Hari ini dalam SEJARAH ~ terkunci dalam kereta

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.  



Tarikh : 02 Februari 2012
Masa : 8.00 pagi 
Tempat : Taman Seri Orkid ( rumah kediaman)
Mangsa : Seperti gambar di bawah

Anak ibu yang bijak


Kisahnya

kebiasaannya, setiap pagi saya dan ziqri akan kuar umah dulu.. en.suami kemudian.. kami naik kereta yang berasingan.. dan kebiasaannya juga, papa ziqri akan siapkan semua termasuklah simpan beg² dan buh ziqri dalam kete.. ibu tau, ibu siap make up, peluk cium  papa trus masuk kete jalan.. hehe papa da siap startkan enjin kete tue yg trus jalan.. keje² selanjutnya seperti mengunci pagar adalah keje papa la semestinya kan.. 

nak jadi sejarah, papa kuar umah dulu ari nie.. ibu take over keje papa.. masukkan beg dalam kete.. kena kunci umah.. masukkan ziqri dalam kete dengan tidak mengikat dia di kusi dia .. then kunci buh siap² kat mangga pagar. OPSSSSSSSSSSSSSS ibu masukkan ziqri dalam kete bersama kunci kete. berlari dr pagar ke kete skali tgk da ARGGHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHHH ziqri main remote kete n ARGHHHHHHHHHHHHHHHHHH terlock.. huhuhuhuhuhuhuhu

ibu da seram sejuk badan.. nak call papa, phone dalam handbag.. handbag dalam kete dah.. nak amik kunci spare.. kunci spare DALAM handbag gak.. dua kunci dalam beg.. apa kes???? 

nasik baik baik ke? ziqri x gelabah walaupun dia nampak ibu dia tengah gelabah.. dia duk kat sit pemandu main remote tue tekan² button lock.. ohhhh napelah dia xtekan button unlock.. puas cakap ngan dia suh tekan UNLOCK tapi dia sengih² tekan LOCK jek.. LOCK belah ibujari kanan dia.. UNLOCK ibujari kiri.. dua jari tue mmg kat tempat yg btul.. cuma dia xtertekan jari kiri tue.. ibu suh buka lock kat pintu, dia g kat pintu tapi dia xkuat nak tarik.. huhuhuhu ibu makin gelabah.. nak nangis da.. 

ade satu part tue, ibu nak gelak dalam nangis sempat lagi senyum tgk aksi ziqri.. puas pujuk dia suh tekan UNLOCK.. ziqri pelik tgk ibu.. suh tekan dah tekan suh tekan lagi.. mmg la kamu tekan nak, tapi tekan button yg salah.. huhuhu dia tgk ibu sambil garu kepala.. haha lucu aksi itu la wahai anak ibu.. dia garu kepala jap then hulur remote tue kat ibu.. owhhh anak ibu.. mcmaner ibu nak amik remote tue.. kamu di dalam ibu di luar.. arghhhhhh

hampir 15 minit ibu dalam debaran.. puas suh ziqri tekan, puas ibu pujuk n jerit suh ziqri tekan button di ibu jari belah kiri tue dan akhirnya anak ibu yang bijak tekan juga button UNLOCK.... ibu buka pintu dan terus peluk ziqri ketat².. huhuhuh selalu ibu dengar n tengok jek tragedi mcm nie kat family org.. alih² ari nie ibu sendiri terkena gak sbb ibu cuai sikit jek.. owhhh walaupun ckit tapi kesan besar tue.. huhuhu

alhamdulillah anak ibu bijak.. anak ibu dengar kata ibu.. Ya Allah lindungi la kami sekeluarga dari sebarang perkara yang tidak diingini.. 

*** perkataan yg dibold dan besar adalah punca kejadian. selalunya masuk kete terus ikat budak bijak tue di kerusi dia..


Sebarang pertanyaan atau ingin mengetahui maklumat lanjut, sila berhubung dengan saya melalui :

SMS/ WhatsApp :             012 711 1260      




3 comments:

puanungupunyecerita said...

salwa...ngeri nye cite nie..
hadiff pon da pandai tkn2 nie..
beware ye pasnie..ingtn diri gk..nk cite tragedi kwn kitee.sme mcm awk.
kwn kite samp glaba kene kes gini
kt KLCC...naek lak honda yg super hot sistem lock..padahal amek storller kt blkg jap je..n bg anak maen kunci bg stay..sat g die tkn lock..aircorn sume da msti..panas kt parking selma 30min..samp guard pech kan tgkp kete blkg..mama glaba..anak nangis..due2 tkot..alhamdulillah slmt..sya pon tkot bende nie jd..

nursalwa said...

yea ila... mmg ngeriiiiiiiii selalu sangat dengar n nampak kes gini.. tup tup kena kat kiter ari nie.. huhuhuhu mmg slalu berjaga jek tp nak kena kan.. nak jadi sejarah.. dah lah suami xde, mau xgelabah..

masa ziqri kat dalam kete tue pun aircon xde, tingkap mmg tertutup rapat.. salwa yg panik tkt dia sesak napas ke ape².. huhu tp ziqri cool jek..

alhamdulillah gak ziqri ok.. syukur

nursalwa said...

mmg dia da pndai main tekan².. tue yg kena lebih hati²..