Q&A Tentang Vitamin Shaklee | Ibu Menyusu


** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

as salam semua.. 

Khusus untuk pembaca yang mengambil suplemen Shaklee, kali ni saya share QnA lazim tentang pengambilan vitamin Shaklee khusus untuk ibu-ibu menyusu (edited from Arnie)

Berapakah maksimum pengambilan alfalfa dalam sehari?

Maksimum pengambilan alfalfa ialah 10 biji sehari, namun bukan makan sekaligus ya. Untuk permulaan, anda cuma perlu makan 2 biji sehari sahaja (untuk minggu pertama biasanya). Kemudian, anda boleh tingkatkan pengambilan alfalfa sedikit demi sedikit. Kebiasaannya, pengambilan alfalfa untuk ibu-ibu menyusu antara 2 - 6 biji sehari (2 biji setiap kali makan). Pastikan anda minum air putih secukupnya untuk mengurangkan rasa dahaga dan panas kesan pengambilan suplemen ini.

Bolehkah saya minum susu bersama vitamin-vitamin ini?

Boleh. Walaubagaimanapun, untuk suplemen Vita-Lea, elakkan mengambilnya bersama susu. Ini kerana kalsium (daripada susu) boleh mengganggu penyerapan zat besi (iron)

Bolehkah saya makan suplemen ini ketika menstrual (period)?

Boleh, malahan sangat digalakkan kerana pengambilan suplemen membantu mengurangkan beberapa simptom sebelum dan ketika menstrual. Sebagai contoh, pengambilan Vitalea membantu mengelakkan anaemia kerana mengandungi zat besi. Ostematrix pula membantu anda maintain pengeluaran susu ketika period, selain membantu anda untuk kekal bertenaga dan mengurangkan period pain. Pengambilan vitamin B Complex pula membantu mood yang stabil semasa menstrual.

Sekiranya saya tidak mengepam terus selepas makan suplemen ini, bolehkan saya jarakkan pengambilan 2 biji alfalfa selepas pengambilan vitamin ( Vitalea, B Complex, Vitamin C) dan mengepam selepas itu?

Boleh. Juga pastikan anda mengepam/ direct-feed sehingga breast betul-betul kosong ya. (ini penting untuk mengelakkan clog duct)

Jika saya tidak benar-benar mengosongkan dan terus mengamalkan alfalfa, adakah ia akan memberi sebarang impak?

Tidak. Tetapi kemungkinan besar anda tidak akan mendapat hasil maksimum seperti yang diinginkan. Kekerapan mengosongkan payudara adalah antara kunci penting dalam penghasilan susu badan.

Bilakah waktu terbaik pengambilan Ostematrix? Selepas dinner atau sebelum tidur?

Sebelum tidur untuk kesan penyerapan yang optimum, kerana tubuh kita kurang menyerap air ketika ini. Pengambilan Ostematrix ini juga membantu tidur yang lebih lena (kalsium) dan bangun dengan lebih cergas. InshaALLAH.

EBM saya kelihatan lebih pekat dan kekuningan (kehijauan). Adakah ini normal?

Ya, ia adalah normal. EBM kelihatan lebih pekat kesan pengambilan alfalfa yang kaya dengan protein. Pengambilan vitamin-vitamin lain tadi juga turut menyumbang kepada pertambahan kepekatan EBM. Efek kekuningan @ kehijauan pula adalah kesan daripada unsur riboflavin di dalam B Complex.

Kesan yang sama turut dilihat kepada urin anda yang bertukar menjadi warna seakan kuning fluorescent. Warna kuning yang pekat menandakan bahawa tubuh anda kekurangan air, jadi pastikan anda minum air secukupnya ya.

Saya @ baby demam selepas pengambilan vitamin Shaklee.

 Ini dinamakan HEALING CRISIS. Anda boleh baca penjelasan lanjut di entry ini.

Alhamdulillah. Jika ada persoalan-persoalan lain, jangan segan-segan untuk bertanya ya. Selalu saya tekan kepada customers saya, 'jangan senyap aje kalau ada problem' ;-)

Ingat 3 perkara penting ini jika anda mahu sukses dalam penyusuan susu ibu.
  1. Sentiasa mengosongkan payudara setiap 3 jam sekali (atau minimum 6 kali sehari tidak termasuk sessi direct-feeding). Jangan tunggu sehingga payudara bengkak baru nak pam.
  2. Minum air tidak kurang 3 liter sehari.
  3. Doa yang berterusan. Ingatlah bahawa sesungguhnya rezeki itu datangnya daripada ALLAH swt.



 
Saya adalah pengedar sah Shaklee .. Saya membuat penghantaran produk ke seluruh Malaysia. Anda boleh menghubungi saya untuk konsultasi apabila membuat belian dari saya. 

Nur Salwa Ishak
♥ Shaklee Independent Distributor [ ID No : 854112 ]
♥ Contact No | WhatsApp :012 711 1260
♥ Emel : honeywawa85@gmail.com
♥ Laman web: nursalwa.blogspot.com
  






Ibu Hamil - JANGAN garu perut!!



Info sisi rawatan Islam; 

Ibu yang sedang mengandung tidak digalakkan menggaru perut yang gatal kerana ia boleh menjadi punca anak yang bakal dilahirkan berkelakuan hyperaktif..

Menurut al-Fadhil, kuku kita sifatnya keras/kasar. Ia akan menyampaikan bunyi yang keras/kuat kepada bayi dalam kandungan semasa menggaru dan kesannya boleh melahirkan anak jiwa kacau semasa dalam kandungan. Seeloknya gunakan gel yang sifatnya lebih lembut. Wallahua`lam.

-Ustaz Sharhan Syafie, Rawatan Islam Zamdurrani (12 Okt 2012)



peknenkan ziqri dulu mmg menggaru gak.. gatalkan siap ade bekas lg + xtau pun xbleh menggaru.. uhuhu 2nd peknen kali nie plak, mmg xde gatal² kat perut.. bersih jek.. merekah pun xde.. hehehe sbb saya consume vitamin Shaklee.. ESP dan vitamin C membantu mendapatkan kulit yang bersih n cantik.. 

PROMO ESP yang BEST tue jangan lupa yea.. berlangsung sepanjang OKTOBER 2012 (^_^)


 
Saya adalah pengedar sah Shaklee .. Saya membuat penghantaran produk ke seluruh Malaysia. Anda boleh menghubungi saya untuk konsultasi apabila membuat belian dari saya. 

Nur Salwa Ishak
♥ Shaklee Independent Distributor [ ID No : 854112 ]
♥ Contact No | WhatsApp :012 711 1260
♥ Emel : honeywawa85@gmail.com
♥ Laman web: nursalwa.blogspot.com

Kepentingan Vitamin Larut Air (Vitamin B & C)

** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.



Ramai yang menganggap vitamin tidak diperlukan kerana kita boleh mendapatkannya dari makanan kita. Menurut Dr Bernard Jensen, kenyataan ini benar, sekiranya:


- sumber makanan itu adalah organik
- makanan tersebut tidak dimasak
- makanan tersebut dimakan bersama kulit (kecuali yang berkulit keras)
- makanan tersebut dipetik semasa masak di pokoknya

Vitamin larut air amat penting untuk tubuh kita, kerana tubuh kita tidak boleh membina vitaminnya sendiri, dan kita sering kehilangan vitamin larut air melalui kencing. Jadi pengambilan vitamin larut air setiap hari secara berterusan adalah penting untuk memastikan bekalan vitamin B dan C sentiasa ada dalam tubuh.

Apakah kepentingan vitamin larut air kepada tubuh kita? Ia bukan sekadar terlibat dalam pembinaan sel sahaja, tapi vitamin larut air sangat penting sebagai ko-enzim (coenzyme), iaitu membantu enzim dalam metabolisma tubuh.

Coenzyme umpama kunci kepada enzim untuk menjalankan kerjanya. Tanpa coenzyme, enzim tidak boleh melakukan proses metabolisma misalnya menguraikan disakarida kepada monosakarida. 





Sekirnya proses penguraian ini tidak dilakukan dengan sempurna, tubuh kita akan menghadapi pelbagai masalah.

Vitamin C juga adalah sejenis Antioksidan yang penting dalam pembasmian radikal bebas.

Jadi, pengambilan Vitamin C dan B Complex mengikut dos yang disarankan adalah sangat penting.










Namun ingat! Jangan sesekali meninggalkan pemakanan sihat hanya kerana "Saya dah makan supplement".



PROMO ESP yang BEST tue jangan lupa yea.. berlangsung sepanjang OKTOBER 2012 (^_^)


Saya adalah pengedar sah Shaklee .. Saya membuat penghantaran produk ke seluruh Malaysia. Anda boleh menghubungi saya untuk konsultasi apabila membuat belian dari saya. 

Nur Salwa Ishak

♥ Shaklee Independent Distributor [ ID No : 854112 ]
♥ Contact No | WhatsApp :012 711 1260
♥ Emel : honeywawa85@gmail.com
♥ Laman web: nursalwa.blogspot.com

Fungsi Suplemen/ Makanan Tambahan Terhadap Tubuh


** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.


MENGAPA KITA PERLU MENGAMBIL MAKANAN YANG SEIMBANG DAN BERKHASIAT?

  • memberi/ membekalkan tenaga yang diperlukan tubuh badan untuk menjalankan aktiviti seharian
  • membantu ketahanan badan bagi mengelakkan daripada jangkitan penyakit
  • membantu ketahanan badan supaya sembuh daripada luka/ penyakit
  • penting untuk pembinaan sel2 badan serta tumbesaran yang sempurna
  • penting untuk perkembangan otak yang sihat dan cerdas

BAGAIMANA SUPLEMEN MEMBANTU KESIHATAN TUBUH KITA?

Suplemen membantu memulihkan tubuh kita dan mempercepatkan proses-proses (di atas). Dengan pengambilan suplemen secara teratur dan suplemen yang bersifat semulajadi seperti Shaklee, anda akan mendapati tubuh mudah menjana tenaga, daya imun lebih tinggi, otak cerdas dan sebagainya.


Namun demikian, sekiranya kita ini pula tergolong dalam kumpulan yang kurang atau tidak mengamalkan gaya hidup sihat, maka proses-proses tadi akan mengambil sedikit masa. Ini kerana suplemen tadi perlu untuk memperbaiki dahulu mana-mana kerosakan pada tubuh kita sebelum mendapat kesan-kesan optimum yang dinamakan 'sihat'


TIPS MENDAPAT KESAN OPTIMUM PENGAMBILAN SUPLEMEN

  • Makan suplemen secara teratur. kalau boleh kita disiplinkan diri dengan jadual tertentu bila perlu makan certain2 suplemen (boleh follow jadual yang kami sediakan)
  • Takpe kalau ter'skip' sekali-sekala (we are not perfect) ; tapi jangan tinggalkan suplemen dalam jangkamasa yang lama
  • Ada suplemen perlu diambil dengan gabungan² tertentu. contoh :  untuk kesan optimum set penyusuan, digalakkan tambah ESP. kalau ambil ESP sahaja, perlu gabungan multivitamin untuk kualiti.
  • Tetap mengamalkan pemakanan yang seimbang dan sihat
  • Rajin bersenam - bersenam boleh buang toksik melalui peluh dan hasilkan hormon endorfin yang buat kita happy
  • Kalau ambil suplemen untuk kulit, jangan lupa ye kawan².. penjagaan luaran pun penting (rajin buat facial, scrub muka, jangan tak mandi pulak)
  • Sabar kalau belum nampak kesan, sebab setiap individu berbeza penerimaan tubuh terhadap sesuatu.

credit : kak hadha



 
Saya adalah pengedar sah Shaklee .. Saya membuat penghantaran produk ke seluruh Malaysia. Anda boleh menghubungi saya untuk konsultasi apabila membuat belian dari saya. 

Nur Salwa Ishak
♥ Shaklee Independent Distributor [ ID No : 854112 ]
♥ Contact No | WhatsApp :012 711 1260
♥ Emel : honeywawa85@gmail.com
♥ Laman web: nursalwa.blogspot.com
  

Power Pumping dan Tips Ibu Banyakkan Susu Badan


Power pumping is a technique that can be helpful in building a milk supply. For more information on basic pumping techniques, see the pumping section below. Here is a brief explanation of power pumping.

Power pumping involves using regular pumping techniques and setup, but in a unique way. The idea is to mimic a baby who is nursing frequently to increase a mother’s supply, as is common in the nursing relationship during a growth spurt. To power pump, hook-up as you would for a normal pumping session, pump for 10-20 minutes, rest 10 minutes, then pump another 10 minutes, then rest for 10 minutes, then pump again for 10 minutes. The mother does this for about an hour, once per day, to increase supply. At other pumping times during the day, routine pumping is used. It can take about a week to see an increase, so don’t get discouraged.

Some mothers prefer to concentrate their efforts and have a power pumping weekend, called “Power Pumping Boot Camp” by some lactation consultants. They power pump at each pumping for a couple of days before returning to routine pumping.
Okey! Now kita baca apa kata mama yang cekal a.k.a Along Azrina pasal Power Pumping ni Smile


Hyperstimulation dan power pumping sebenarnya adalah satu kaedah atau teknik yang intensif untuk mempercepatkan proses pengeluaran susu.  Ramai ibu-ibu baru kurang faham apakah power-pumping sebenarnya. 

Daripada beberapa pembacaan aku dan juga pengalaman aku sendiri ia adalah di mana kita mengepam kedua-dua payudara serentak atau dipanggil kaedah double-pumping selama 60 minit. Caranya ialah 10 minit mengepam-10 minit berehat-10 minit mengepam-10 minit berehat dan dilakukan selama 60  minit Kaedah ini sangatlah aku sarankan kepada ibu-ibu yang menghadapi masalah susu sedikit, di datangi period, apabila bayi menghadapi growth spurt (beralih bulan di mana bayi akan consume lebih banyak dari biasa) dan boleh buat seminggu sekali dan jika ada banyak masa lapang boleh buat hari-hari.  Sebaiknya lakukan kerana ketika itu hormon prolaktin kita sangatlah tinggi dan kandungan susu kita pada waktu 12 tengah malam- 6 pagi (kalau rajin buatlah solat sunat minta dimurahkan rezeki alang-alang dah bangun tengah malam kan) sangatlah berlemak dan penuh berkrim. Susu kita pada waktu itulah yang selalunya mempengaruhi kenaikan berat badan anak kita(sebab itu kita sarankan makan vitamin di waktu malam di mana ibu akan perasan susu akan pekat dan banyak, Insyaallah disebabkan pengambilan alfafa).

Bagi ibu-ibu baru kena faham konsep power-pumping ini di mana apa yang kita pam hasilnya kita tidak akan nampak masa itu juga. Sekurang-kurangnya kita akan nampak pertambahannya dalam masa seminggu 2 dengan syarat kena sabar, konsisten dan istiqamah di mana prinsipnya juga sama seperti pengambilan suplemen. 

Perlu banyakkan rangsangan seperti kekerapan mengepam 3 jam sekali ataupun banyakkan direct feeding. Ada juga di antara ibu-ibu kurang minum air masak tapi mahukan output susu yang banyak. Kena ada keseimbangan keduanya, banyakkan minum air masak at least 3 liter, jadual mengepam 3 jam sekali dan bykkan direct feeding serta jangan lupa berdoa agar dipermudahkan perjalanan penyusuan. Setiap apa yang kita lakukan perlu displin, sabar dan istiqamah.  Jangan mengharapkan susu akan keluar memancut-mancut jika ibu sendiri tidak ada usaha untuk perbanyakkan susu.

Happy Breastfeeding !!


credit : mommy hadha


PERHATIAN 

PROMO ESP masih berlangsung ~ jom dapatkannya dengan harga yang menarik.. sudah ramai yang mendapatkannya lebih dari satu.. anda bila lagi.. ? pembelian ESP pada bulan oktober ini mmg banyak UNTUNG yg anda perolehi.. 


Saya adalah pengedar sah Shaklee .. Saya membuat penghantaran produk ke seluruh Malaysia. Anda boleh menghubungi saya untuk konsultasi apabila membuat belian dari saya. 

Nur Salwa Ishak

♥ Shaklee Independent Distributor [ ID No : 854112 ]
♥ Contact No | WhatsApp :012 711 1260
♥ Emel : honeywawa85@gmail.com
♥ Laman web: nursalwa.blogspot.com

Cadangan Vitamin Shaklee untuk ibu menyusu

** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.




Apakah kepentingan vitamin Shaklee dalam penyusuan?

a) Vita-Lea Iron Formula/multivitamin 

Dilengkapi dengan 12 vitamin, 7 galian dan zat besi. Kebiasaannya, sekitar usia anak mencecah 6 bulan, kita di syorkan untuk memperbanyakkan sumber zat besi ke dalam makanan anak...contoh terbaik ialah ikan bilis dan bagi ibu menyusu multivitamin atau nama lain vitalea telah di lengkapi dengan iron bagi membantu pembesaran anak dengan lebih baik lg...Ada sesetengah doktor menasihatkan agar ibu yang menyusu perlu memastikan pengambilan zat besi dalam menu harian agar si ibu tidak mudah pitam atau pening selepas memerah mahupun menyusukan anak. Zat besi sangat penting dalam pembentukan sel darah merah. Walaubagaimanapun multivitamin beserta formula zat besi ini tidak disarankan diambil dengan  minuman susu kerana ianya akan mengurangkan efisiensi penyerapan zat besi oleh badan.

b) B Complex 

Sangat penting dalam membantu memetabolismekan karbohidrat, lemak & protein, Anti stress (sebagai penenang), Membantu meninggikan sistem pertahanan badan, menukarkan makanan(glukos) kepada tenaga dan membantu ibu2 berfikiran positif sentiasa(mood baik..)...so, bila kurangnya stress dan mood happy, secara automatik penghasilan susu akan lebih lancar. Pengambilan pil perancang memerlukan pengambilan b complex yang konsisten kerana pengambilan pil perancang memusnahkan zat vitamin B yang sedia ada di dalam badan si ibu. Vitamin B juga dapat melahirkan wajah ibu yang cantikberseri dan tidak kusam.

c) Vitamin C

Sangat penting untuk menjaga salur darah, sebagai antioksidan dan membantu meningkatkan antibodi ibu dan pengambilan Vitamin C membantu meningkatkan kandungan antibodi di dalam susuibu untuk anak yang sedang menyusu. So, sekiranya anda atau baby demam, cuma tingkatkan pengambilan vit c ke 2 biji sehari ...dan bagi ibu2 yg menghadapi puting melecet/luka/berdarah,insya allah akan mudah sembuh...satu lg kesannya kulit makin bersih, cerah & cantik. Vitamin C membantu pembentukan kolagen dengan lebih baik.

d) Alfalfa 

Merupakan supplement penting utk boost penghasilan susu kerana mempunyai 1001 khasiat. Turut membantu dalam memekatkan susu dan menjadikan susu ibu lebih lemak berkrim.Namun pengambilan dan keberkesanan pada setiap ibu adalah berbeza. Ada yang hanya mengambil 2 biji sehari telah mempercepatkan proses penghasilan susu sehingga mengalami bengkak susu namun tidak kurang juga yang memerlukan 4 atau 6 biji sehari bagi membantu badan stimulate untuk menghasilkan susu dengan lebih cepat.Turut membantu perkumuhan (lebih lawas)dan membuang angin dalam badan...secara automatik kesan baik pd bby..susah nak kena kembung.Bagi yang tidak menyusukan bayi, Alfalfa yang dikenali sebagai raja tumbuh2an ini mempunyai banyak khasiat kesihatan. Ianya dikatakan banyak membantu meningkatkan kelancaran proses perkumuhan dan bagus untuk buah pinggang. Ianya juga adalah dalam kategori fiber dan mengenyangkan. Pengambilan Alfalfa memerlukan pengambilan air yang seimbang dengan pengambilan kuantiti alfalfa. The more we take the more we have to drink

e) ESP - Soy Protein Isolate Powder

Antara komposisi utama dalam susuibu ialah protein. Protein adalah makanan sel. Protein berfungsi mengekalkan pertumbuhan normal dan pemeliharaan tisu. Mengawal atur keseimbangan bendalir dalam badan. Pembinaan hormon, enzim dan antibodi memerlukan protein. Selain itu protein dikatakan membantu mengawal keseimbangan asid bes untuk mengangkut nutrien dan sumber tenaga.

ESP membantu memekatkan susu, memberi tenaga berkekalan yang tahan selama berjam-jam lamanya. Selain itu ESP membantu ibu memperolehi kesan yang optimum untuk pengambilan vitamin-vitamin lain. Kulit juga menjadi lebih licin, gebu dan anjal.

f) Kalsium@ Ostematrix

Dalam susuibu, antara komposisi mineral yang tinggi ialah kalsium. Kalsium penting untuk bina darah, bina tulang, gigi dan saraf dalam tubuh manusia. Bagi ibu yang menyusu, pengambilan kalsium tidak boleh dipandang remeh. Bagi ibu2 yang tidak menjaga dan mementingkan pengambilan kalsium dalam diet harian, maka kalsium untuk penghasilan susuibu akan diserap dari yang sedia dalam tubuh ibu. Jika perkara ini berlarutan dan si ibu tidak menggantikan semula kalsium ini maka si ibu tadi akan mengalami risiko osteoporosis, rasa sengal kaki dan tulang belakang, mudah letih dan lesu serta muka menampakkan garisan tua. Pengambilan Ostematrix juga dapat membantu ibu yang mengalami masalah susu merudum ketika period.

PROMO ESP yang BEST tue jangan lupa yea.. berlangsung sepanjang OKTOBER 2012 (^_^)


 
Saya adalah pengedar sah Shaklee .. Saya membuat penghantaran produk ke seluruh Malaysia. Anda boleh menghubungi saya untuk konsultasi apabila membuat belian dari saya. 

Nur Salwa Ishak
♥ Shaklee Independent Distributor [ ID No : 854112 ]
♥ Contact No | WhatsApp :012 711 1260
♥ Emel : honeywawa85@gmail.com
♥ Laman web: nursalwa.blogspot.com
  

Tingkatkan Kesuburan dengan Vitamin Shaklee


** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.

As salam semua.. Selamat pagi.. 


Anak itu harta paling berharga Allah beri untuk sepasang suami isteri.. Anak juga adalah rezki dari Allah.. Pastinya mereka yang telah berumahtangga mahukan kehadiran anak ini.. tapi siapa kiter untuk mengadakan harta ini tanpa izin Allah SWT kan.. 

Yea rezki anak ini Allah yang beri.. untuk mendapatkannya usaha dan tawakal dari kita.. Mendapatkan badan yang sihat salah satu usaha kiter gak.. pengambilan vitamin membantu anda utk sihat.. 

Antara vitamin yang kami cadangkan dalam set kesuburan adalah seperti berikut : 

 Multivitamin dan Multimineral (Vita Lea) membekalkan kesemua nutrien yang diperlukan oleh tubuh. Pendek kata ia memenuhi ruang² kosong dalam tubuh kita di mana mungkin kita tak cukup vitamin/mineral dari diet kita. Jadi bila badan dah cukup nutrien, pasti ia dapat berfungsi dengan lebih cekap.
♥ B Complex penting terutama untuk mereka yang merancang untuk hamil kerana ia mengandungi asid folik yang diperlukan di awal kehamilan bagi mengelakkan bayi mengalami spina bifida. 
♥ Vita C pula untuk pembinaan dan pemulihan sel.
♥ Alfalfa  untuk wanita membantu dalam hal² organ kewanitaan dan menyelesaikan masalah seperti keputihan dan sebagainya.
♥ Vitamin E Keistimewaan Vita-E Complex Shaklee adalah ianya lengkap dgn Selenium. Satu capsule sehari membekalkan 400IU vitamin E dan 10mcg Selenium. Vitamin E merupakan salah satu anti-oksidan yg dikatakan mampu menghasilkan sperma dan ovum yg lebih berkualiti.. Selenium pula membantu untuk memaksimakan penghasilan sperma dan menjadikan sperma bergerak lebih tangkas. 

Selain daripada itu, pengambilan Vitamin E juga membantu dlm kehidupan seksual suami dan isteri. Bagi suami, Vitamin E membantu suami lebih bertenaga, mudah teransang, mempunyai ereksi yg lebih lama serta mampu menghasilkan orgasma yg berkualiti. Bagi isteri pula, Vitamin E membantu menstabilkan  hormon seterusnya membantu meningkatkan daya seksualnya

ESP protin yang berasaskan soya yg baik untuk sel dalam badan kiter @ makanan kepada sel badan.. sel yang baik akan menjadikan badan pun sihat.. 

Vitamin/produk yang memainkan peranan dalam kesuburan ini adalah
GLA Complex membantu tubuh menghasilkan ‘cecair kesuburan’ yang antara kebaikannya ialah memberi ‘ruang’ untuk sperma terus hidup dalam tiub falipio sehingga 5 hari. 
♥ Zinc pula membantu menguatkan sperma.
PROMO ESP yang BEST tue jangan lupa yea.. berlangsung sepanjang OKTOBER 2012 (^_^)


 
Saya adalah pengedar sah Shaklee .. Saya membuat penghantaran produk ke seluruh Malaysia. Anda boleh menghubungi saya untuk konsultasi apabila membuat belian dari saya. 

Nur Salwa Ishak
♥ Shaklee Independent Distributor [ ID No : 854112 ]
♥ Contact No | WhatsApp :012 711 1260
♥ Emel : honeywawa85@gmail.com
♥ Laman web: nursalwa.blogspot.com

APA YANG BEST SANGAT DENGAN ESP NI


** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.





Kenapa ESP ramai sangat peminatnyer!!! APA YANG BEST SANGAT DENGAN ESP NI!!!! 

Jom ambik tahu kelebihan protein ini yea ....

ESP Shaklee adalah antara makanan kesihatan yang mempunyai indeks glisemik yang rendah. Apakah indeks glisemik??

Index glisemik:

Indeks glisemik adalah indeks pengukuran mengenai kesan makanan yang mengandungi karbohidrat ke atas paras glukosa darah.

Siapa yg memerlukan index glisemik yg rendah?

1. pesakit diabetes
2. mereka yang ingin berdiet.
3. mereka yang mempunyai tahap kolestrol tinggi

Manfaat indeks glisemik rendah:

1. Mencegah dan mengawal diabetes. Sebuah kajian yang diterbitkan dalam American Journal of Clinical Nutrition (Juli 2002) menyimpulkan bahwa makanan ber-indeks glikemik tinggi meningkatkan risiko terkena diabetes type 2.

2. Mencegah kanser. Artikel lain dalam jurnal yang sama menyebutkan adanya korelasi antara makanan tinggi indeks glikemik dengan kenaikan risiko kanser kolorektal, kanser payudara dan mungkin juga kanser ovarium dan prostat. Dr Atkins dalam New Diet Revolution menyebut hubungan antara kanser dengan indeks glikemik yang didasari oleh fakta bahwa sel kanser “mendapatkan makanan dari gula.” Buku itu juga menyebutkan bahwa penderita kanser payudara lebih mungkin untuk selamat dan kurang mengalami kekambuhan jika tingkat insulin tubuh mereka lebih rendah.

3. Penyakit jantung. Risiko penyakit jantung meningkat selari dengan jumlah kolesterol tubuh Anda. American Journal of Clinical Nutrition juga melaporkan bahwa diet rendah indeks glikemik mengurangi kolesterol jahat dan trigliserida dalam waktu satu bulan.

4. Menurunkan obesiti. Makanan dengan indeks glikemik rendah menciptakan rasa kenyang yang lebih besar dan bertahan lebih lama. (sebab itu makan ESP semasa perut kosong menyebabkan kita akan rasa kenyang yang berpanjangan)

Nampak bukan kebaikan ESP? Jom dapatkan ESP bulan ni dengan harga promotion yang menarik. ESP membuatkan anda rase segar dan bertenaga

PROMO ESP yang BEST tue jangan lupa yea.. berlangsung sepanjang OKTOBER 2012 (^_^)


 
Saya adalah pengedar sah Shaklee .. Saya membuat penghantaran produk ke seluruh Malaysia. Anda boleh menghubungi saya untuk konsultasi apabila membuat belian dari saya. 

Nur Salwa Ishak
♥ Shaklee Independent Distributor [ ID No : 854112 ]
♥ Contact No | WhatsApp :012 711 1260
♥ Emel : honeywawa85@gmail.com
♥ Laman web: nursalwa.blogspot.com