Makan Vitamin Banyak Boleh Sebabkan Buah Pinggang Rosak?

Ramai yang takut untuk makan vitamin kerana risau ia akan merosakkan buah pinggang. Ayat ini yang menjadikan pengamal tidak konsisten bila consume vitamin.. dengan alasan " makan sekali sekali pun dah ok sebab kalau makan selalu nanti rosak kidney

Vitamin boleh memberi kesan yang buruk dalam badan apabila

Ubat Dan Vitamin Adalah Berbeza

✔ Perbezaan Pertama

SUPPLEMENT : Bahan berkhasiat semuanya semulajadi dan penting kepada tubuh badan. Jika kita kurang mengambilnya, badan kita akan lemah akibat kelemahan organ berfungsi dengan baik.

UBAT : sama sekali ganjil dengan tubuh badan. tidak menjadi sebahagian dari tisu2 kita. Tidak juga menyumbang bahan2 berkhasiat.

✔ Perbezaan Kedua

SUPPLEMENT: Membantu tindakan biokimia dan pemprosesan enzim.

UBAT: ianya adalah ejen bahan kimia yang kuat yang boleh mengubah fungsi2 sekaligus mengganggu tindakan bahan biokimia dan proses2 enzim.

✔ Perbezaan Ketiga

SUPPLEMENT: Tidak menimbulkan kesan sampingan. Menggunakannya berlebihan hanya terganggu sementara. Oleh kerana badan membina sistem2 enzim untuk menghadapi bahan berkhasiat, ianya bersedia menghadapi kelebihan.

UBAT: boleh menyebabkan kesan sampingan , kebanyakan boleh kekal dalam badan. Malahan aspirin boleh kekal menyebabkan gangguan dalam perut, pendarahan dalam perut, loya, gannguan penglihatan, gangguan mental, bintik2 merah, telinga berdengung, gangguan penghadaman dan akhirnya kematian.

✔ Perbezaan Keempat

SUPPLEMENT : bertindak lebih baik secara bersatu antara satu sama lain , ianya ibarat rantai. Kesemuanya bergabung menghasilkan kesan yang lebih baik.

UBAT: bertindak baik hanya secara berasingan. Ianya boleh terganggu satu sama lain dan berkebolehan menghasilkan kesan2 sampingan.

Dalam landmark study Shaklee ada menunjukkan taraf kesihatan mereka yang mengambil vitamin shaklee menjadi lebih baik berbanding mereka yang tidak mengambilnya..

Perlu diingat bahawa vitamin dan mineral tidak boleh menggantikan makanan. Ia hanyalah makan tambahan yang tidak sepatutnya diambil sebagai satu-satunya sumber zat makanan yang diperlukan oleh badan kita.

Dan, sebab itu juga kita WAJIB mengelakkan makan vitamin sintetik kerana ia datang dari bahan kimia yang telah 'disatukan'. Beralihlah kepada vitamin semulajadi yang lebih mudah diserap oleh tubuh kita.. ;)

#tsunamishaklee
#liveamazing
#9gemilang

Comments

Popular posts from this blog

Tips Atau Cara Untuk Dapat Anak Perempuan

Susu Ibu Berlainan Waktu Perahan Boleh Campur

Betul ke makan vitamin jadi gemuk? ~ sila baca