Posts

Showing posts from March, 2012

Hati² | Vitamin ~ Boleh Rosakkan Buah Pinggang?

*These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.
credit


Ramai yang takut untuk makan vitamin kerana dikhuatiri ia akan merosakkan buah pinggang. Ayat ini yang menjadikan pengamal tidak konsisten bila consume vitamin....dengan alasan " makan sekali sekali pun dah ok sebab kalau makan selalu nanti rosak kidney" jawab salah seorang kawan saya.

Vitamin boleh memberi kesan yang buruk dalam badan apabila

1. Kurang minum air, ini kerana air diperlukan untuk penyerapan secara optimum.

2. Pengambilan melebihi dos yang disarankan....terutama untuk vitamin yang bukan larut air. Pengambilan vitamin A yang berlebihan akan membuatkan toksik dalam badan dan ia boleh dilihat pada tapak tangan kelihatan kuning-kuningan.

3. Pengambilan yang banyak dalam satu satu masa....ini kerana ia boleh membebankan fungsi buah pinggang.

Maka jika anda seorang pengamal vitamin tegar....elakkan 3 perkara…

Cukupkah Protein Yang Anda Ambil?

Image
Saya memang gemar minum ESP Shaklee nie.. mmg suka sgt la lagi² bl dibancuh dengan fresh milk cicah biskut oreo lagi.. pehhh sedappp hampir dua tahun saya amalkan pengambilan protein Shaklee nie.. mmg rasa kesannya yang best.. hehe saya baru dua tahun da rasa best sgt.. ape plak cter kak N sekeluarga yang da amik protein shaklee nie hampir 13 tahun yea... Jom baca..

credit

Saya mula jatuh cinta dengan Shaklee apabila masa mula-mula saya kenal ESP Shaklee. Dulu ianya dalam tin tetapi kini dalam canister plastik yang lebih baik. ESP adalah nama singkatan kepada Energizing Soy Protien.


Alhamdulillah sehingga sekarang saya masih amalkan pengambilan protien Shaklee ini dan ini bermakna hampir 13 tahun saya bersama Shaklee.Walaupun ada yang mengatakan pengambilan soya boleh mendapat kanser atau macam-macam lagi namun saya ada sebab saya sendiri mengapa saya memilih soya Shaklee.



Mengapa saya dan keluarga amalkan ESP Shaklee?
Sebab saya belajar sel terbentuk dari protien. Kuku, rambut, kulit mal…

Bengkak Susu atau Engorgement

Image
These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.
Selamat petang..
Teringat semasa berpantang anak pertama dulu.. emak selalu bising bila saya xmenyusukan anak dan xmengepam.. memula dulu mmg sedih la bl dengar mak bising.. mak beriya² suruh dan ingatkan saya supaya mengepam.. Pertama kali lalui pengalaman menyusukan anak n mengepam, mmg menyakitkan la.. sambil mengepam sambil menangis.. seb baik hasben ade temankan.. kekadang tue bl saya xtahan sgt, dia plak tolong pamkan dan saya pejam mata menahan sakit.. hehehe bl dapat hasil dalam 1.5oz - 2 oz.. wah sukanya.. gelak² laki bini.. hehehe
Awal² kelahiran dulu, mmg saya kosong xde langsung info psl penyusuan.. sbb tue bl mak suruh mengepam, saya menangis.. Tapi ape yg mak suruh tue ade kabaikannya.. Mak xnak breast saya bengkak yang bleh wat smpai saya demam t***k.. ayat mak la.. Yea sejak dr masa berpantang sampai la saya berj…

Berhenti Makan Vitamin ~ Mcmaner saya?

Image
These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease

Anda konsisten makan vitamin.. badan rasa selesa sangat sejak makan vitamin.. dapat rasa bezanya masa makan vitamin dengan tidak amik vitamin dulu.. tapi sampai bila kiter nak makan vitamin yea..? kalau kiter rasa nak stop makan vitamin, ape yang akan kiter rasa.. ? 
Saya sharekan bicara Kak N mengenai hal ini.. Jom baca.. (^_^)
credit

Menerima soalan dari seorang customer baru saya....
"Alhamdulillah selepas mengambil ESP dan set skin care, saya dapati kulit saya ada perubahan. Itupun bila minum banyak air. Namun saya suka sebab kini lebih energetic dan no more moody macam dulu2 cepat sangat stress. Soalan saya, jika saya stop vitamin ini apa akan jadi? Adakah kulit saya bermasalah semula?"
Untuk memberi jawapan yang lebih mudah, saya menyediakan satu anologi.
Apabila seseorang itu hanya mendapat zat vitamin dari makanan…

Cahayamata adalah Anugerah..~ Set Kesuburan Shaklee

Image
These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease

Cahayamata adalah idaman setiap pasangan yang sudah berkahwin.Namun bukan semua boleh memperolehinya. Ada yang senang dapat anak, ada yang bertahun-tahun baru ada rezeki. Pelbagai usaha sanggup dibuat semata-mata untuk memperolehi anugerah istimewa ini. Credit


Kisah ini bermula sekitar 3 bulan yang lepas…sahabat ummi ni (maaf, ummi tak leh bgtau nama atas permintaannya..)mengadu dengan ummi…Keinginan utk mengandung membuak2 dalam dirinya…Pelbagai usaha telah di lakukannya…Sebut je apa kaedah yang boleh menyebabkan hamil…Berurut sudah…pantang itulah…inilah…telan mcm2 ubat…dr yang pahit sampai ke kelat…semuanya sanggup di buat..Malahan, beribu duitnya habis membuat permanian beradas la…sperma di suntik semula ke dlm rahim dan mcm2 lagi…dan ada antara rawatan tu sgt2 menyakitkan…tapi, demi anak, beliau sanggup…Test dr doktor pakar m…