Fakta menarik tentang Kebaikan Vitamin C

 * These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease*

 Adakah anda perlukan vitamin C? Sebenarnya soalan ini tidak perlu ditanya lagi, sebaliknya “Vitamin C yang manakah yang paling efektif?”
Vitamin C adalah sejenis vitamin larut air, yang biasnya didapati dalam buah-buahan sitrus, beri dan sayuran. Apakh fungsi vitamin C ni?

 

Fungsi Vitamin C

  • ANTIOKSIDAN – diperlukan untuk memerangi radikal bebas dalam tubuh, mencegah kanser
  • MENINGKATKAN FUNGSI METABOLIK TUBUH – terlibat dalam membina dan memperbaiki tisu, meningkatkan fungsi kelenjar adrenal dan membina gusi yang sihat.
  • MENGELAKKAN ATHEROSCLEROSIS – arteri mengeras apabila timbunan kolesterol jahat (LDL. vitamin C merendahkan paras LDL dan menaikkan paras HDL.
  • PEMBENTUKAN & PEMELIHARAAN KOLAGEN – kolagen tubuh memerlukan vitamin C
  • IMUNITI – meningkatkan imuniti
  • SERAP ZAT BESI
  • SINGKIR TOKSIN – Vitamin C bergabung dengan toksin dalam badan seperti logam berat dan membuangnya dari tubuh

 

Kesan Kekurangan Vitamin C

  • Luka lambat sembuh
  • Gusi mudah luka dan berdarah
  • Kelesuan melampau
  • Sakit sendi
  • Mudah diserang selesema
  • Stress
  • Kulit kering

 

Interaksi  Positif Vitamin C dan Vitamin/Mineral/Ubat Lain

  • Amat bagus diambil bersama Vitamin E. Meningkatkan potensi Vitamin C
  • Ambil bersama iron tapi jangan dalam megadose. Ikut arahan label.

 

Interaksi  Negatif Vitamin C dan Vitamin/Mineral/Ubat Lain

  • JANGAN ambil vitmin C dengan ubat diabetes kerana ia boleh mengurangkan kesan ubat itu.
  • JANGAN ambil vitamin C dengan Aspirin kerana boleh mengganggu perut.

 

Ikut Arahan DOS PADA LABEL, kerana…

  • Menyebabkan oksidasi (adverse effect, ia tidak lagi menjadi antioksian) jika diambil berlebihan oleh pesakit buah pinggang.
  • Menyebabkan bayi dalam kandungan menghadapi simptom kurang vitamin C apabilalahir jika ibunya mengambil lebih daripada 5000mg (LIMA RIBU, BUKAN LIMA RATUS) Vitamin C semasa hamil.
Vitamin C terbaik adalah yang diperbuat dari bahan semulajadi dan terpilih,kerana vitamin C memerlukan bioflavonoid yang meningkatkan keberkesanan Vitamin C untuk diserap oleh tubuh kita.

vitamin c shaklee
 


Saya adalah pengedar sah Shaklee [id 854112].. Saya membuat penghantaran produk ke seluruh Malaysia. Anda boleh menghubungi saya untuk konsultasi apabila membuat belian dari saya. 

Sebarang pertanyaan atau ingin mengetahui maklumat lanjut, sila berhubung dengan saya melalui :

SMS/ WhatsApp :             012 711 1260     
 

CHECKLIST PENYUSUAN YANG BERJAYA


Syukur. Semakin ramai yang membuat pesanan vitamin-vitamin Shaklee daripada saya, khususnya daripada kalangan ibu-ibu menyusu. Penting bagi seseorang ibu yang menyusukan bayi itu mengambil vitamin demi mengekalkan kesihatan diri yang optimum sekaligus menambahkan nutrisi ke dalam susu ibu. InshaALLAH.


Antara feedback yang saya terima :-
  1. warna susu dan urin berubah kekuningan/ kehijauan
  2. susu jadi lebih pekat
  3. baby tidur lebih lena dan lebih lama
  4. kurang letih, lebih bertenaga
Namun, ada juga yang mengakui tidak mendapat kesan yang diinginkan seperti susu tetap macam biasa atau mungkin badan bertambah letih. Ini adalah normal dan positif, dan kita panggil ia sebagai healing crisis (proses pemulihan), yang mana saya akan kupas lebih lanjut dalam entry yang lain.


Khusus untuk anda yang mengikuti perkembangan blog ini, saya sediakan senarai semak untuk anda.


SENARAI SEMAK PENYUSUAN SUSU IBU YANG BERJAYA

  • kekerapan mengosongkan breast melalui direct feeding atau pumping - ini saya usahakan utk share jadual mengosongkan breast nanti
  • tidak meninggalkan solat + amalan2 sunat (untuk yg Muslimah) - tanda syukur dan terima kasih pada ALLAH
  • mengamalkan pemakanan seimbang dan berkhasiat - sgt penting! kalau tak makan mana nak datang susu?
  • mengamalkan suplemen yang bersesuaian dengan keperluan tubuh/ bayi - suplemen berfungsi utk melengkapkan kekurangan nutrisi dalam tubuh, seterusnya membantu melancarkan sistem tubuh, yang mana akan menghasilkan susu yg byk dan berkualiti (yg sgt2 diperlukan oleh bayi kita) 
  • sentiasa positif dan yakin akan kemampuan utk menyusukan anak - ini juga crucial. badan berfungsi mengikut signal otak dan kekuatan sub-concious mind kita
  • pengambilan air yg mencukupi - susu badan tu dalam bentuk cecair kan? dan air juga penting untuk membantu kelancaran sistem dalam tubuh.
  • stress management - tips penting :  susu banyak bila ibu happy (mood stabil)

DO'S AND DON'TS SEMASA TEMPOH PENYUSUAN BAYI

  1. tidak mengepam atas alasan breast tidak bengkak -  tolonglah jangan! ingat konsep penyusuan - supply on demand. seboleh-bolehnya mommies semua perlu ada sessi mengosongkan breast yang konsisten.
  2. pengambilan minuman bergas dan berais - minuman bergas tinggi kandungan gula dan kalori, which is dalam jangkamasa panjang boleh memudaratkan tubuh badan. apabila mommies sakit, mampukan hasilkan susu yang berkualiti? apatah lagi nak hasilkan susu tu sendiri? minuman berais dikatakan boleh buat urat badan mengecut. kalau urat badan mengecut, dah tentulah susu susah nak keluar kan? lagipun, banyak minum ais boleh membawa kepada sakit sendi, dan gigi pun cepat jatuh/ reput.
  3. pengambilan minuman berkafein - utk info mommies semua, kafein memusnahkan vitamin B dan C dalam badan. bg BF mommies, vitamin B sangat penting untuk membantu mommies lebih bertenaga, serta membantu mood yg stabil.
  4. pengambilan suplemen khas untuk diet - please bear in mind, susu ibu kaya dgn nutrisi melalui pengambilan makanan ibu. so, kalau dah mommies semua berdiet (bila diet biasanya orang ambil suplemen diet dan kurang makan), mana datangnya nutrisi untuk badan? bila kurang nutrisi, penghasilan susu badan turut terganggu.
  5. banyak merungut - walau macam mana payah nak susukan anak kerana banyak constraints, janganlah merungut. sebaliknya bersyukurlah kerana diberi peluang untuk susukan anak. sikit ke, banyak ke, pekat ke, cair ke ... beryukurlah. tapi jangan salah faham konsep bersyukur ye? makna bersyukur ialah kita redha dgn apa yg ALLAH bagi, dan dalam masa yg sama berusaha nak memperbaiki kekurangan.
Boleh print dan tampal dalam diari atau dinding kat workstation.




Saya adalah pengedar sah Shaklee [id 854112].. Saya membuat penghantaran produk ke seluruh Malaysia. Anda boleh menghubungi saya untuk konsultasi apabila membuat belian dari saya. 

Sebarang pertanyaan atau ingin mengetahui maklumat lanjut, sila berhubung dengan saya melalui :

SMS/ WhatsApp :             012 711 1260      

Perbezaan ESP dengan soya lain dipasaran..


* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. 


Sejak akhir2 ni..ramai sgt yg bertanya dan meragui khasiat ESP dan menyamakan dengan sumber soya biasa..kat sini saya buat sedikit summary dan pemahaman supaya setiap kite yg ambil ESP mengambilnya dengan ilmu dan dengan ilmu itu baru kite yakin dan bila yakin baru laa khasiatnye akan betul2 terserap dan diserap sepenuhnya oleh badan dan memberikan hasil yang kite inginkan...makan tanpa ilmu tak bermakna apa2 malah akan memberi impak yg tak bgs sebab kite akan mudah goyah dan ketidakyakinan itu sendiri akan memungkinkan kite tak mendapat khasiat yg sepenuhnya dari ape yg kite makan dan ambil...


ESP ialah protin..kenapa protin penting?

  • Sbb Protein adalah makanan terpenting untuk badan kita. Tubuh badan kita terdiri daripada protein seperti tulang, kulit, rambut, otot-otot, organ-organ, plasma, antibody, enzim, hormone, haemoglobin dan sel-sel.Keseluruhan sel-sel (anggaran jumlahnya 60 trillion) yang membentuk tubuh badan, semua bergantung kepada protein untuk menjalankan fungsinya seperti Membina sel-sel baru, Menggantikan tisu-tisu badan yang lama@tua dengan tisu-tisu yang baru, Menggantikan tisu-tisu yang rosak @ cedera dengan tisu-tisu yang baru.
  • APA yg BEST tentang ESP ?merupakan Sumber “Protein Lengkap” dengan 9 amino asid penting yang tidak boleh dihasilkan oleh badan dan sukar diperolehi dari diet seharian, Berasakan tumbuhan (non-GMO soya) yang semulajadi rendah lemak dan bebas kolesterol Dan Terbukti secara klinikal dapat mengekalkan tenaga berjam-jam lamanya untuk kehidupan yg aktif, disamping Membantu mengekalkan kepejalan otot, pemulihan tisu badan dan fungsi enzim dan hormone yang sempurna. ESP juga Membantu mengekalkan paras gula yang normal dalam darah.Kandungan lemak dlm ESP sangat minum iaitu (1gm) Dan Tanpa laktosa di mana kadar penghadaman yang tinggi dan diserap terus ke dalam darah. Dan plg penting tiada perasa tiruan, pemanis, pewarna dan pengawet, Mengandungi 5 vitamin B, 2 mineral dan 8 gram karbohidrat untuk tenaga
  • Kelebihan ESP Menjadikan kulit muka cantik, halus,gebu dan berseri, Bantu hilangkan parut jerawat di muka, Memberi tenaga berpanjangan menjadikan badan semakin sihat dan kurang letih, Menganjalkan kulit dan menganjalkan kembali payudara yang kendur, Cepat kenyang dan membantu dalam pengurusan berat badan.ESP juga Menyokong kesihatan imunisasi badan, mengawal paras kolesterol dan menyokong kesihatan jantung dan prostat.
  • ESP jika diambil bersama supplement2 lain akan bantu penyerapan yg lebih baik semua supplement yg kita ambik..cepat menyerap dan kesan yg lebih baik berbanding mereka yg tak ambil bersama ESP.

part tu sure dah tau kan..so..nak tau kenapa ESP soya BERBEZA daripada soya biasa?? 

JOM BACA 7 KRITERIA PENTING ESP :

INFO : Produk -ESP - 7 kriteria/panduan/guideline utk memilih suplemen SOY PROTEIN

  • Kacang soya itu sendiri mesti tumbuh membesar secara organic~ Kenapa soybeans mesti ditanam secara organic….sebab kajian penananam secara kimia (bukan organic) akan menyebabkan nutrisi makanan berkurangan.. Dan dari segi kajian..sudah terbukti ada hubungkait antara cancer dan nitrates.. Jadi amatla penting pesticides, fungicides, and herbicides tidak digunakan disepanjang proses pembesaran soybeans ni.
  • Soybean tu mestilan Non GMO ( tak dihasilkan secara genetic)~Kenapa soy protein mestilah non genetik engineered?sebab secara umumnya..soybean yang dari jenis genetic ni adalah murah utk dihasilkan (ni lebih kurang vitamin sintetik danvitamin natural..)…dan kebanyakkan syarikat akan mencari cara utk menjimatkan kos..dan semestinya menggunakan soybean yg dihasilkan secara genetic. Dr. Louis J. Pribyl, a Brazilian government scientist menekankan yang berdasarkan kajian... toksin akan dibina tanpa disedari apabila gen baru dimasukkan didalam sel tumbuhan
  • Soy Protin tu mesti mengandungi 9 asid amino perlu- Ni ciri yang amat penting..Badan memerlukan kesemua 9 ni untuk menghasilkan hormone,jus penghadaman,antibodi, enzyme. If one essential amino acid is missing, the immune system can be depressed 30%, and many important body functions are delayed or stopped.
  • Dalam proses pembuatan soy isolate, soyflakes mesti dibersihkan dgn air bukan dgn alcohol-Alcohol tu haram yelah satu hal gak ..tapi kalau dicuci dgn alcohol..ianya akan memusnahkan kandungan isoflavone..... up to 88%! Sedanglan isoflavone itu diperlukan utk mengurangkan risiko cancer paru2,etc..Isoflavones juga bermanfaat dlm penyeimbangan hormon dan menaikkan berat tulang
  • Bahan anti-thyroid/anti-growth substance mesti disingkirkan- Soy yang mentah mengandungi "anti-growth", "anti-tyrosine" substance. sedangkan kalau kekurangan bahan2 ni akan menyebabkan low blood pressure, low body temperature, and restless leg syndrome. Find a brand that uses an extracting process that removes this substance, yet keeps the soy in a raw form in order to maintain the HIGHEST LEVEL OF AMINO ACIDS and ISOFLAVONES which are very sensitive to heat.
  • Proses pembuatan soy protein sebaiknya tanpa pemanasan- Amino acids sgt sensitive dgn suhu yg panas.. In some studies, cooking protein has been shown to destroy up to 50% of some ESSENTIAL AMINO ACIDS. If an individual consistently consumes a diet that is lacking in all of the essential amino acids, inadequate brain development and hormones, or other body tissue development can be the result
  • Soy isolate itu mesti ditambah dgn unsur calcium..kenapa?~ Kajian /artikel melaporkan bahawa serbuk soy adalah sangat berasid dan boleh mnyebabkan kerapuhan tulang.Dan oleh yg denikian unsur calcium yang secukupnya mesti ditambah dalam soy protein tu untuk meneutralkan kembali serbuk soy tu.Kebanyakan pengusaha/pengeluar protin tidak menambah cukup kalsium





Saya adalah pengedar sah Shaklee [id 854112].. Saya membuat penghantaran produk ke seluruh Malaysia. Anda boleh menghubungi saya untuk konsultasi apabila membuat belian dari saya. 

Sebarang pertanyaan atau ingin mengetahui maklumat lanjut, sila berhubung dengan saya melalui :

SMS/ WhatsApp :             012 711 1260      


MAHUKANNYA


(^_^)

alhamdulillah
kandungan masuk 24 minggu.. 
perancangan untuk dapatkan ini
insyaAllah untuk 
MISI PENYUSUAN KEDUA 
mahu gunakan hikmat 






Saya adalah pengedar sah Shaklee [id 854112].. Saya membuat penghantaran produk ke seluruh Malaysia. Anda boleh menghubungi saya untuk konsultasi apabila membuat belian dari saya. 

Sebarang pertanyaan atau ingin mengetahui maklumat lanjut, sila berhubung dengan saya melalui :

SMS/ WhatsApp :             012 711 1260      




Ramadhan and Breastfeeding


* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. 


info sharing daripada SusuIbu.com


 ** thx to kak cery juga (^_^)

What and how to supplement your diet during Ramadhan?

You should be getting enough protein, vitamins and minerals and more is in fact recommended for you since it is known that certain vitamins such as vitamins C and B are known to be destroyed during stress, pollution or due to consumption of medication and birth control pills. The surest way to ensure your required daily nutrients are adequate is by choosing high quality supplements that meet or exceed the RDA requirements. Whenever you choose any supplements, be sure to check out its labels for the US RDA. It must be at least 100% of the US RDA or more for vitamins and the combination of calcium, magnesium and phosphorus should be around 60/50/45% ratio because if more, it will not dissolve and be absorbed into your body. Other minerals supplemented should contain 100% of the US RDA. 

The supplements recommended to be taken by nursing mothers during Ramadhan, should be:

1. Protein in the form of soy protein, which contains all nine essential amino acids and low in fat and no cholesterol to ensure that you are getting a lot of energy and good production of breast milk; 
<-- amalkan MINUM ESP SHAKLEE (SOY PROTIN)

2. Multivitamin which contains all the essential 12 vitamins and 7 minerals as mentioned in the table above (not in a liquid form) just to be sure that you are getting all the vitamins and minerals that you need daily;
<-- VITALEA SHAKLEE kan multivit menyumbang 12 vit dan 7 mneral yg bdn perlu

3. Vitamin C which provides 500mg sustained release (not time release) and contains 120mg of bioflavanoids for good absorption. This is to help you stay healthy throughout the Ramadhan month and beyond;
<-- vitamin C shaklee mmg 500mg sustained release..sebiji =7biji oren..besttt

4. B Complex which works best when it is combined with all the 8 family members of the B vitamins namely Folic Acid, Biotin, Thiamine, Riboflavin, Niacin, Vitamin B6, Vitamin B12 and Panthothenic Acid known for growth, nerve, brain and reproduction functions and control almost all cells activities in your body; 
<-- BCOMPLEX SHAKLEE complete with all 8 types of B vit

5. Fiber is definitely needed during Ramadhan since we tend to drink a lot of sweet drinks and eat more carbohydrates and less vegetables and fruits and small quantity of plain water, we may experience constipation and fiber aids regularity. It also gives us the sense of fullness and may reduce your hunger pangs greatly especially for nursing mothers, which sometimes can be unbearable. Also if taken first during breaking of fast will help avoid the tendency to over eat; and 
<-- FIBER UNFLAVORED SHAKLEE kan ada..hehe

6. Energy drink with balanced electrolytes that helps prevent dehydration and provides energy during the day. Do not choose carbonated energy drink and those with high sugar content, as it is bad for you. 
<--- MINUMLAH PERFORMANCE DRINK SHAKLEE

This article may help you in deciding whether you should consume food supplements during Ramadhan or not. In fact, as a nursing mother, you should start on a food supplement regime if you find that your diet is inadequate in comparison to the US RDA in order to stay very healthy even beyond your nursing period. May you have a blessed Ramadhan!

Source:
1. Nourishing Healthy Children by Dr James Scala (Published by Bruce Miller Enterprises Inc.)
2. How To Begin A Food Supplement Programme by Dr Bruce Miller (Published by Bruce Miller Enterprises Inc.)






Saya adalah pengedar sah Shaklee [id 854112].. Saya membuat penghantaran produk ke seluruh Malaysia. Anda boleh menghubungi saya untuk konsultasi apabila membuat belian dari saya. 

Sebarang pertanyaan atau ingin mengetahui maklumat lanjut, sila berhubung dengan saya melalui :

SMS/ WhatsApp :             012 711 1260      


mudah menggunakannya | Get Clean Water Pitcher Shaklee


* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease. 



Salam ramadhan hari ke 6.. (^_^)

alhamdulillah saya masih dapat berpuasa ramadhan ke 5.. insyaALLAH jika dapat berpuasa ari nie smpai ke ptg, cukupla 6 hari.. hehe

ari nie nak share keterujaan saya menggunakan Get Clean Water Pitcher Shaklee.. mmg best.. mmg berbaloi saya beli.. dulu asal g shaklee jek ziqri akan tuju kat satu meja nie.. kat meja nie diorng ade sediakan Get Clean Water Pitcher Shaklee.. bleh minum.. naik segan plak asal dtg jek ziqri akan sebut "nak air, nak air".. 

walaupun kat umah mmg sudah ade satu penapis air jenama xxxxxxx, tapi xsalah saya nak mencuba Get Clean Water Pitcher Shaklee.. nampak comel dan mudah disenggara.. mudah digunakan.. xperlu la nak susah payah pasang kat paip sinki.. bleh letak kat maner yang anda suka.. kat meja mkn ke , kat kabinet dapur ke..

cter tentang filter plak, anda xperlu susah payah nak mencuci filter.. kalau penapis yg satu lagi tue, mmg xkuasa saya mencuci filter dia.. mmg keje en.suami la.. itupun kalau ingat.. kekadang kami terlupa gak.. Get Clean Water Pitcher Shaklee ade penanda aras bape kegunaan kiter dan bl kiter perlu tukar filter.. xyah risau terlupa atau xperasan sbb mmg kiter akan nampak sentiasa.. Disahkan dapat menuras 303 liter (80 gelen) air bagi setiap turasan -dua kali ganda lebih daripada jenama terkemuka.

Get Clean Water Pitcher Shaklee mudah dibawa ke maner² sahaja.. balik kampung anda bleh bawa, g holiday pun anda bleh angkut sekali.. xperlukan ruang yang besar selain ringan untuk dibawa.. xperlu risau samada minum air bertapis atau tidak. tidak perlu mengambil masa yg lama utk menapis air.. 

Get Clean Water Pitcher Shaklee harga mampu milik.. tidak  perlu mengeluarkan duit ribu seperti jenama xxxxx.. alat gantinya juga boleh diperolehi dengan harga yang murah.. 







KEISTIMEWAAN Get Clean Water Pitcher Shaklee

SELAMAT: “Menyingkirkan kandungan plumbum” dan banyak bendasing lain
Get Clean® Water ini berupaya mengurangkan pelbagai jenis bahan cemar berbahaya yang mungkin terkandung di dalam air. Ia juga diiktiraf oleh Persatuan Kualiti Air (Water Quality Association [WQA]) yang ianya dapat mengurangkan plumbum dan banyak bendasing lain.

PILIHAN BIJAK: Menjimatkan Kos
Rakyat Malaysia banyak membazirkan wang dengan meminum air botol. Dengan hanya berapa sen seliter sahaja, Get Clean® Water dapat memberikan air yang bersih dan rasanya yang enak dengan meter bijak yang menandakan bilakah masanya untuk anda menukar penuras tersebut tanpa perlu mengagaknya.

HANDAL: Lebih banyak air bersih pada setiap masa
Get Clean® Water menghasilkan 303 liter (80 gelen) daripada setiap turasan yang mana dua kali ganda lebih banyak berbanding jenama lain dan mengurangkan bahan cemar yang mungkin wujud dalam air dan berbahaya kepada kesihatan anda.

MESRA ALAM: Memelihara alam sekitar
Get Clean® Water ini menggunakan sistem Penuras Jag air dengan blok-karbon isian semula yang pertama, di mana ianya dapat mengurangkan timbunan sisa. Dan lagi, setiap penuras diperbuat daripada arang tempurung kelapa yang tahan lasak dan baik terhadap alam sekitar.

inilah kanak-kanak nsem yang selalu mtk air kat shaklee branch jb.. (^_^)




Saya adalah pengedar sah Shaklee [id 854112].. Saya membuat penghantaran produk ke seluruh Malaysia. Anda boleh menghubungi saya untuk konsultasi apabila membuat belian dari saya. 

Sebarang pertanyaan atau ingin mengetahui maklumat lanjut, sila berhubung dengan saya melalui :

SMS/ WhatsApp :             012 711 1260      


PERFORMANCE DRINK | pilihan ramai

* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.    


selamat pagi.. berita baik di awal pagi ramadhan ke 5 (^_^)

stock Performance Drink (PD) sudah berada di Malaysia.. fuhhh hampir sebulan gak lah pd kehabisan stock.. habis stock di seluruh Malaysia tau.. mmg sangat² menjadi pilihan ramai untuk wat persediaan bulan puasa.. bulan ramadhan belum masuk pun, tapi stock PD da kekeringan.. 

Kenapa PD menjadi pilihan ramai di bulan puasa ini?


* Minuman Hidrasi Semulajadi 
* Sesuai diminum sebelum, semasa dan selepas melakukan aktiviti fizikal
* Memuaskan rasa dahaga
* Terbukti secara klinikal menghidratlebih baik daripada air. 
* mempunyai lebih banyak elektrolit 
* menyediakan lebih banyak tenaga berbanding dengan minuman penghidratan popular
* Mengandugi Proprietari OPTI-LTYE ™ elektrolit yang unik dengan campuran karbohidrat bagi membekalkan tenaga segera dan berterusan
* Menyokong penghidratan optimum.
* Sesuai diminum ketika bersahur dan berbuka puasa bagi mengelakkan dehidrasi berlebihan dan memberi tenaga segera selepas seharian berpuasa

Ujian makmal terhadap atlet peringkat tinggi menunjukkan bahawa Performance Drink Shaklee:

• meminimumkan kehilangan cecair senasa penghidratan 
• membekalkan spektrum penuh elektrolit, termasuk kalsium dan magnesium 
• Mengekalkan tahap glukosa darah untuk mengekalkan tenaga untuk meningkatkan stamina.
• Tiadamengandungi tiada perasa tiruan, pemanis, atau pengawet.

anda juga boleh ambil set Mighty 3 Gem untuk keperluan lengkap anda sekeluarga.. 



Ramai yang tidak sedar yang sarapan merupakan rahsia untuk anda kekal sihat bertenaga sepanjang hari. Dengan tidak bersarapan, anda mungkin : 

- tidak dapat memberi tumpuan untuk masa yang panjang
- kurang peka
- mengambil masa yang lama untuk bertindak balas
- kandungan gula dalam darah yang rendah
- produktivit kerja menurun

Shaklee menawarkan Mighty 3 Gem untuk memulakan hari anda dengan sarapan yang lazat dan berkhasiat

Kebaikan :

- bertenaga sepanjang hari
- membantu dalam meningkatkan tahap kecekapan dan penumpuan
- memelihara kesihatan secara menyuluruh

Jom wat pesanan anda sekarang sebelum kehabisan stock lg sekali.. (^_^)












Saya adalah pengedar sah Shaklee [id 854112].. Saya membuat penghantaran produk ke seluruh Malaysia. Anda boleh menghubungi saya untuk konsultasi apabila membuat belian dari saya. 

Sebarang pertanyaan atau ingin mengetahui maklumat lanjut, sila berhubung dengan saya melalui :

SMS/ WhatsApp :             012 711 1260      

Tips Turunkan Berat Badan | cara yang betul


* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.    


Bulan ramadhan/puasa, rata² ramai yg amik peluang untuk menurunkan berat badan.. mahu kelihatan cantik slim di hari raya kan.. tapi xkan hanya mahu kurus di hari raya sahaja.. mcmaner nak kekal slim utk bulan² berikutnya.. saya sharekan tips turunkan berat badan dengan cara yg betul dr Mommy Lyna

Nak kurus, turunkan berat badan… simple saja sebenarnya. Bukan roket sains. Konsepnya –> bakar kalori setimpal dengan yang diambil. Tapi.. bagaimana caranya?

Look.. biasa tak kita dengar, atau alami sendiri situasi semacam ni:

Eton cuba menurunkan berat badan dengan mengamalkan ‘diet’. Dia mengawal semua jumlah kalori yang diambil, melakukan senaman untuk mengurangkan berat badan. Akan tetapi, musim kenduri amat menakutkan Eton, kerana dia boleh naik berat badan dengan begitu drastik selepas makan kenduri.

Penat kan macam tu. Makan banyak sikit, berat naik. Hmm.. mari kita tengok kenapa kebanyakan cara nak kurus dengan ‘diet’ tak berjaya.

  • Kebanyakan orang yang mengamalkan diet mengalami kekurangan nutrisi. Bila kita ‘cut’ makanan kita, kita akan mengalami kekurangan nutrien dan kalori. Memang betul bila kita kurang kalori, badan secara semulajadi akan menggunakan lemak. Tapi sebenarnya ia melibatkan kitaran hormon semulajadi tubuh sebab kita kekurangan nutrien juga. Jadinya, tak elok pun kecuali kalau memang tak ada makanan.
  • Diet kadangkala boleh mengganggu kehidupan sosial kita. Misalnya, serba salah nak join majlis kawan-kawan sebab takut ganggu program diet.
  • Berdiet sehingga memperlahankan metabolisma boleh mendatangkan “kesan yo-yo”

Apakah kesan Yo-Yo?

Kesan Yo-Yo atau Yo-Yo effect terjadi bila kita mengamalkan diet ketat, kerana bila badan kita kurang kalori, ia akan menggunakan lemak dan tisu otot sebagai bahan api. Nitrogen dibebaskan bila berlaku tindakbalas dari tisu otot, dan ia dibersihkan dan dikeluarkan dari tubuh sebagai air kencing. Makin banyak penggunaan tisu otot, makin banyak nitrogen terhasil dan makin banyaklah air perlu dikeluarkan. Keadaan ini boleh menyebbkan berat badan kita menurun oleh sebab pengeluaran air tadi.

Sebenarnya, berat kita masih tak ke mana-mana!

Bila badan kurang kalori, lemak dah habis dan mula guna tisu otot, sebenarnya ia melemahkan lagi fungsi tubuh kita untuk membakar kalori. Ini sebabnya, kalori dibakar oleh otot-otot. Makin besar otot, makin banyak kalori boleh dibakar. Kalau perasan, seorang ahli bina badan perlu makan banyak dan tinggi kalori, untuk memelihara ototnya.

Kita kena jaga otot kita, sebab.. kalau tisu otot kurang, maka kuranglah kalori yang dibakar. Mungkin akan bertambah gemuk :(

Jadi, bagaimana cara nak kurus dengan betul?

Persamaan cara turunkan berat badan yang betul:
Pelihara otot + bakar lemak ——————-> turun berat.
Jadi, cara menurunkan berat badan yang terbaik ialah dengan PROTEIN. Hah, kenapa protein?

  • Peningkatan asid amino (leucine) membantu menurunkan kadar gula dalam darah
  • Protein membina sel-sel otot untuk pembakaran kalori
  • Asid amino membantu dalam sintesis protein oleh otot
  • Membantu tubuh untuk memeliharan jisim otot, pada masa yang sama membakar lemak
shaklee weight management
Produk Shaklee untuk tujuan ini yang boleh diambil ialah CINCH SHAKE MIX dan/atau ENERGIZING SOY PROTEIN.

Ibu yang menyusukan anak tidak dinasihatkan ambil Cinch Shake Mix kerana ia kurang kalori. Ibu menyusu memerlukan kalori untuk tujuan penyusuan. Jadi ibu menyusu boleh ambil Energizing Soy Protein.

Jom dapatkan konsultasi tentang cara-cara menurunkan berat badan (produk lain pun ada, bukan protein ni je) dan dapatkan harga special untuk set ni… Hubungi saya ;)














Saya adalah pengedar sah Shaklee [id 854112].. Saya membuat penghantaran produk ke seluruh Malaysia. Anda boleh menghubungi saya untuk konsultasi apabila membuat belian dari saya. 

Sebarang pertanyaan atau ingin mengetahui maklumat lanjut, sila berhubung dengan saya melalui :

SMS/ WhatsApp :             012 711 1260