ESP Shaklee - Apa Indeks Glisemik Rendah?

Apa itu Indeks Glisemik Rendah?

Salah satu kelebihan ESP Shaklee adalah ia mempunyai indeks glisemik rendah. Indeks glisemik adalah indeks pengukuran mengenai kesan makanan yang mengandungi karbohidrat ke atas paras glukosa darah. 

Karbohidrat yang memecah dengan cepat mempunyai indeks glisemik yang tertinggi manakala karbohidrat dengan indeks glisemik rendah pula memecahkan gula dengan perlahan-lahan sambil membebaskan glukosa ke dalam sistem badan kita. 

Mengekalkan paras gula dalam darah yang rendah amatlah penting dalam pengurangan berat badan dan penjagaan kesihatan dalam jangka masa panjang. 

esp shaklee - indeks glisemik rendah

esp shaklee - indeks glisemik rendah


Siapa Yang Memerlukan Indek Glisemik Yang Rendah?
  • pesakit diabetis
  • mereka yang ingin berdiet
  • mereka yang mempunyai tahap kolestrol tinggi
Manfaat Indeks Glisemik Rendah

1. Mencegah dan Mengawal Diabetis. Sebuah kajian dalam American Journal of Clinical Nutrition (Julai 2002) menyimpulkan bahawa makanan ber-indeks glisemik tinggi meningkatkan risiko terkena diabetis type 2.

2. Mencegah Kanser. Artikel lain dalam journal yang sama menyebutkan adanya korelasi antara makanan tinggi indeks glisemik dengan kenaikan risiko kanser kolorektal, kanser payudara dan mungkin juga kanser ovarium dan prostat. Dr. Atkins dalam New Diet Revolution, menyebut hubungan antara kanser dengan indeks glisemik yang didasari oleh fakta bahawa sel kanser " mendapatkan makanan dari gula." Buku itu juga menyebutkan bahawa penderita kanser payudara lebih mungkin selamat dan kurang mengalami ketumbuhan jika tingkat insulin tubuh mereka lebih rendah.

3. Penyakit Jantung. Risiko penyakit jantung meningkat selari dengan jumlah kolestrol tubuh anda. American Journal of Clinical Nutrition juga melaporkan bahawa diet rendah indeks glisemik mengurangi kolestrol jahat dan trigliserida dalam waktu satu bulan.

4. Menurunkan Obesiti. Makanan dengan indeks glisemik rendah menciptakan rasa kenyang yang lebih besar dan bertahan lebih lama. (sebab itu makan ESP semasa perut kosong menyebabkan kita akan rasa kenyang yang berpanjangan)
Produk Shaklee dengan Harga Promo?
klik di sini ---> PROMOSI Saya adalah pengedar sah Shaklee .. Saya membuat penghantaran produk ke seluruh Malaysia. Anda boleh menghubungi saya untuk konsultasi apabila membuat belian dari saya. 
Comments

Popular posts from this blog

Tips Atau Cara Untuk Dapat Anak Perempuan

Susu Ibu Berlainan Waktu Perahan Boleh Campur

Betul ke makan vitamin jadi gemuk? ~ sila baca