ziqri dan ibu ~ bercerai susu


* These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.


alhamdulillah.. esok 12 Julai 2012 Muhammad Ziqri berumur dua tahun empat bulan.. alhamdulillah dapat menyusu sepenuhnya dengan susu ibu selama dua tahun penuh.. rezki dari Allah.. Allah izinkan niat saya untuk menyusukan anak sepenuhnya selama dua tahun.. 

sejak dr awal saya wat keputusan utk menyusukan anak, saya ade berbincang ngan suami.. saya niat utk menyusukan anak sehingga dua tahun.. mmg itu niat saya.. cukup sehingga dua tahun untuk menyusukan ziqri.. sbb selepas dua tahun kami merancang utk menambah ahli keluarga.. saya nak pastikan misi saya berjaya baru saya nak ke plan yg seterusnya..

cukup dua tahun ziqri, saya da mula ajar dia minum fresh milk.. dalam masa yg sama dia masih gak menyusu dengan saya.. di nursery saya bekalkan fresh milk dan mlm df sahaja.. berat ziqri xbape 'cantik'.. so atas nasihat doc, mtk kami berikan ziqri FM satu jenama nie.. alhamdulillah ziqri dapat terima dan dapat mengubah selera dia.. sebagai distributor Shaklee pastinya vitamin yg sesuai utk ziqri saya beri.. Meal Shake dan omega sedikit sebanyak membantu menambahkan selera ziqri.. selain makan dengan seleranya, ziqri gak kuat menyusu.. nak² skang nie.. 

Ziqri nak dapat adik? BERCERAI SUSU? alhamdulillah seperti yg saya dan suami rancang, Allah makbulkan.. hamil dalam masa yg sama msh menyusukan ziqri.. awl² tue msh larat utk df ziqri.. tetapi mmg da niat utk bf ziqri sehingga dua tahun kan.. so saya perlahan-lahan mengurangkan sesi df.. tiada petua yg saya buat seperti yg biasa kiter dgr.. cuma bl ziqri nak susu saya akan ajak dia ke dapur utk sama² bancuh  FM.. itu sahaja cara saya dan suami.. 

memula tue mmg saya mengalah gak.. kiter ajak bancuh FM dia xnak.. dia tunjuk dada ibu dia.. hehe saya juga rindukan utk df dia.. so mmg ade ms saya tetap df dia.. tetapi sekejap jek then ziqri akan sebut 'wat, wat'.. kami tau maksudnya.. hehehe

hari nie.. lama da saya xdf ziqri.. mcm xpercaya.. rasa hampir dua minggu gak da dia xngempeng ngan saya.. huhuhuhu SAH BERCERAI SUSU DAH KE? 

jika benar, Alhamdulillah Allah mudahkan juga proses bercerai susu antara ziqri dan saya.. tiada petua yg saya wat.. tiada ape² pun bahan yg saya sapu di breast utk elak dia df, tiada 'pergaduhan' ibu dan anak.. semuanya secara semulajadi.. saya niat utk menyusukan ziqri sehingga dua tahun.. saya niat utk bercerai susu secara aman.. alhamdulillah Allah bantu kami.. saya sendiri xsangka.. dan saya sendiri xperasan yg ziqri da lama xdf ngan saya.. nak susu dia akan sebut susu seperti kanak-kanak lain yg minum FM.. dia tau yg dia perlu tunggu ibu dia bancuh.. bkn mcm sebelum nie, sebut nak susu ibu akan selak baju.. skang dia phm sgt, bl nak susu dia perlu tunggu.. Alhamdulillah.. da menjadi kebiasaan dia selama dua tahun kan.. mtk susu tetap mtk kan ibu.. padahal skang ni si ayah da bleh take over keje bancuh² nie kan.. tetapi si anak tetap gak nak ibu yg bancuh.. nak gak air tangan ibu.. hehehe

ini kisah saya.. kisah saya yg berjaya menyusukan anak sehingga dua tahun dan kisah saya yg membuat pilihan utk bercerai susu dengan keadaan saya dan ziqri bersedia.. kisah saya yg inginkan perkara ini berjalan secara semulajadi.. saya terima dan ziqri terima.. suami menyokong keputusan kami.. yup.. utk bercerai susu perlu 'persetujuan' dua pihak iaitu si ibu dan si anak.. 

sekarang gembira tgk keletah dan kebijakkan ziqri.. mulut petah.. lincah.. ade masa pemalu dan ade masa terlebih peramah.. senang kata ikut mood.. hehehe ibu? alhamdulillah saya sihat.. kandungan sekang masuk bulan ke 6.. hehe doakan saya dan anak dalam kandungan nie yea.. (belum ade entry cter psl kehamilan saya ini.. )



ziqri anak ibu dan papa yg semakin bijak.. byk perkataan yg kuar dr mulut dia skang.. byk pertanyaan dr mulut dia skang.. selera pun da banyak tp like father like son comel jek..  pandai da minta mkn itu ini.. pandai da minta mainan itu ini.. pandai da merajuk bl xdpt ikut kehendak dia.. pandai gak dengar arahan dan kata ibu papa.. nampak dah gaya nak jadi abang.. hehehehe alhamdulillah.. moga anak ibu sihat bijak membesar dengan sempurna.. 


Saya adalah pengedar sah Shaklee. Saya membuat penghantaran produk ke seluruh Malaysia. Anda boleh menghubungi saya untuk konsultasi apabila membuat belian dari saya. 

Sebarang pertanyaan atau ingin mengetahui maklumat lanjut, sila berhubung dengan saya melalui :

SMS/ WhatsApp :             012 711 1260      
Facebook Fanpage  : Nur Salwa Shaklee E-Shoppe

2 comments:

Ummi Ilham said...

gud boy ziqri..mudah2an niat murni kite diberkati..congrats wa..dh bjaya dpt PHD in breastfeeding..hehehe..

nursalwa said...

tq kak.. insyaAllah akak juga akan berjaya..