaupun xberupdate, tp biz shaklee saya masih beroperasi seperti biasa ya.. order anda juga saya terima dan proses seperti biasa.. dalam kepala nie bersusun entry yg ingin saya kongsikan tapi huhuhuhu.. insyaAllah ade kesempatan nnt saya kongsikan.. 

so untuk hari nie.. saya ingin kongsikan testimoni dari kak Hasmah. mmg btul2 teruja dengan perubahan kak hasmah.. saya pernah bertemu ngan kak hasmah nie masa hadir kelas teknik marmet tahun lepas xsilap.. mmg chubby kak hasmah (^_^) jgn marah kak.. hehe alih2 skang da kurusssssss sebegitu.. wahhh menambah semangat saya utk jadi seperti beliau.. jom baca ape petua kak hasmah dapat berat yg dia idamkan tue.. 

owhhh sangat jeles tau bl tgk picca di bawah ini..


Ini lah saya sebelum dan selepas (sekaranglah tu)..

Saya mula sedar yang badan naik sejak anak ke 2 saya berumur 6bln..selera makan membuak2..dan badan juga bagai dipam2..lagilah saya ni menyusukan anak sepenuhnya dengan susu ibu, saya tak boleh nak diet beria2..jadi saya bedal je apa makanan yang terlintas difikiran ni nak makan..yang sangat sedihnya bila seluar Jeans saya yang saiz 34 tu dah tak muat lagi..huhu...

Jadi saya mula berazam nak muatkan semula seluar Jeans yang saiz 34 tu..sebab saya sayangkan seluar tu..dan tambah lagi saya sayangkan badan saya yang slim masa anak dara dulu..ceh..slim ke..haha..

Jadi jom saya sharekan apa yang saya buat bermula dari bulan 3 tapi yang betul2 dietnya dari bulan 6 2011 ni lah..
  1. Saya kurangkan makan Nasi. Mula2 makan dalam jumlah yang sedikit..ada juga beberapa bulan saya tak sentuh nasi dalam 2 bln macam tu lah..memang susah nak biasakan tapi lama2 saya jadi terbiasa..
  2. Saya kurangkan minum air manis terutama sekali minuman dalam tin. Gula dalam minuman tin tu sangat tinggi tau..
  3. Saya kurangkan fastfood. (No KFC, No Pizza)
  4. Saya bersenam dalam rumah je..senaman ape yang saya buat ye..saya skipping dan saya main hullahoop yang gelung rotan gelek2 kat pinggang tu lah.. ;) memang berpeluh..mula2 saya digelakkan oleh anak2 dan suami..huhu..
  5. Saya mula AEROBIC kat Tmn Pulai Perdana JB dah dekat sangat dengan rumah..baru mula 2 bln..saya ambil program "Shape Your Body"..buat ape dengan program ni..sebab saya perlu untuk saya bentukkan semula badan saya yang dulunya gemok dengan beraerobic..memang terbaekkk..
  6. Saya banyakkan makan sayur dan makanan yang kurang kalori seperti meehoon sup..mula2 memang tak seleralah nak makan tapi "alah bisa tegar biasa"..
  7. Saya banyakkan minum AIR MASAK..sebab air masak juga membantu untuk meningkatkan metabolisma badan kita..
  8. Saya KAWAL NAFSU MAKAN saya yang dulunya sangat suka makan makanan yang berlemak seperti masak lomak cili api..haha..maklumlah saya orang N9..
  9. Saya menjalani PROSES DETOX dengan HERB-LAX SHAKLEE..sebab untuk kuruskan badan wajib menjalani proses penyikiran toksin dalam badan dahulu supaya mudah untuk proses penyerapan vitamin berlaku..maklumlah dah hampir 30 tahun hidup perut ni pun dah macam2 terima jenis makanan..
  10. Saya ISTIQAMAH makan LECITHIN SHAKLEE sebab ia membantu untuk saya dapatkan berat idaman saya..dan juga kalau dulu saiz jeans 34 pastu 31 dan sekarang dah saiz 29..macam tak caye je..tapi kene percaya... ;)
Memang lambat untuk saya daptkan berat ideal dengan ketinggian saya dan ambil masa yang lama juga..tapi dek NEKAD dan AZAM saya teruskan juga..seiringlah dengan USAHA..bukan angan2 je..berat saya masa pakai baju oren kat atas tu lebih kurang 74kg..BMI terlebih berat badan..saya cuma nak dapatkan berat ideal je..dan sekarang berat saya lebih kurang 60kg..BMI berat normal..tinggi tak lah tinggi mane pun 159cm..rasanya dah cukup kot berat takat ni..xmo kurus lagilah sebab banyak baju lama dah tak boleh pakai kene kecikkan..huhu..

SABAR adalah kunci utama untuk DIET ni..sebab badan nak ambil masa sehari untuk gemok dan juga badan tak ambil masa sehari untuk kurus...biar lambat asalkan selamat..jom saya sharekan info produk Shaklee yang boleh anda pilih untuk DIET..Ianya cuma saranan..terpulang pada anda dan juga bajet ye..tiada paksaan..sebab kalau tengok 10 perkara yang saya buat 2 je bantuan dari Supplement..yang 8 lagi silalah baca..hehe..
Berminat? ingin baca lebih info ttg set slimming Shaklee.. bleh klik label ini -- SLIM.. dan untuk senarai harga produk bleh lihat di SINI. Untuk tawaran harga menarik plak, jgn segan2 untuk hubungi saya (^_^)..


Sebarang pertanyaan atau ingin mengetahui maklumat lanjut, sila berhubung dengan saya melalui :

SMS/ WhatsApp :             012 711 1260      
Facebook Fanpage  : Nur Salwa E-Shoppe

sedang hamil.. khas utk anda


* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.  






Bagi ibu-ibu yang sedang mengandung dan mempunyai matlamat serta niat untuk menyusukan bayi, pastikan anda telah mempunyai persediaan mental dan fizikal yang sempurna. Pengambilan vitamin ketika mengandung turut membantu.. 

Anda juga harus tahu bahawa ~ 
Semua ibu digalakkan menyusui anaknya dengan susu ibu sahaja dari lahir hingga berumur enam bulan dan meneruskannya sehingga mencapai umur dua tahun
Set manakah yang sesuai jika anda sedang berpantang?

cadangan saya adalah Euphoria Confinement Set iaitu mengandungi multivitamin, b complex, vitamin c dan zinc. 

a] Zinc ~ seperti kita sedia maklum bahawa ia sangat penting dalam membantu mempercepatkan proses baik luka disebabkan kelahiran

b] Vita-Lea Iron Formula/multivitamin ~ dilengkapi dengan 12 vitamin, 7 galian dan zat besi. Kebiasaannya, sekitar usia anak mencecah 6 bulan, kita disyorkan untuk memperbanyakkan sumber zat besi ke dalam makanan anak.. Contoh terbaik ialah ikan bilis dan bagi ibu menyusu multivitamin atau nama lain vitalea telah dilengkapi dengan iron bagi membantu pembesaran anak dengan lebih baik lagi. ada sesetangah doktor menasihatkan agar ibu yang menyusu perlu memastikan pengambilan zat besi dalam menu harian agar si ibu tidak mudah pitam atau pening selepas memerah mahupun menyusukan anak. zat besi sangat penting dalam pembentukan sel darah merah. Walaubagaimanapun, multivitamin beserta formula zat besi ini tidak disarankan diambil dengan minuman susu kerana ianya akan mengurangkan efisiensi penyerapan zat besi dalam badan.

c] B Complex ~ sangat penting dalam membantu memetabolismekan karbohidrat, lemak dan protein, anti stress (sebagai penenang), membantu meninggikan sistem pertahanan badan, menukarkan makanan (glukos) kepada tenaga dan membantu ibu² berfikiran positif sentiasa (mood baik). bila kurangnya stress dan mood happy, secara automatik penghasilan susu akan lebih lancar. Pengambilan pil perancang memerlukan pengambilan b complex yang konsisten kerana pengambilan pil perancang memusnahkan zat vitamin B yang sedia ada di dalam badan si ibu. Vitamin B juga dapat melahirkan wajah ibu yang cantik berseri dan tidak kusam.

d] Vitamin C ~ sangat penting untuk menjaga salur darah, sebagai antioksidan dan membantu meningkatkan antibodi ibu dan pengambilan vitamin C membantu meningkatkan meningkatkan kandungan antibodi di dalam susu ibu untuk anak yang sedang menyusu. sekiranya anda atau anak anda demam, cuma tingkatkan pengambilan vitamin C ke 2biji sehari.. dan bagi ibu yang menghadapi puting melecet/luka/berdarah, insyaAllah akan mudah sembuh. satu lagi kesannya kulit makin bersih, cerah dan cantik. Vitamin C membantu pembentukan kolegen dengan lebih baik

Namun, ramai ibu lebih berminat kepada set B kerana ianya mengandungi alfalfa dan ini tidak mempunyai masalah kerana setiap orang mempunyai daya ketahanan yang berbeza. Mungkin keperluan zinc itu tidak menjadi keperluan kepadanya.

Alfalfa ~ merupakan supplement penting yang MEMBANTU dalam penghasilan susu kerana mempunyai 1001 khasiat. Namun pengambilan dan keberkesanan pada setiap ibu adalah berbeza. ada yang hanya mengambil 2bj sehari telah mempercepatkan proses penhasilan susu sehingga mengalami bengkak susu namun tidak kurang juga yang memerlukan 4 atau 6bj sehari bagi membantu badan stimulate untuk menghasilkan susu dengan lebih cepat. turut membantu perkumuhan (lebih lawas) dan membuang angin dalam badan. secara automatik kesan baik pada baby, susah nak kembung. Bagi yang tidak menyusukan bayi, alfalfa yang dikenali sebagai raja tumbuh-tumbuhan ini mempunyai banyak khasiat kesihatan. Ianya dikatakan banyak membantu meningkatkan kelancaran proses perkumuhan dan bagus untuk buah pinggang. Ianya juga adalah dalam kategori fiber dan mengenyangkan. Pengambilan alfalfa memerlukan pengambilan air yang seimbang dengan pengambilan kuantiti alfalfa. The more we take the more we have to drink.

(PERINGATAN : ALFALFA TIDAK BOLEH DI AMBIL OLEH PESAKIT SLE)


Sebarang pertanyaan atau ingin mengetahui maklumat lanjut, sila berhubung dengan saya melalui :

SMS/ WhatsApp :             012 711 1260      
Facebook Fanpage  : Nur Salwa E-Shoppe


Testimoni : Dua minggu sudah nampak kesan


* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.  






 


teruja kan.. tapi ingat yea.. kesan pada seseorang adalah berbeza.. ada yg seawal 5hari da nampak kesan.. ade yg dua minggu dan ade gak yg sebulan pun masih belum nampak sebarang perubahan. huhu tapi jangan risau.. 

Skin ni ambil masa sebab kulit organ terbesar kat badan kita. lagipun untuk skin kena ambil at least 2-3 bulan kalau nak tengok kesan sbb consume vitamin tak macam kita ambil produk farmaseutikal. produk farmaseutikal org gelarkan magic bullet, ia terus tuju pada tempat yang di rawat, tapi ada kesan sampingan sbb ia kebanyakkan dibuat dari drugs. tapi vitamin biasanya ia pulihkan sistem badan kiter dulu.  baru effectnya nampak di luar. biasanya kalau kita sihat, kulit kita nampak berseri² dan glowing.. ~ kredit : khairani 

ingin kulit yang cantik dan berseri.. Jom cuba dan anda rasa sendiri kesannya.. (^_^)

Sebarang pertanyaan atau ingin mengetahui maklumat lanjut, sila berhubung dengan saya melalui :
Email : honeywawa85@gmail.com
SMS/ WhatsApp :             012 711 1260      
Facebook Fanpage  : Nur Salwa E-Shoppe

saya pilih untuk ambil supplemen. anda?


* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.  






trend atau keperluan?






Jika anda mempunyai menu harian yg seimbang seperti saranan piramid makanan di atas, maka ANDA TIDAK PERLUKAN SUPPLEMEN.

saya.. yea saya memillih untuk mengambil supplemen kerana saya tidak mampu melengkapkan diet seharian saya seperti piramid di atas tue. supplemen atau dalam erti kata lain ialah makanan tambahan yg bertujuan membantu melengkapkan keperluan dalam badan kiter yang kurang. 

saya mula mengenal apa itu supplemen ketika anak saya berumur lebih kurang lima bulan. masa tue masih fully bf.. dan alhamdulillah saya tiada masalah dalam pengeluaran susu.. semuanya baik² saje hehe dan bekalan ebm juga alhamdulillah memenuhi df maaf bukan niat utk riak.. masa tue tiada sebarang supplemen atau pil tambah susu yg saya amalkan.. cuma saya pastikan breast saya sentiasa di kosongkan.. time nie sungguh berdisplin bab mengepam.. mmg semangat dan teruja untuk memenuhkan df.. hehehe skang pun msh displin gak.. selain tue saya kerap minum air laici kotak.. en.suami siap beli berkotak² air laici nie.. (huhuhu banyaknya gula yg saya amik.. )

berbalik kepada cter asal, saya mencari supplemen kerana saya fikir saya perlu berikan yg terbaik untuk anak saya memandangkan anak saya masih minum susu saya. tapi diet harian saya agak kucar kacir.. huhu semuanya segera.. walaupun tau makanan segera ini tidak bagus tapi saya dan suami adalah pencinta mcD.. makan ikut suka, piramid makanan ntah kemaner.. so atas kesedaran itu, saya memilih utk jadi pencinta supplemen plak utk keperluan badan saya.. alhamdulillah saya jupe dgn kak hadha pemilk yoursupermom.com. banyak saya belajar ttg supplemen dan skang kami adalah sama iaitu kami pencinta supplemen Shaklee. (^_^)

mcm saya kata diawal td, saya memilih supplemen bukan untuk membanyakkan susu, bukan untuk tambah susu.. tetapi saya lebih suka katakan saya memilih supplemen untuk memberi kesihatan yg baik untuk tubuh badan saya. InsyaAllah jika kiter memperoleh tubuh badan yg sihat, mood yg baik sentiasa, insyaAllah pengeluaran susu kiter juga tiada masalah.. sbb tue suka saya kata supplemen Shaklee MEMBANTU ibu dalam menghasilkan susu.. 

aktiviti setelah bergelar ibu dan isteri nie xsama mcm kiter zaman anak dara dulu.. mcm² keje kiter nak kena wat.. alhamdulillah seb baik dapat suami yg ringan tulang.. hehe mmg tulang en.suami la yg lagi ringan berbanding saya..(^_^) dengan kerja opis lagi yg agak banyak gak tapi xde la sesibuk maner pun kalau nak dibandingkan ibu² lain yg kejenya lagi best² atau xde lah sesibuk ibu² yg menjadi suri rumah sepenuh masa.. memang meletihkan tapi alhamdulillah supplemen membantu saya memberikan tenaga.. 

setelah menyedari kesan baik yg saya rasa, saya sekarang adalah seorang distributor Shaklee.. saya kongsi kebaikan shaklee yg saya rasa dengan anda.. anda percaya atau tidak terpulang kepada anda.. saya juga tidak kata supplemen tue keperluan wajib anda.. menjadi keperluan atau tidak bergantung pada diri anda sendiri.. bagi saya, supplemen keperluan saya bagi memperoleh kesihatan untuk sekarang dan masa hadapan.. saya xmahu masa usia da lanjut, masa bermacam² penyakit datang baru nak cari supplemen, baru nak cari ubat.. time tue nak telan mcm² pun da xlarat.. huhuhu yea betul.. sakit tue tugas Allah nak beri atau tidak.. tapi xsalah kan untuk kiter berusaha memberi yg terbaik untuk diri kiter sendiri dan juga keluarga..

bleh baca gak di entry nie kenapa saya memilih shaklee hehehe.. pastinya rata² dikalangan kawan² saya yg bergelar ibu dan isteri memilih untuk amik pil perancang kan..? cuba anda baca entry nie gak.. (^_^)

saya memilih Shaklee.. badan sihat.. kulit cantik..suami suka.. suami sayang.. anak juga sihat bijak dengan sepenuhnya minum susu badan ibu dia yang cantik ini.. (^_^) wahh petang² hari memuji diri sendiri.. saya punya blog, saya punya cter, saya punya suka la nak puji diri sendiri kan. hehehe

anda yg kenal badan anda.. anda yg ukur sendiri baju di badan anda.. anda juga yg tahu keperluan badan anda.. tiada paksaan.. untuk berjaya dalam penyusuan juga bukan supplemen penentu kejayaan anda.. supplemen hanya membantu selebihnya adalah usaha anda sendiri iaitu mengepam dengan kerap, minum air yg cukup sekurang²nya 3l sehari dan doa selain yakin yg berterusan.. 

saya memilih supplemen.. saya suka dengan pilihan saya sbb saya tahu ape keperluan saya.. saya tahu apa yg saya perlukan.. mmg dulu saya tidak kenal ape itu supplemen tapi sekarang saya pencinta supplemen Shaklee.. (^_^)

akhir sekali saya kongsikan sedikit kata² indah dari kak Norita.. pengguna Shaklee tegar.. hehehe

* andai kiter tergolong dalam golongan mereka yang berusaha, nescaya kiter beroleh kejayaan
* andai kiter tergolong dalam golongan mereka yg perlukan kebenaran, nescaya kiter akan mengetahui kebenaran yg kiter perlukan 
* andai kiter tergolong dalam mereka yg perlukan petunjuk, nescaya Allah berikan petunjukNYA..


Sebarang pertanyaan atau ingin mengetahui maklumat lanjut, sila berhubung dengan saya melalui :

SMS/ WhatsApp :             012 711 1260      
Facebook Fanpage  : Nur Salwa E-Shoppe


Period Pain? Anda perlukan Kalsium!!


* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.  






Anda perlu mendapatkan Ostematrix daripada Shaklee ini sekiranya anda :-
  • Ibu yang mengandung, ibu yang menyusukan anaknya dan wanita yang pernah melahirkan anak.
  •  Mereka yang mempunyai masalah kekangan pengambilan bahan2 tenusu seperti susu.
  •  Mereka yang selalu mengalami sakit2 kaki, sakit2 sendi, sakit di bahagian tulang belakang, sejuk2 badan, rasa bisa di tapak kaki, kebas atau terasa seperti kaki dicucuk2 dengan jarum.
  • Mereka yang mudah keletihan dan tidur yang kurang membuatkan golongan ini mudah letih dan sukar untuk bangun tidur.
  •  Sakit kepala yang teruk dan berhari-hari.
  •  Mereka yang sedang menjalani fisioterapi.
  •  Mereka yang mempunyai masalah pecah2 di telapak kaki dan rekahan di tumit kaki.
  • Mereka yang mengalami PMS yang sangat teruk sehingga terpaksa mengambil pil penahan sakit setiap kali datang bulan.
  •  Mereka yang mempunyai masalah kesihatan yang berkaitan dengan darah

Kelebihan OsteMatrix SHAKLEE :
- 1000 mg (100%  DV) unsur kalsium daripada sumber-sumber yang mempunyai tahap kepekatan yang tinggi (highly concentrated) dan mudah diserap
- 400 mg (100%  DV) magnesium bergabung dengan kalsium untuk kekuatan tulang
- 400 IU (100%  DV) vitamin D untuk membantu penyerapan kalsium.

Jadi, bagaimana nak mendapatkan khasiat kalsium ni secara optimum?

- makan dalam dos yang kecil sepanjang hari. contoh, pengambilan OsteMatrix adalah  disarankan sebanyak 4 biji sehari. makan 2 biji di waktu pagi, 2 biji sebelum tidur
-  ambil kalsium bersama magnesium, vitamin C, A, D, E dan K. OsteMatrix sudah mempunyai kandungan megnesium dan vitamin D, so disyorkan makan OsteMatrix selepas pengambilan VitaLea ( 2 biji Ostematrix) pada waktu pagi, selepas bersarapan. Jarakkan masa makan kerana Vitalea mengandungi zat besi yang boleh mengurangkan penyerapan kalsium ke dalam tubuh.
- ambil lagi 2 biji kalsium sebelum tidur. tubuh lebih mudah menyerap kalsium ketika tidur.**
** juga membantu tidur yang lebih lena.

Nah! anda dah tahu, so jangan lupa amalkan tips berguna ini. nantikan tips2 lain pengambilan vitamin untuk mendapat khasiat secara optimum.



Sebarang pertanyaan atau ingin mengetahui maklumat lanjut, sila berhubung dengan saya melalui :

SMS/ WhatsApp :             012 711 1260      
Facebook Fanpage  : Nur Salwa E-Shoppe

Sebab-sebab Anda Patut Jatuh Cinta dengan B Complex

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.  




Orang yang mudah stress akan menampakkan kesan stress di kulit wajah ...kulit mudah nampak kusam, bergarisan sedikit , dan paling kiritikal nampak lebih tua dari umur yang sebenar. Mengapa ianya terjadi? sebab bila kita stress, badan kita akan menggunakan B-complex yang sedia ada supaya badan mampu bertahan. Secara langsung stress yang berterusan mampu merosakkan vitamin  yang sedia ada. Maka pentingnya makanan yang mengandungi vitamin B diambil dalam menu harian kita demi memastikan keperluan vitamin ini oleh badan sentiasa dapat dipenuhi.
Apakah makanan yang mengandungi zat B sebenarnya?
Antara makanan yang mengandungi vitamin B ialah gandum, daging, susu, kacang hijau, ragi, beras, telur, buah-buahan, gandum, ragi, hati, ikan, ginjal, kentang manis dan sebenarnya banyak lagi. Namun kita perlu tahu bahawa vitamin B yang LENGKAP atau nama lainnya ialah B Kompleks terdiri daripada lapan (8) vitamin B.



Apakah B Complex ?
B complex terdiri dari kumpulan lapan (8) vitamin B iaitu thiamin (B-1), riboflavin (B-2), niacin (B-3), pantothenic acid (B-5), pyridoxine(B-6), folic acid (B-9) and cobalamin (B-12) dan Biotin.



Apa kebaikan vitamin B complex sebenarnya?
Banyak keperluan vitamin B complex ini, antaranya ialah untuk
  • mengurangkan tekanan emosi dan kelesuan, 
  • Membantu dalam kestabilan saraf dan meningkatkan proses pemikiran, 
  • Menukarkan makanan kepada tenaga-menolong memetabolismekan karbohidrat, lemak dan protein,
  • Mencegah barah serviks, penyakit jantung dan kecacatan spina  
  • menggalakkan kesihatan system kardiovaskular yang lebih baik.
Pengalaman Kak Norita sendiri dengan B complex :
Saya pernah makan sehingga 10 biji sehari masa zaman student bila nak exam. Terutama yang melibatkan paper yang kena banyak mengingat macam subjek Undang-undang atau subjek yang banyak Teori. Memang seronok menjawab exam dan idea memang mencurah-curah bila hendak menulis. Seharian saya jadi seorang yang sangat periang sehingga tidak boleh melelapkan mata pada malam hari kesan  B complex.
10 tahun dulu saya pernah makan 5 biji B complex selepas sarapan apabila hendak pergi menemuduga supaya saya tidak gugup dan dapat menjawab soalan temuduga dengan nada yang lebih confident. Alhamdulillah memang dapat jawab soalan temuduga dengan baik.
Kini saya makan b complex 2-3 biji sehari apabila saya banyak kerja atau ada rasa tertekan demi mengelakkan saya melalui stress. Namun pengambilan sehari biasanya 1 biji dah memadai.



Apa kelebihan vitamin B complex Shaklee?
Selain lengkap dengan lapan kumpulan vitamin B , vitamin B Complex Shaklee dilengkapi dengan Sistem penyerapan Boaktif Berpaten. Lebih tepat lagi asid Folik, iaitu sejenis vitamin B tidak dapat diserap dengan mudah. Namun begitu Shaklee telah menghasilkan suatu selaput asid folik yang unik ntuk menjadikan zat tersebut lebih mudah diperolehi dan digunakan dalam badan.Teknologi berpaten ini adalah ekslusif bagi Shaklee.
Secara ringkasnya Vitamin B yang lebih baik mempunyai ciri2 berikut :
  • § Sistem penyerapan bioaktif berpaten
  • § Kesemua lapan jenis vitamin B yg diperlukan termasuk Biotin
  • § Peningkatan penghantaran zat
  • § Tablet mudah ditelan
Siapa sebenarnya yang perlu B complex?
Semua individu perlukan vitamin B terutama mereka yang...
  1. Terdedah kepada sinaran matahari
  2. Terdedah kepada tekanan kerja dan beban kerja yang banyak
  3. Mereka yang mempunyai sakit kencing manis , tekanan darah tinggi, migraine
  4. Mereka yang tidak dapat focus dalam pekerjaan  yang dilakukan.
  5. Mereka yang hendak menjaga kecantikan tubuh badan
  6. Mereka yang nak nampak cantik dan muda
  7. Mereka yang mengandung dan menyusukan anaknya
  8. Wanita yang mengambil pil perancang
Maka, jika anda mempunyai kekangan dalam memastikan pengambilan vitamin B yang lengkap, cubalah amalkan pengambilan makanan tambahan seperti vitamin B Complex supaya badan lebih bertenaga, kita lebih sihat, ceria dan mood lebih stabil di samping dapat mengawal tekanan yang kita hadapi.


Kenapa jatuh cinta dengan vitamin B?
Jawapannya sebab ia vitamin yang larut air dan selamat.
Consume lebih bila keadaan memerlukan sahaja.
(credit info dr : http://alinalan.blogspot.com/2011/03/kenapa-saya-jatuh-cinta-dengan-b.html)



Sebarang pertanyaan atau ingin mengetahui maklumat lanjut, sila berhubung dengan saya melalui :

SMS/ WhatsApp :             012 711 1260      
Facebook Fanpage  : Nur Salwa E-Shoppe