Tips minum air masak dengan banyak


* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.   


" 2liter !! susahnya nak minum air sebanyak tue.."
" nak minum air masak? air manis xboleh ke? "
" malas la nak minum air, nnt asyik ke tandas jek"

antara alasan kiter mengapa kiter payah sangat nak minum air walaupun tahu banyak khasiat air dalam badan kiter.. bagi yang tak pernah tahu yg air memang sangat diperlukan oleh badan bleh baca di entry saya lepas kepentingan air.. Tubuh kita terdiri dari 70% air. Jadi pengambilan air yang banyak perlu untuk sistem badan kita.


Kita disarankan supaya mengambil sekurang-kurangnya 2 liter atau 8 gelas air sehari. Dengan pengambilan makanan tambahan, lebih air diperlukan untuk melarutkan supplemen tersebut ke dalam badan.
Tahukah anda, dengan pengambilan air yang betul, anda dapat memastikan penggunaan air yang optimum di dalam badan?
InsyaAllah, hari ini saya kongsikan cara pengambilan air supaya penggunaan air dalam badan digunakan secara optimum.
  1. Minum segelas air masak (250ml) sebaik bangun tidur.. Minum air masak di pagi hari dikatakan dapat menyegarkan dan menjadikan wajah kelihatan muda.
  2. Minum segelas air masak sejam sebelum tidur.
  3. Ambil makanan tambahan / supplemen bersama 2 gelas air
  4. Minum setengah gelas / segelas air masak setengah jam sebelum makan. Ia akan turut membantu anda mengurangkan berat badan dan mengelakkan makan berlebihan.
  5. Minum segelas air sebaik sahaja selepas ke tandas / menyusukan bayi atau mengepam.
  6. Letakkan sebotol air masak di tepi katil, supaya apabila anda terjaga di waktu mlm boleh minum air masak
  7. Minum air masak suam panas supaya kita akan menghirup air sedikit demi sedikit.
  8. Check pengambilan air secara detail seperti berapa gelas sehari atau berapa liter sehari. Kadang kala kiter merasakan dah cukup banyak minum air tetapi sebenarnya belum pun sampai 2liter.
  9. Pastikan air masak sentiasa ada berdekatan dengan anda. Jadi bila-bila sahaja anda boleh minum.
  10. Minum air bila-bila masa bila rasa haus & lapar tetapi belum sampai waktu makan.
Tips yang ke-7 juga sesuai digunakan semasa dalam pantang kerana orang tua-tua selalu tak galakkan minum air masak banyak kerana akan kerap ke tandas. bila kerap ke tandas maka jahitan akan lambat baik. Jadi hirup air masak panas sedikit demi sedikit. Dengan itu, anda akan kurang ke tandas.
Nah, mudah kan. Kalau ikut tips ni, sehari dah boleh minum lebih dari 3 liter air agaknya. Bila minum air masak banyak, kuranglah sikit rasa nak makan makanan tak berkhasiat kan. Maka, kita pun akan jadi lebih sihat dan bertenaga.
p/s- saya suka minum 2-3 teguk air bila nak ke tandas. Alang-alang membuang biar banyak sket. tongue tapi sebenarnya takde la air tu terus keluar pun. Badan kita kan banyak filter. lepas ke tandas, minum air lagi. big grin
Selamat mencuba!


Sebarang pertanyaan atau ingin mengetahui maklumat lanjut, sila berhubung dengan saya melalui :

SMS/ WhatsApp :             012 711 1260      
Facebook Fanpage  : Nur Salwa Shaklee E-Shoppe


No comments: