Posts

Showing posts from October, 2012

Q&A Tentang Vitamin Shaklee | Ibu Menyusu

Image
** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.
as salam semua.. 
Khusus untuk pembaca yang mengambil suplemen Shaklee, kali ni saya share QnA lazim tentang pengambilan vitamin Shaklee khusus untuk ibu-ibu menyusu (edited from Arnie)
Berapakah maksimum pengambilan alfalfa dalam sehari?
Maksimum pengambilan alfalfa ialah 10 biji sehari, namun bukan makan sekaligus ya. Untuk permulaan, anda cuma perlu makan 2 biji sehari sahaja (untuk minggu pertama biasanya). Kemudian, anda boleh tingkatkan pengambilan alfalfa sedikit demi sedikit. Kebiasaannya, pengambilan alfalfa untuk ibu-ibu menyusu antara 2 - 6 biji sehari (2 biji setiap kali makan). Pastikan anda minum air putih secukupnya untuk mengurangkan rasa dahaga dan panas kesan pengambilan suplemen ini.
Bolehkah saya minum susu bersama vitamin-vitamin ini?
Boleh. Walaubagaimanapun, untuk suplemen Vita-Lea, elakkan mengambilnya bers…

Ibu Hamil - JANGAN garu perut!!

Image
Info sisi rawatan Islam;
Ibu yang sedang mengandung tidak digalakkan menggaru perut yang gatal kerana ia boleh menjadi punca anak yang bakal dilahirkan berkelakuanhyperaktif..
Menurut al-Fadhil, kuku kita sifatnya keras/kasar. Ia akan menyampaikan bunyi yang keras/kuat kepada bayi dalam kandungan semasa menggaru dan kesannya boleh melahirkan anak jiwa kacau semasa dalam kandungan. Seeloknya gunakan gel yang sifatnya lebih lembut. Wallahua`lam.
-Ustaz Sharhan Syafie, Rawatan Islam Zamdurrani (12 Okt 2012)
credit

peknenkan ziqri dulu mmg menggaru gak.. gatalkan siap ade bekas lg + xtau pun xbleh menggaru.. uhuhu 2nd peknen kali nie plak, mmg xde gatal² kat perut.. bersih jek.. merekah pun xde.. hehehe sbb saya consume vitamin Shaklee.. ESP dan vitamin C membantu mendapatkan kulit yang bersih n cantik.. 
PROMO ESP yang BEST tue jangan lupa yea.. berlangsung sepanjang OKTOBER 2012 (^_^)

Saya adalah pengedar sah Shaklee .. Saya membuat penghantaran produk ke seluruh Malaysia. Anda boleh menghu…

Kepentingan Vitamin Larut Air (Vitamin B & C)

Image
** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.



Ramai yang menganggap vitamin tidak diperlukan kerana kita boleh mendapatkannya dari makanan kita. Menurut Dr Bernard Jensen, kenyataan ini benar, sekiranya:

- sumber makanan itu adalah organik - makanan tersebut tidak dimasak - makanan tersebut dimakan bersama kulit (kecuali yang berkulit keras) - makanan tersebut dipetik semasa masak di pokoknya
Vitamin larut air amat penting untuk tubuh kita, kerana tubuh kita tidak boleh membina vitaminnya sendiri, dan kita sering kehilangan vitamin larut air melalui kencing. Jadi pengambilan vitamin larut air setiap hari secara berterusan adalah penting untuk memastikan bekalan vitamin B dan C sentiasa ada dalam tubuh.
Apakah kepentingan vitamin larut air kepada tubuh kita? Ia bukan sekadar terlibat dalam pembinaan sel sahaja, tapi vitamin larut air sangat penting sebagai ko-enzim (coenzy…

Fungsi Suplemen/ Makanan Tambahan Terhadap Tubuh

Image
** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.
MENGAPA KITA PERLU MENGAMBIL MAKANAN YANG SEIMBANG DAN BERKHASIAT?memberi/ membekalkan tenaga yang diperlukan tubuh badan untuk menjalankan aktiviti seharianmembantu ketahanan badan bagi mengelakkan daripada jangkitan penyakitmembantu ketahanan badan supaya sembuh daripada luka/ penyakitpenting untuk pembinaan sel2 badan serta tumbesaran yang sempurnapenting untuk perkembangan otak yang sihat dan cerdasBAGAIMANA SUPLEMEN MEMBANTU KESIHATAN TUBUH KITA?Suplemen membantu memulihkan tubuh kita dan mempercepatkan proses-proses (di atas). Dengan pengambilan suplemen secara teratur dan suplemen yang bersifat semulajadi seperti Shaklee, anda akan mendapati tubuh mudah menjana tenaga, daya imun lebih tinggi, otak cerdas dan sebagainya.

Namun demikian, sekiranya kita ini pula tergolong dalam kumpulan yang kurang atau tidak mengamalkan …

Power Pumping dan Tips Ibu Banyakkan Susu Badan

Image
extract from http://www.mobimotherhood.org/MM/article-lms.aspx Power pumping is a technique that can be helpful in building a milk supply. For more information on basic pumping techniques, see the pumping section below. Here is a brief explanation of power pumping.
Power pumping involves using regular pumping techniques and setup, but in a unique way. The idea is to mimic a baby who is nursing frequently to increase a mother’s supply, as is common in the nursing relationship during a growth spurt. To power pump, hook-up as you would for a normal pumping session, pump for 10-20 minutes, rest 10 minutes, then pump another 10 minutes, then rest for 10 minutes, then pump again for 10 minutes. The mother does this for about an hour, once per day, to increase supply. At other pumping times during the day, routine pumping is used. It can take about a week to see an increase, so don’t get discouraged.
Some mothers prefer to concentrate their efforts and have a power pumping weekend, called “Powe…

Cadangan Vitamin Shaklee untuk ibu menyusu

Image
** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.





Apakah kepentingan vitamin Shaklee dalam penyusuan?
a) Vita-Lea Iron Formula/multivitamin 
Dilengkapi dengan 12 vitamin, 7 galian dan zat besi. Kebiasaannya, sekitar usia anak mencecah 6 bulan, kita di syorkan untuk memperbanyakkan sumber zat besi ke dalam makanan anak...contoh terbaik ialah ikan bilis dan bagi ibu menyusu multivitamin atau nama lain vitalea telah di lengkapi dengan iron bagi membantu pembesaran anak dengan lebih baik lg...Ada sesetengah doktor menasihatkan agar ibu yang menyusu perlu memastikan pengambilan zat besi dalam menu harian agar si ibu tidak mudah pitam atau pening selepas memerah mahupun menyusukan anak. Zat besi sangat penting dalam pembentukan sel darah merah. Walaubagaimanapun multivitamin beserta formula zat besi ini tidak disarankan diambil dengan  minuman susu kerana ianya akan mengurangkan efi…

Tingkatkan Kesuburan dengan Vitamin Shaklee

Image
** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.
As salam semua.. Selamat pagi.. 

Anak itu harta paling berharga Allah beri untuk sepasang suami isteri.. Anak juga adalah rezki dari Allah.. Pastinya mereka yang telah berumahtangga mahukan kehadiran anak ini.. tapi siapa kiter untuk mengadakan harta ini tanpa izin Allah SWT kan.. 
Yea rezki anak ini Allah yang beri.. untuk mendapatkannya usaha dan tawakal dari kita.. Mendapatkan badan yang sihat salah satu usaha kiter gak.. pengambilan vitamin membantu anda utk sihat.. 
Antara vitamin yang kami cadangkan dalam set kesuburan adalah seperti berikut : 
♥♥Multivitamin dan Multimineral (Vita Lea) membekalkan kesemua nutrien yang diperlukan oleh tubuh. Pendek kata ia memenuhi ruang² kosong dalam tubuh kita di mana mungkin kita tak cukup vitamin/mineral dari diet kita. Jadi bila badan dah cukup nutrien, pasti ia dapat berfungsi dengan …

APA YANG BEST SANGAT DENGAN ESP NI

Image
** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.




Kenapa ESP ramai sangat peminatnyer!!! APA YANG BEST SANGAT DENGAN ESP NI!!!! 
Jom ambik tahu kelebihan protein ini yea ....

ESP Shaklee adalah antara makanan kesihatan yang mempunyai indeks glisemik yang rendah. Apakah indeks glisemik??
Index glisemik:
Indeks glisemik adalah indeks pengukuran mengenai kesan makanan yang mengandungi karbohidrat ke atas paras glukosa darah.

Siapa yg memerlukan index glisemik yg rendah?
1. pesakit diabetes 2. mereka yang ingin berdiet. 3. mereka yang mempunyai tahap kolestrol tinggi


Manfaat indeks glisemik rendah:
1. Mencegah dan mengawal diabetes. Sebuah kajian yang diterbitkan dalam American Journal of Clinical Nutrition (Juli 2002) menyimpulkan bahwa makanan ber-indeks glikemik tinggi meningkatkan risiko terkena diabetes type 2.


2. Mencegah kanser. Artikel lain dalam jurnal yang sama menyebutkan a…