Kepentingan Vitamin Larut Air (Vitamin B & C)

** These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease.Ramai yang menganggap vitamin tidak diperlukan kerana kita boleh mendapatkannya dari makanan kita. Menurut Dr Bernard Jensen, kenyataan ini benar, sekiranya:


- sumber makanan itu adalah organik
- makanan tersebut tidak dimasak
- makanan tersebut dimakan bersama kulit (kecuali yang berkulit keras)
- makanan tersebut dipetik semasa masak di pokoknya

Vitamin larut air amat penting untuk tubuh kita, kerana tubuh kita tidak boleh membina vitaminnya sendiri, dan kita sering kehilangan vitamin larut air melalui kencing. Jadi pengambilan vitamin larut air setiap hari secara berterusan adalah penting untuk memastikan bekalan vitamin B dan C sentiasa ada dalam tubuh.

Apakah kepentingan vitamin larut air kepada tubuh kita? Ia bukan sekadar terlibat dalam pembinaan sel sahaja, tapi vitamin larut air sangat penting sebagai ko-enzim (coenzyme), iaitu membantu enzim dalam metabolisma tubuh.

Coenzyme umpama kunci kepada enzim untuk menjalankan kerjanya. Tanpa coenzyme, enzim tidak boleh melakukan proses metabolisma misalnya menguraikan disakarida kepada monosakarida. 

Sekirnya proses penguraian ini tidak dilakukan dengan sempurna, tubuh kita akan menghadapi pelbagai masalah.

Vitamin C juga adalah sejenis Antioksidan yang penting dalam pembasmian radikal bebas.

Jadi, pengambilan Vitamin C dan B Complex mengikut dos yang disarankan adalah sangat penting.


Namun ingat! Jangan sesekali meninggalkan pemakanan sihat hanya kerana "Saya dah makan supplement".PROMO ESP yang BEST tue jangan lupa yea.. berlangsung sepanjang OKTOBER 2012 (^_^)


Saya adalah pengedar sah Shaklee .. Saya membuat penghantaran produk ke seluruh Malaysia. Anda boleh menghubungi saya untuk konsultasi apabila membuat belian dari saya. 

Nur Salwa Ishak

♥ Shaklee Independent Distributor [ ID No : 854112 ]
♥ Contact No | WhatsApp :012 711 1260
♥ Emel : honeywawa85@gmail.com
♥ Laman web: nursalwa.blogspot.com

Comments

Popular posts from this blog

Tips Atau Cara Untuk Dapat Anak Perempuan

Susu Ibu Berlainan Waktu Perahan Boleh Campur

Betul ke makan vitamin jadi gemuk? ~ sila baca