Musim Panas Melampau Di Malaysia : Boleh Membawa Maut?

Berita Utusan OnLine :


KUALA LUMPUR 21 Feb. – Musim panas ekstrem yang dijangka melanda negara minggu depan boleh memberi tekanan fizikal kepada tubuh badan dan kesihatan manusia termasuk menyebabkan kematian seperti strok haba.
Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr. Noor Hisham Abdullah berkata, orang ramai harus mengambil langkah berjaga-jaga kerana cuaca kering dan berpanjangan bukan sahaja memberi kesan kepada ekosistem dan kawasan pertanian, tetapi membahayakan kesihatan.“Perubahan iklim ini akan menjejaskan sumber bekalan air yang selamat lalu meningkatkan kes-kes bawaan air dan makanan serta cirit-birit. Penyakit berkaitan sistem pernafasan dan kardiovaskular juga meningkat.
“Kes penyakit denggi pula akan meningkat kerana masyarakat menyimpan air di dalam bekas simpanan yang tidak ditutup malah cuaca panas juga merangsang pembiakan nyamuk dan replikasi virus dalam nyamuk,” katanya kepada Mingguan Malaysia di sini hari ini.
Beliau mengulas laporan tentang negara ini dijangka bakal berdepan cuaca panas melampau bermula minggu depan sehingga awal April ini berikutan fenomena Ekuinoks yang menyebabkan matahari berada tepat di atas garisan khatulistiwa.
Tambah Dr. Noor Hisham, semua orang berisiko menjadi mangsa cuaca panas tetapi terdapat kumpulan yang lebih cenderung terkesan akibat perubahan iklim tersebut.
“Mereka yang terbabit dengan kegiatan aktiviti fizikal di luar seperti buruh, peladang, ahli sukan, tentera, polis dan lain-lain lebih berisiko kerana mereka terdedah kepada cuaca panas.
“Orang dewasa berusia 40 tahun ke atas mempunyai risiko 10 kali ganda berbanding mereka yang lebih muda. Kanak-kanak berusia lima tahun, penghidap penyakit sistem pernafasan, darah tinggi, jantung, kencing manis dan kelenjar tiroid juga antara kumpulan yang berisiko tinggi,” katanya.
Sementara itu, pakar kesihatan Hospital Universiti Kebangsaan Malaysia (HUKM), Prof. Dr. Jegan Thanabalan berkata, cuaca panas melampau juga boleh menyebabkan strok haba yang boleh membawa maut khususnya kepada kanak-kanak dan orang tua.
“Masalah kekurangan air dalam badan adalah yang paling bahaya semasa cuaca kering dan panas kerana perubahan kandungan garam galian dalam badan boleh menyebabkan strok haba berlaku.
“Minum banyak air suam, air isotonik dan hadkan aktiviti luar yang terdedah kepada cuaca panas terik,” katanya.

Satu Rumah Satu Performance Drink


Manfaat Utama Performance Drink

 • Meningkatkan Daya Ketahanan Badan : memberikan tenaga kepada otot dan sel dengan cepat , menggantikan air yang hilang sewaktu latihan fizikal, meningkatkan daya tahan otot dan memanjangkan waktu latihan tanpa mencederakan tubuh
 • Membekalkan Tenaga dan Daya Ketahanan Fizikal : Ia mengimbangi dan membekalkan elektrolit dalam tubuh dan mengimbangi metabolisme air dalam tubuh. Ia mengandungi potassium, kalsium, sodium, phosphorus, magnesium dan chloride. Produk ini turut dirumus eksklusif untuk membekalkan tenaga fizikal terutamanya mereka yang menetap di kawasan tropika dan mereka yang aktif dalam kerja harian 
 • Mencegah Penyahhidratan : mengurangkan kehausan, mencegah penyahhidratan, melembabkan kulit dan kelihatan muda
 • Mengekalkan Paras Gula : Terbukti secara klinikal dalam memelihara paras gula darah yang penting bagi tenaga otot dan percepatkan sembuhan akibat kecederaan otot
 • Mudah Disediakan dan boleh diminum pada bila-bila masa

Siapa Yang Digalakkan Ambil Performance Drink

 • Atlet
 • Mereka yang berpuasa
 • sebelum dan selepas pembedahan
 • mereka yang tidur lewat malam
 • mereka yang sering keletihan 
 • penyahhidratan otot dan kulit
 • vagina yang kering
 • cirit birit dan hilang selera makan 
 • rendah paras gula 

 Cadangan Bancuhan Performance Drink 


1 liter air dicampur dengan 4 senduk Performance Drink <<-- resipi yang dikongsi dari kawan saya iaitu Dilla Jalil.. bancuhan yang sedap ketika mereka minum Performance Drink nie ketika berada di US tahun lepas. 

Bancuhan di tambah ais atau simpan di dalam peti sejuk. Enak dan segar nikmatinya ketika bancuhan sejuk. 

Tips Penting Performance Drink


Simpan bekas Performance Drink yang telah dibuka di dalam peti ais. Elakkannya dari terdedah yang akan menyebabkan serbuk Performance Drink menjadi keras. 

ini resipi kegemaran saya.. bancuhan 3 gabungan hebat iaitu Performance Drink, ESP dan Meal Shake


Baca juga PROMOSI - untuk mengetahui produk dengan harga promosi dari ShakleeSaya adalah pengedar sah Shaklee .. Saya membuat penghantaran produk ke seluruh Malaysia. Anda boleh menghubungi saya untuk konsultasi apabila membuat belian dari saya. Nur Salwa Ishak

♥ Shaklee Independent Distributor [ ID No : 854112 ]
♥ Contact No | WhatsApp :012 711 1260
♥ Emel : honeywawa85@gmail.com
♥ Laman web: nursalwa.com

Comments

Popular posts from this blog

Tips Atau Cara Untuk Dapat Anak Perempuan

Susu Ibu Berlainan Waktu Perahan Boleh Campur

Betul ke makan vitamin jadi gemuk? ~ sila baca